6 jonge kunstenaars om dit voorjaar te ontdekken

Leestijd: 5 minuten

Nu het kunstseizoen in onze hoofdstad weer wordt opgestart en er heel wat grote afspraken op de agenda staan, willen wij u graag artiesten voorstellen met verschillende speelterreinen en uiteenlopende stijlen: spontane kunst, tekeningen, design, schilderkunst en 3D.

Door Nathalie Kuborn

Hierbij geven deze atypische personaliteiten, die Belg zijn of hier wonen, allemaal blijk van een zelfde authenticiteit, al blijft dit natuurlijk altijd een subjectieve keuze van ontluikende en getalenteerde kunstenaars die men (her)ontdekt. Want kunst gaat altijd via het hart.

JONATHAN ROSIĆ

life-magazine

Jonathan Rosić (Tienen 1979) studeerde architectuur en schilderkunst aan La Cambre. Met behulp van Chinese inkt en sepia op papier voert hij ons met enkele minutieuze, gedreven, bijna obsessionele trekken mee naar momenten van eenzaamheid. Met fragmenten uit persoonlijke beelden, die in het verlengde liggen van zijn vorig werk dat door de wereld van Ingmar Bergman werd geïnspireerd, staan zijn portretten altijd stil bij het thema van de versluiering. Hier toont de kunstenaar met stilstaande beelden zijn intieme en verwarrende beleving.

De versluiering komt tot uiting op diverse niveaus: het fysische van het onderwerp dat in het niets opgaat of een afwezige blik etaleert, het onderwerp dat naar de wereld kijkt zonder die ook echt te zien, het beeld zelf met de uiterst zachte en doorzichtige kleuren; de kunstenaar die zich wegcijfert door middel van een techniek die hem bewust naar de achtergrond plaatst, zodat het onderwerp daar sterker door wordt. Deze gevoelige, subtiele en prachtige werken werden in 2014 beloond met de Sabam- en Cadr’Artprijzen tijdens de Art’Contest.

www.jonathanrosic.com

 SOLANGE KNOPF

life-magazine

Solange Knopf is een autodidactische kunstenares die als ‘artiste brut’ wordt gelabeld en vertegenwoordigd wordt door de Cavin Moris Gallery in New York. Tijdens de intieme momenten die het ochtendgloren voorafgaan tekent zij de contouren van haar visioenen. Dat levert verrassende beelden op die doen schrikken en verbijsteren, het buikgevoel aanspreken. Zij zoomen in op een gezicht, soms zonder lichaam, met een blik van razernij. Het zijn hogere sferen die ons onbevangen aankijken. Dit defilé van maskers en vreemde schepsels confronteert ons met onze obsessies, met de omwentelingen die getriggerd worden door de nostalgie: familie, liefde, de harmonie – de eenheid waarvan wij vinden dat zij ons toebehoort.

Zij drukken al hun angsten uit, maar het antwoord is nooit ver weg, evenmin als de verzoening. De geest van de natuur hervindt zijn eenheid, zijn sereniteit. Deze op het eerste gezicht evidente initiatiereis vereist evenwel ook de nodige dapperheid en heel wat kracht om helemaal tot uiting te komen. We moeten bereid zijn om de confrontatie aan te gaan met onze diepste innerlijke mysteries… ook als die mysteries ons afschrikken om onthuld te worden.

www.solange-knopf.com

 ESTEBAN MOULIN

life-magazine

Met de spontaneïteit van de trekken die karakteristiek zijn voor hem schetst Esteban Moulin al een tiental jaar de contouren van zijn passie. Zijn werken, die onlangs in de Triangle Bleu van Stavelot werden tentoongesteld met Charley Case en Laurent Veldekens (expo Moine Shitao Citrouille amère), zijn het logisch vervolg van een werk dat blijft evolueren.

