‘Cold war’: het verhaal van een onmogelijke liefde

Een man en een vrouw die door alles gescheiden worden maar wiens liefde sterker is : het is geen onbekend thema in de cinema. Maar als het verhaal zich afspeelt in het naoorlogse Europa, neemt het een heel andere wending… In zijn nieuwe film ‘Cold War’ doet Pawel Pawlikowski het stalinistische Polen en het bohemiense Parijs herleven aan de hand van een verscheurende idylle.

Leestijd: 2 minuten

De liefde vermengt zich met de geschiedenis

‘Cold War’ gaat verder dan een liefdesgeschiedenis. De film schetst het verhaal van Wiktor en Zula die elkaar ontmoeten in het verwoeste, naoorlogse Polen waar het communisme om zich heen grijpt. We bevinden ons in volle koude oorlog. De film is opgebouwd rond een romance en politiek, maar wil ook een verhaal van een tijdperk vertellen vanuit een hedendaags perspectief.

De film is een eerbetoon aan de ouders van de filmmaker, die de hoofdpersonages hun voornamen gaf. « Onverenigbare temperamenten, de onmogelijkheid om samen te leven ondanks een diep verlangen om dat wél te doen, het lijden onder een scheiding, de moeilijkheden van een leven in balingschap, botsende culturen, de problemen van het leven onder een totalitair regime, het feit van je correct te willen gedragen ondanks de verleiding om te rebelleren ». Zoals de regisseur het zelf zegt : « het verhaal van de film is geïnspireerd door de gecompliceerde en verstoorde liefde » van zijn ouders.

Muziek neemt eveneens een belangrijke plaats in in « Cold War ». Enerzijds omdat Wiktor en Zula allebei leven van de muziek (hij is muzikant, zij zangeres), anderzijds om een heel realistische sfeer te geven aan de film. De originele soundtrack neemt ons mee van Warschau naar Berlijn via Joegoslavië en Parijs.

Zwart op wit

Een ander bijzonder aspect van de film is dat hij is opgenomen in zwart-wit. « Ik wilde niet in herhaling vallen. Maar Polen niet dezelfde kleuren als het Amerika van de jaren vijftig. De kleur van Polen was niet in woorden te vatten, een soort van grijs/bruin/groen. Het was geen filmische kwestie, maar een kwestie van het leven zelf. Polen was verwoest, de steden waren ruïnes, er was geen elektriciteit op het platteland, de mensen droegen sombere en grijze kledij. Dat in kleur weergeven had een onjuiste indruk gegeven. En ik wilde dat de film levendig, realistisch was (…) ».

Zonder twijfel is ‘Cold War’ een film die even realistisch als ontroerend is. Te ontdekken vanaf 31 oktober in de filmzalen.

 

 

 

 


© Fiftyandme 2024