Recept: Kiemen van kleine spelt, carpaccio van tomaten en pesto met zomerkru

Leestijd: < 1 minuut

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de kiemen van kleine spelt

  • 125g granen van kleine spelt

Voor de pesto

  • 1 handvol zomerkruiden naar keuze: rozemarijn, salie, dragon, basilicum, peterselie, tijm, oregano, bieslook, bonenkruid, kleine pimpernel, hysop, anijsnetel…
  • 10 cajunnoten
  • 1 scheutje citroensap
  • 5cl olijfolie
  • Peper en zout

Voor de tomaten

  • 5 grote seizoentomaten naar keuze: rood, groen, geel, oranje of zwart
  • 1 snuifje fleur de sel
  • Een tiental eetbare bloemen (kaasjeskruid, geranium, viooltje…) en pijnboompitten

Voorbereiding

Kleine spelt: laat de granen 2 dagen op voorhand gedurende 12 uur weken in een grote kom met zuiver water. Laat het water weglopen, spoel de granen af en plaats ze in een kiemkast (of in een glazen bokaal met een filterdoek en een elastiek). Met het hoofd naar beneden laat u de korrels 2 dagen kiemen. Niet vergeten om ze ’s morgens en ’s avonds stevig te spoelen, alsook de bokaal. Eens de granen gekiemd zijn, kunt u ze 3 dagen bewaren in een hermetisch afgesloten bokaal in de koelkast en kunnen ze rauw worden gegeten.

Pesto: mix de ingrediënten en meng ze met de rauwe en goed gewassen gekiemde granen.

Schik de tomatencarpaccio in de lengte over de bord en speel met de kleuren. Breng op smaak met een snuifje fleur de sel, strooi de granen er over en werk af met de eetbare bloemen, een mix van smaakmakers en de pijnboompitten.

Dit is een volledige maaltijd, want hij bevat alle goede eiwiteigenschappen van de ontkiemde granen en de pijnboompitten, en verder ook de koolhydraten van de kleine spelt, de vitaminen van de tomaten en de goede vetzuren van de rauwe saus. Vegetariërs en flexitariërs kunnen indien gewenst ook wat geitenkaas of Griekse yoghurt toevoegen.

Wilt u meer weten over de chef van dit recept, Valérie Mostert?


© Fiftyandme 2024