Dranken en Belgen: Belgische dranken…

Leestijd: 5 minuten

België is het land van het bier, maar meer en meer ook van de sterke drank. Met veel vakmanschap destilleren we de meest verfijnde gins en whisky’s. Een ontdekkingstocht… Op uw gezondheid!

Eric  Boschman

Vorig jaar was er een accijnsverhoging op alcohol. Eigenlijk kunnen we bij deze nu al de heropening van de route naar Luxemburg aankondigen: de weg die we een 30-tal jaar geleden vaak insloegen om er alcoholische dranken in te slaan die merkelijk goedkoper waren dan bij ons. Maar wat als we, om de plaatselijke bedrijven te steunen, nu eens lokaal gingen drinken? De Belgische merken zijn de voorbije jaren immers nadrukkelijk aanwezig op de markt en het is niet deze nieuwe taxatie die voor enige luwte zal zorgen. Dat hopen we toch.

life-magazine

Het verhaal van de alcoholische dranken “made in bij ons” gaat terug tot aan de alambiek en de terugkeer van de kruistochten. Want dit is een Arabische uitvinding die door Arnaud de Villeneuve – een Fransman uit Montpellier – werd verfijnd. Hij was trouwens de allereerste Europeaan die aan het einde van de 13e eeuw alcohol distilleerde. De bekendste Belgische alcoholische dranken zijn vanzelfsprekend de jenevers. Deze bereiken onze contreien door een leuke speling van het lot en de tweede “Gin/Tonic”-tsunami. U kijkt verrast op bij de link tussen gin en jenever? Nochtans hebben zij aan de basis veel gemeen: het is een drank op basis van granen die soms op smaak is gebracht met jeneverbessen en gedronken wordt door de Noordzeevissers langs weerskanten van het Kanaal. Al is er ook de Waalse Peket, wat evenwel gewoon een jenever is met een andere naam. U volgt nog? Er wordt verteld dat een prins van Oranje Nassau bij het bestijgen van de Britse troon het onderscheid tussen de beide dranken zou hebben gemaakt. De voorbije vijf jaar maakte in het hart van Vlaanderen om de paar weken een nieuwe gin zijn opwachting. Voor het smaakplezier citeren we er graag drie die zeer uiteenlopend zijn en absoluut de moeite lonen:

FOREST DRY GIN

Een 100 % Belgisch product – zelfs de flessen worden bij ons gemaakt. Uitgewerkt door toedoen van twee Antwerpenaren, waarbij de bekende sommelier Jurgen Lijcops (baas van restaurant/wijnbar The Glorious). De gins zijn er in vier seizoenen en dat levert vier verschillende types op. Hierna komen enkele bijzondere cuvées, zoals de Saint Valentin, die in kleine hoeveelheden op de markt wordt gebracht en gearomatiseerd wordt door een maceratie van rozenblaadjes. Er bestaat sinds kort ook een “Forest” vermouth, zodat men nog uitzinniger cocktails kan uitwerken. Ook al volstaan de finesse en de excellentie van dit product naar mijn smaak voor een degustatie zonder vuurwerk, gewoon met wat ijs. Vooral te vinden bij wijnwinkels. www.forest-spirits.com

LIFE-MAGAZINE

COPPERHEAD

Dit is de geschiedenis van de caduceus, de bekende koperen slang. Het is ook het verhaal van een Belgische apotheker die in 2013 een passie voor gin ontwikkelt en diens farmaceutische eigenschappen. Hij stort zich op het vervaardigen van een klassieke London Dry Gin met een maceratie van bio-planten. Afgelopen winter amuseerde Yves Vindevogel zich door de “Dark side of Gin” te creëren, “Copper Head Black Batch”, een cuvée waaraan hij enkele vlierbessen toevoegde en zwarte Ceylonthee. De mogelijkheden zijn oneindig voor wat de combinaties van kwaliteitsgins betreft en dit is nog maar een begin. Deze bijzondere cuvée is te koop bij de wijnwinkels en bij speciaalzaken. Kostprijs: € 39 voor 50 cl. www.copperhead.be

GIN VAN DE DISTILLERIE DE BIERCÉE

Deze prachtige distilleerderij in Thudinië is na een lange winterslaap eindelijk wakker geworden en hoe! De nieuwigheden volgen er elkaar op en het dient gezegd: met het verdiende commerciële succes. Wanneer het over gin gaat, doet deze van Biercée meer dan enkel meespelen. Alhoewel: eigenlijk hebben we het hier over een meervoud, want Pierre Gérard en Christophe Mulatin amuseren zich met twee cuvées. De eerste is zo klassiek als maar kan en wordt verkocht in een zwarte verpakking. De tweede draagt een paars kleedje. Andere ingrediënten, ander product, ook al is het nog altijd gin. Dit schitterend gedistilleerd product is één en al finesse. Kortom: het moet nergens en voor niemand onderdoen. Een hoogkwalitatief product dat voldoende zeldzaam is om daar even bij stil te staan. www.distilleriedebiercee.be

life-magazine

Maar de drukke barwereld kijkt verder dan alleen maar gin. Het lijkt misschien niet zo, maar ons kleine landje is ook een land van whisky’s.

THE BELGIAN OWL

Hierbij komt de gouden palm zonder twijfel toe aan Etienne Bouillon, een van wereldsterren van het product, met zijn productie bekend onder de naam Belgian Owl, in Feixhe le Haut Clocher. Het peloton achtervolgers is groot, maar hun lotsbestemmingen wisselen nogal.

RYE WHISKY

De Distillerie de Biercée – daar gaan we weer – pakte afgelopen zomer sterk uit met de eerste productie van Rye Whisky op basis van 100 % Belgische bio rogge. Met een voorbestelling van 3.200 flessen en meer dan 400 inschrijvingen voor de eerste degustatie kunnen we zonder blozen stellen dat men zich aan de ingang verdrong om dit ambachtelijk werkstuk te ontdekken van twee gedreven distilleerders.

VLAANDEREN

Ook in Vlaanderen beweegt er heel wat op het vlak van whisky. De Belgische whisky Goldlys Family Reserve, Belgian Single Estate Whisky, heeft een tandje bijgestoken en schakelde een versnelling hoger. Deze Belgische whisky werd geboren langs de boorden van de Leie – de zogeheten gouden rivier – wat wellicht ook zijn naam verklaart. Pedro Saez Del Burgo, meester-distilleerder, componeerde deze whisky door het oude First Fill Bourbon Casks-recept te mixen met zijn eigen Single Malt Whisky die in First Fill Oloroso Sherry Casks is gerijpt. Goldlys wordt gedistilleerd en verouderd in Bachte-Maria-Leerne, een klein dorpje in de omgeving van Gent. Te koop in de grote winkelcentra. Kostprijs: ongeveer € 12,70 voor 70 cl.

life-magazine

Naast deze twee giganten van de “eaux de vie” is België natuurlijk ook het land van heerlijke likeuren. Zoals de Elixir d’Anvers en de Elixir de Spa. De ene geel, de andere bleekgroen. Beide worden gebotteld door hetzelfde huis dat op die manier een grappig communautair evenwicht verzorgt.

Kortom: België is een grondgebied dat rijk is aan drankcreaties. Draai een steen om, open een deur en er wacht u een verrassing.



© Fiftyandme 2024