Hoe vermijdt u dat u armer wordt door te sparen?

Leestijd: 4 minuten

De inflatie daalt lichtjes maar blijft aan de hoge kant. Dat betekent dat het leven duur is en dat uw euro’s minder waard worden. Met de lage rente op spaarboekjes verliezen ook uw spaarcenten ondertussen aan koopkracht. Hoe zit dat nu en, belangrijker, wat kan u in zo’n economische situatie doen?

Door Binck

Minder koopkracht

Inflatie wordt ook wel ‘geldontwaarding’ genoemd. Ze wordt doorgaans berekend als de procentuele prijsstijging van een ‘mandje’ regelmatig gekochte consumptieartikelen over de periode van een jaar. In de praktijk komt stijgende inflatie hierop neer: als u vandaag met 100 euro naar de supermarkt gaat, komt u buiten met een winkelkar die minder gevuld is dan vorig jaar. De stijging van de inflatie lijkt vandaag te stokken, maar de inflatie zelf blijft hoger dan de gangbare spaarrente. U verliest er dus aan.

Slecht voor de spaarder

Spaargeld wordt alleen maar meer waard als de spaarrente hoger is dan de inflatie. Stel: de inflatie bedraagt 1% en uw spaargeld brengt 3% op. In dat geval levert het spaarboekje u een reële rente op van 2%. De inflatie zorgt ervoor dat u met uw spaargeld minder kan kopen, maar op het einde van de rit groeit uw spaarvarkentje sneller dan het tempo waaraan de prijzen stijgen. Net daar wringt vandaag het schoentje. De voorbije jaren is de rente gedaald tot een historisch laag niveau, wat zich heeft vertaald in ongezien lage spaarrentes.

Wat betekent dat concreet?
Meer dan de helft van de spaarrekeningen in ons land biedt een rente (basisrente + getrouwheidspremie) van amper 0,11% tot 0,20%. Als spaarcenten een jaarlijkse rente opleveren van 0,11 % en de prijzen datzelfde jaar stijgen met 2%, verliezen spaarders in reële termen 1,89%. Spaart u € 10.000, dan gaat daarvan € 189 gewoon in rook op. U verliest eigenlijk geld door te sparen.

Er is een alternatief: beleggen

Voor wie de gouden tijden van het spaarboekje – met intresten van 5% en meer – nog meemaakte, is dit een zure appel om doorheen te bijten. Zeker wanneer men hard werkte en spaarde voor een appeltje voor de dorst. U moet dus op zoek naar een alternatief waarbij er ruimte is voor opwaarts potentieel, maar waarbij ook uw mogelijke verliezen beperkt blijven. Dat kan … door te beleggen op de beurs. Dat geeft op langere termijn meestal grotere opbrengsten. Daartegenover staat natuurlijk wel een hoger risico.

Wist u dat u ook kan laten beleggen?

Heel wat mensen kampen met drempelvrees als het over de beurs gaat. Omdat ze te weinig weten over de mogelijkheden en de daarmee verbonden risico’s. Of omdat ze vinden dat het te veel tijd kost. Voor wie over een aanzienlijk vermogen beschikte, was dat gebrek aan kennis nooit een probleem. Zij konden altijd al terecht bij private bankers of persoonlijke beleggingsadviseurs. Het goede nieuws is dat u tegenwoordig ook al vanaf 10.000 euro uw geld door specialisten kan laten beleggen.

Gericht op het behoud van uw levensstijl

Binck, in België onbetwiste marktleider in online beleggen, biedt tegenwoordig het product ‘Laten Beleggen’ aan. De mensen van Binck beloven hun klanten daarbij geen gouden bergen. Ze willen vooral dat u in de toekomst dezelfde levensstijl kan behouden als nu. Daarom zetten ze in op de groei van uw kapitaal wanneer de beurzen het goed doen en ligt bij een dalende markt de focus volop op behoud van de waarde van het vermogen. Dat gebeurt op basis van uw persoonlijk beheerplan, gebaseerd op uw toekomstplannen, uw financiële situatie, de termijn waarin u wil beleggen en het risico dat u bereid bent te nemen.

