April ideaal voor meer dan een film

Leestijd: 3 minuten

Zij toveren een lenteglimlach op onze lippen. Zij? Films die niet al te zwaar op de maag liggen en een gezonde dosis humor bevatten. Deze nieuwkomers mag u alvast niet missen!

Door Magali Duqué.

WAARGEBEURD EN UNIEK

‘The Eagle Huntress’ neemt ons mee naar een leefwereld die ver buiten onze stadscultuur verwijderd ligt.

Deze documentaire laat zich smullen zoals een sprookje. Niet alleen de panorama’s zijn schitterend – ook het menselijk avontuur is dat. Het verhaal? In Mongolië is het africhten van arenden een voorrecht van de man. Aisholpan helpt haar vader bij het africhten van toen zij kind was. Als zij 13 is, beslist zij met de goedkeuring van haar vader om een arend te adopteren en hem te leren op vossen te jagen. Kan zij de tradities doorbreken? Aan moed en inzet ontbreekt het haar alvast niet.

jeune fille et son aigle

The Eagle Huntress’ van Otto Bell. Vanaf 5 april in de zalen.

GEESTVERRUIMENDE KOMEDIE

Met ‘Qu’est-ce qu’on a fait au bon Dieu?’ scoorde Philippe de Chauveron een voltreffer. De vraag was dan ook of hij ons ook kan beroeren met een gevoeliger thema. De insteek van ‘A Bras Ouverts’ is alvast veelbelovend, want Christian Clavier krijgt thuis een familie Roma-zigeuners op bezoek. Het verhaal? Jean-Etienne Fougerole is een bekende Franse mediafiguur. Deze humanistische intellectueel is gehuwd met een rijke erfgename die in een andere wereld leeft. Terwijl hij promotie maakt voor zijn nieuwe roman en daarin welgestelde burgers uitnodigt om hun deuren te openen voor minderbedeelden, wordt hij voor de uitdaging geplaatst om datgene wat hij voorhoudt in daden om te zetten. Want die avond wordt er aangebeld in zijn prachtig huis aan de rand van Parijs… In deze zeer controversionele komedie volgen de clichés en de karikaturen elkaar op.

maxresdefault

‘A Bras Ouverts’ van Philippe de Chauveron. Vanaf 15 april in de zalen.

GENERATIECONFLICT

Lachsalvo’s en heerlijke moeder/dochtermomenten: dat is kort samengevat ‘Telle mère, telle fille’. De hoofdrollen in het verrassende en bijwijlen knotsgekke scenario worden ingevuld door Juliette Binoche en Camille Cottin. Het verhaal? Avril en haar moeder Mado zijn onafscheidelijk. Toch verschillen zij enorm van elkaar. De 30-jarige Avril is gehuwd, heeft een job en is bijzonder goed georganiseerd. Dit in tegenstelling tot haar moeder die nooit echt volwassen is geworden en zich sinds haar scheiding vastklampt aan de rokken van haar dochter. Maar wanneer beide vrouwen plots tegelijk zwanger blijken te zijn en onder hetzelfde dak wonen, is een botsing onvermijdelijk. Er is niet alleen Mado die zich helemaal niet klaar voelt om opnieuw moeder te worden, er is ook Avril die haar moeder helemaal niet ziet zitten als… nieuwe (groot)moeder.

telle-mere-telle-fille 2

En u? ‘Telle mère, telle fille’ van Noémie Saglio. Vanaf 29 maart in de zalen.


© Fiftyandme 2024