Zijn puntgave kalligrafie, die geboren wordt uit opeenvolgende zwierige bewegingen, heeft nog meer perspectief gekregen. Door een stijloefening die zijn schilderkunst met één trek naar haar derde dimensie loodst, vervaagt het onderwerp: de beweging dient als basis en als vector van een zwierige stijl die uitsluitend voor hem lijkt te bestaan. Haar immer vloeiende schrijfstijl is licht of diep, dansend of lineair, verbergt de mysteries die door het werk enkel na een immersie beetje bij beetje worden blootgegeven. Zijn werk nodigt uit om weg te vliegen, waarna een nog sterkere duik volgt naar de figuratieve abstractie die geregeerd wordt door pure emotie.

FOXI VON RIGA

life-magazine

Op zoek gaan naar het verhaal achter de uiterlijke schijn. Houden van de natuur, zijn mysteries, zijn symbolische afbeeldingen… Op zoek gaan naar wat zichtbaar is achter het onzichtbare met kleuren als vreugdebodes: ziedaar de uitnodiging van het werk van de autodidactische kunstenaar Foxi Von Riga. Haar aanpak leunt aan bij het mystieke, omdat de spirituele dimensie van het bestaan zich uit in kracht, liefde en vreugde. Mede daarom brengt deze Letse artieste hulde aan de fascinerende schoonheid van de wereld en nodigt zij ons uit tot een dans die even spontaan is als de kleuren van het leven.

Uit de werken die hun inspiratie putten uit de natuur en zijn symbolische elementen, resulteert een teruggevonden eenheidsgevoel dat regelrecht ingaat tegen de heersende somberheid. Reden te meer om dit als verkwikkend en noodzakelijk te ervaren.

www.foxivonriga.com

JÉRÔME JASINSKI

life-magazine

Jérôme Jasinski, die houtbewerker en beeldhouwer was vooraleer hij evolueerde tot een echte kunstenaar, creëert met zijn werken een verwarrende 3D-emotie. We denken hierbij automatisch aan Vasarely (zijn belangrijkste inspiratiebron) waarvan hij de inventieve geometrieën lijkt te hebben overgenomen om er reliëfs van te maken. Aangrijpende optische effecten, levendige kleuren met een strakke weergave: het werk van Jérôme Jasinski is pop en grappig. Het straalt intensiteit uit en de kleuren nodigen uit tot vreugde, terwijl de precisie van de vorm geen vleugje exuberantie uitsluit.

Want terwijl de werken graag met nuances spelen waar diepzwart en grijs de hoofdtoon voeren, vind je in zijn palet ook de geest van de seventies terug en van zijn jeugdjaren in een artistieke familie: het uitbundig geel en het levendig oranje dat zo karakteristiek was voor die tijd, alsook een bruisend rood dat zich ontwikkelt in verrassende en complexe perspectieven.

www.lagaleriebelge.be
www.jeromejasinski.com

ZOÉ MOREL

life-magazine

Waar stopt kunst en begint design? Het is een vraag die bij deze terecht gesteld mag worden, want bij de verlichte sculpturen van Zoé Morel lopen ze in elkaar over. Als compulsieve snuffelaarster die dingen een nieuw leven geeft en zo tegen het klassieke consumptiegedrag ingaat, verzamelt zij vergeten en verlaten spulletjes waaraan niemand nog aandacht schenkt of interesse voor heeft en geeft hen een nieuw leven via originele composities.

Wat daarbij opvalt is dat de samenhang nooit bespaart op inventiviteit en verbeeldingskracht, want geen enkele compositie van Zoé lijkt op een andere. Het zijn unieke stukken waarvan de uitstraling evolueert van ambachtelijk naar sculpturaal. De vleugjes surrealisme en fantasie die elk van haar werken kleuren, verzorgen het verrassingselement. Vandaar de originele expressie van een artieste die tegelijk discreet en verlicht te werk gaat en verouderde voorwerpen omkadert met een unieke en authentieke sfeer.

www.meletout.net


 


© Fiftyandme 2024