Nordic walking: fit worden in de natuur

Geen fijnere manier om fit te blijven dan een paar kilometer wandelen. Zeker als je het doet met speciale stokken die je armen in beweging houden, zoals bij Nordic walking. Een sport die voor iedereen haalbaar is, zeker ook als je al een tijdje niet veel beweging hebt genomen!

Leestijd: 2 minuten

Rond de vijftig beginnen veel vrouwen te klagen over ‘bingo wings’, zoals de wat slappere huid aan de bovenarm vaak genoemd wordt. Gelukkig is er een remedie : Nordic walking! Wandelen met stokken verstevigt die armspieren, maar ook de rug, de benen en de buikspieren. Nordic walking is dus een echte en bovendien een volledige sport.

Met andere woorden: Nordic walking heeft heel wat troeven. Je wandelt in de frisse lucht en je verstevigt je hele lichaam. En omdat het tempo hoog ligt (gemiddeld 6 kilometer per uur), is het goed voor je hart en bloedvaten, zonder de gewrichten teveel te belasten, want rond je vijftigste mogen die misschien wat ontzien worden. En voor mensen met lichte evenwichtsproblemen zijn de stokken een welkom steuntje.

Nog niet overtuigd? Probeer het eens uit en je zult ontdekken dat Nordic walking ook prima is tegen de stress. In de vrije natuur kan je geest heerlijk afdwalen, terwijl je de zalige geuren opsnuift en je lichaam zich vult met zuurstof en fijn opwarmt. Je krijgt er een ongelooflijke dosis energie van. Daar komt nog bij dat het een simpele sport is die haalbaar is voor iedereen: je hoeft echt geen atleet te zijn om eraan te beginnen. Je coördinatie gaat vanzelf, want je zet instinctief de stok op de grond die tegenovergesteld is aan de voet waarop je neerkomt.

Nog een voordeel van Nordic walking is dat het een sport is voor elk budget. Je hoeft geen fortuin uit te geven aan een sportuitrusting. Een paar sneakers (of goede wandelschoenen) en de skistokken die nog ergens in een kast rondslingeren, zijn al genoeg. Puristen kunnen ‘echte’ wandelstokken kopen, de beroemde ‘Nordic poles’ die aan je duim bevestigd worden voor een goede grip, en die een rubber dop hebben om schokken op te vangen.

Zo begin je eraan

Ga er met een groepje op uit, in plaats van alleen, of met een coach die het ritme erin houdt, zodat het geheel niet ontaardt in een gewoon zondagswandelingetje. Vind je gewoon Nordic walking wat te makkelijk? Trek dan de duinen in; wandelen in het zand vergt een enorme inspanning.

Na een uur, een aantal kilometers en een flinke dosis natuur voel je je vrij, licht, fit en gelukkig. Van kop tot teen. Je voelt dat je benen, je armen, je buikspieren en je bilspieren flink aan het werk zijn gezet. Het is dan ook de moeite om te eindigen met een paar simpele strekoefeningen.

Wie meer wil weten over deze sport, kan terecht op www.gezondheid.be

Waar naartoe?

Nordic walking kun je overal doen waar er groen is, maar op het internet vind je allerlei routes (nl.wikiloc.com/routes/nordic-walking/belgie) en er zijn ook speciale parken voor in de Benelux. Zo is er het Nordic Park Sart Tilman (Luik), het Nordic Park van Viroinval, het Parc de Shoënberg (bij Saint Vith) en het Park van Hamoir. Maar ook kasteeltuinen en natuurreservaten zijn uitstekende wandelplekken.

 


© Fiftyandme 2024