Een goede balans tussen risico en opbrengsten staat centraal. Die risico’s zijn er uiteraard, het blijft tenslotte beleggen. Dat maakt dat de waarde van uw portefeuille voor een groot deel afhangt van de ontwikkelingen op de financiële markten. Dankzij de actieve risicobeheersing slaagt Laten Beleggen er in om de potentiële verliezen te beperken. Kan handig zijn, mocht er morgen opnieuw een crisis zoals in 2008 uitbreken.


Beleggen zit sowieso opnieuw in de lift

Laten Beleggen sluit perfect aan bij de trend dat meer en meer Belgische gezinnen gaan beleggen. De cijfers van de Nationale Bank over het laatste kwartaal van 2016, laten dat duidelijk zien. We merken ook dat het geld voor die beleggingen vooralsnog niet zozeer van spaarboekjes komt. Wel van andere financiële bronnen. Zo is er ruim 4,4 miljard euro weggevloeid uit vastrentende effecten zoals obligaties, staats- en kasbons. Daarnaast hebben de Belgische gezinnen hun beleggingen in verzekeringsproducten fors (-3,8 miljard euro) teruggeschroefd.

Ideaal wanneer er geld vrijkomt

Op de Belgische spaarboekjes staat dus nog heel wat onontgonnen financieel potentieel. Zeker als u weet dat dat geld dag na dag aan koopkracht verliest. Maar tegelijk biedt elke financiële meevaller een extra mogelijkheid om de inflatie het hoofd te bieden. Door geld dat vrijkomt uit een groepsverzekering of pensioenspaarplan te laten beleggen, kan u er heel wat meer uithalen dan wanneer u het ‘parkeert’ op een spaarrekening.

Bronnen: Het Laatste Nieuws, Binck.be

Ook u kan laten beleggen door de experten van Binck

Met Laten Beleggen van Binck focust u op de combinatie van vermogensbehoud en -groei. U hoeft bovendien zelf geen tijd of beurskennis te hebben.

  • Starten kan al vanaf € 10.000
  • Experten maken de moeilijke keuzes voor u
  • Alles is gebaseerd op uw persoonlijk beheerplan
  • Zet uw geld actief aan het werk (combinatie behoud en groei)
  • U kan 24/7 meekijken
  • Transparante kosten en fiscaal vriendelijk

Interesse?

Kijk eens op binck.be/laten-beleggen of bel naar 03 303 31 12.

Binck is een online beleggingsplatform. Maar dan wel eentje met een menselijke aanpak. Deskundige medewerkers staan 6 dagen per week voor u klaar, van 8 tot 22 uur tijdens de week en op zaterdag van 10 tot 17 uur.

Visual voor de inzet

Laten Beleggen van Binck & binck.be

DISCLAIMER

Deze publicatie is enkel bedoeld voor informatieve doeleinden. Ze mag in geen geval opgevat worden als fiscaal advies, persoonlijk beleggingsadvies of weergave van een individueel beheermandaat, noch als aanbod, aansporing of aanbeveling tot het uitvoeren van bepaalde beleggingen in hoofde van BinckBank. Laten Beleggen van Binck is een product binnen de dienstverlening vermogensbeheer met een minimale looptijd van 3 jaar en minimuminleg van € 10.000. Alvorens u toegang krijgt tot dit product zal BinckBank op basis van uw kennis en ervaring, uw voorkeuren en uw financiële situatie oordelen over de geschiktheid van de dienstverlening.

BinckBank wijst u erop dat aan alle vormen van beleggen risico’s verbonden zijn. Hierbij geldt meestal dat een belegging met hoog verwacht rendement grote risico’s met zich meebrengt.

 


© Fiftyandme 2024