De culturele escapades van de nazomer Parijs, Venetië & Charleroi

Leestijd: 3 minuten

Het najaar wordt gekleurd met vallende bladeren en tedere herfstmomenten. Met natuurlijk ook ruimte voor cultuur. Een dagje vrij of binnenkort een weekendje weg? Volg de gids!

Door Sybille Wellmacq

‘(…) Nooit was ik gelukkiger dan die ochtend… (…) Het was herfst. Een herfst met mooi weer. Een seizoen zoals ze dat alleen maar in Noord-Amerika kennen. Daar noemen ze het ‘l’été indien’. Maar het was gewoon onze herfst. (…) On ira. Où tu voudras, quand tu voudras…’. Joe Dassin maakte er een onvergetelijke klassieker van en dat kunnen we ook zeggen over de tentoonstellingen van moderne kunst in Parijs, Venetië en Charleroi. Unieke ervaringen in escapademodus.

Parijs en zijn “Festival d’Automne”

Het 46e ‘Festival d’Automne’ in Parijs blijft trouw aan zijn oorspronkelijke ambities. Het nodigt kunstenaars uit en stelt hun werken tentoon. In het domein van de plastische kunsten zijn dit de blikvangers: Karla Black in het Musée des Archives nationales en in Beaux-Arts, en William Forsythe en Ryoji Ikeda in La Villette.

De kwetsbare sculpturen van de Schotse kunstenares Karla Black zijn voor het eerst in Frankrijk te zien. Zij gebruikt dagdagelijkse materialen (wc-papier, katoen, zeep, cellofaan, cosmetica) die ze mengt met gips of kleurpigmenten. Haar werken zijn een subtiele zoektocht naar het licht, de kleur, de vluchtigheid en de vergankelijkheid van de vormen. In de Salle Malpomène van de Beaux-Arts de Paris worden een aantal gipsstukken getoond in de kapel van de site. Haar werken in het Musée des Archives nationales sluiten aan bij een decoratieopdracht voor de rococosalons van het Hôtel de Soubise.

William Forsythe en Ryoji Ikeda stellen hun werken samen voor in La Vilette. De eerste is choreograaf, de tweede musicus. De meeslepende en monumentale composities die zij samen uitwerken, laten geen enkele bezoeker onberoerd.

William Forsythe en Ryoji Ikeda
1 tot 31 december

Karla Black
20 oktober tot 7 januari
www.festival-automne.com

Venetië en zijn Biënnale

In Venetië opende de 57e kunstbiënnale op 13 mei de deuren. De huidige editie draagt de naam ‘Viva arte viva’, als een apologie van de kunst en het leven. Dirk Braeckman vertegenwoordigt er België in het nationaal paviljoen. ‘Viva arte viva is een uitroepteken, een passionele kreet voor de kunst en het kunstenaarsstatuut. Het is een biënnale die wordt opgezet samen met de kunstenaars, door de kunstenaars en voor de kunstenaars, over de vormen die zij voorstellen, de vragen die ze stellen, de technieken die ze ontwikkelen en de levenswijze waarvoor ze kiezen’, aldus Christine Macel, curatrice voor de editie 2017. Dit verhaal telt in totaal negen hoofdstukken: kunstenaars en boeken, vreugde en angsten, enz. Stuk voor stuk luiken die de bezoeker uitnodigen om zich in de kunstwereld te verdiepen. Dat alles met de lagune en de Venetiaanse paleizen op de achtergrond. Sprookjesachtige beelden.

photo biennale de venise

Biennale Arte 2017
Tot 26 november
www.labiennale.org
www.belgianpavilion.be

Charleroi en zijn “Triennal d’Art Public”

Art Public is een initiatief van La Commission des Arts de Wallonie. Na Namen in 2011 en Doornik in 2014 is het dit jaar de beurt aan Charleroi om dit ambitieuze kunstzinnige evenement te verwelkomen dat de kunst tot bij het publiek brengt en daarbij zoveel mogelijk interactie wil losmaken. Zonder meer verrijkend! In totaal werden 15 kunstenaars uitgenodigd om hun werken in het stadsbeeld van de stad van de ‘Carolo’s’ te integreren. De rode draad? ‘Er werd geen enkele thematiek opgelegd, behalve rekening houden met de architecturale, stedelijke, natuurlijke en vooral menselijke omgeving van de voorgestelde sites (…). Bedoeling was om een element van begrip toe te voegen aan de geografie van Charleroi, de kwaliteit van zijn patrimonium te accentueren en zijn herschikking in perspectief te plaatsen.’ Dit evenement is een unieke kans om Charleroi te (her)ontdekken en dus ook de vele ingrijpende wijzigingen die het tijdens het voorbije decennium heeft ondergaan. Charleroi: de stad die weer helemaal in zijn toekomst gelooft.

photo facade charleroi


© Fiftyandme 2024