Opgepast voor teken, vlooien en zandvliegen !

Leestijd: 2 minuten

De lente hangt in de lucht, en dat betekent dat we er binnenkort weer op uit trekken voor mooie en lange wandelingen. In het bos, in het park of langs een vijver, de natuur is één grote speelweide voor honden. Maar het is ook de plek waar parasieten heersen… en de risico’s op ziektes onze lievelingen bespieden vanuit het gras. Ontdek waarom en hoe je je huisdier kan beschermen tegen teken, vlooien en andere kwaadaardige beestjes !

Waarom en hoe bescherm je je hond tegen parasieten ?

  1. Teken

De teek is een kleine parasiet uit de familie van de acarina. Haar strategie ? Ze grijpt zich vast aan de huid van de hond, meestal dicht bij de oren of de nek, en drinkt twee of drie dagen van zijn bloed. Daarna laat ze zich weer op de grond vallen. De hond houdt er dus een bijtwonde aan over die ontsmet moet worden om ontstekingen te vermijden.

Het gevaar ? Teken zijn vaak drager van ernstige ziektes.

  • Piroplasmose : deze dodelijke ziekte veroorzaakt bloedarmoede en vermoeidheid bij de hond. Hij krijgt koorts en zijn urine is donker. Als je hond deze verschijnselen vertoont, moet hij zo snel mogelijk behandeld worden.
  • De ziekte van Lyme : de teek brengt deze ziekte zowel op mensen als dieren over. In het begin blijft ze vaak onopgemerkt, maar na een paar maanden zal je hond kampen met vermoeidheid en beginnen manken. De ziekte van Lyme tast de zenuwen, het hart en de nieren aan.
  • Ehrlichiose en anaplasmose : twee bacteriële ziektes, nauw verwant aan piroplasmose, waarvan de symptomen gelijkaardig zijn aan die van de ziekte van Lyme.

De oplossing ? Een vaccin en/of een antiparasitair middel dat een drievoudige bescherming tegen parasieten biedt (zoals Advantix Dog).

  1. Vlooien

Wist je dat een vlooi wel vijftig eitjes per dag kan leggen ? De vacht van je lieveling kan dus op amper een paar dagen tijd helemaal aangetast worden ! Een vlooi voedt zich met het bloed van de hond en leeft verborgen in zijn vacht tot ze zich laat opmerken door miniscule zwarte uitwerpselen.

Het gevaar ? Ze kan veel schade toebrengen aan de pels van je huisdier. Jeuk, allergische huidontstekingen en andere secundaire infecties zijn het lot van de slachtoffers van vlooien. Sommige honden zijn heel allergisch aan vlooien en ontwikkelen rode plekken en bultjes op hun buik en dijen. Ze kunnen ook hun haren verliezen ter hoogte van hun kruis. Als je hond een vlooi inslikt, loopt hij bovendien het risico op een darmparasiet (de dipylidium caninum) die ernstige spijsverteringsproblemen veroorzaakt.

De oplossing ? Een anti-vlooienbehandeling en ontworming.

  1. Zandvliegen

Zandvliegen zijn kleine vliegjes die vooral in het Middellandse Zeegebied voorkomen. Ze dragen leishmaniose over, een dodelijke en ongeneeslijke ziekte. Gelukkig ontwikkelen niet alle honden die gebeten worden deze ziekte.

Het gevaar? Bij honden die minder geluk hebben, ontwikkelt de ziekte zich langzaam maar zeker. Na een paar maanden, of zelfs jaren, duiken de symptomen op : vermageren, huidletsels rond de neus, ogen, oren, enzovoort, neusbloedingen die soms overvloedig zijn, haarverlies, abnormaal lange nagels … Jammer genoeg is de behandeling die deze symptomen onderdrukt en de ziekte vertraagt niet altijd efficiënt en heel duur.

De oplossing ? Vaccineer je huisdier of doe hem een insectenwerelde halsband om, vooral als je op vakantie gaat naar het zuiden !

Meer info over adequate handelingen via HappyPets.bayer.be

 

 


© Fiftyandme 2024