Private Banking ook voor u? Natuurlijk kan dat?

Leestijd: 4 minuten

In ons land – en wellicht ook in onze buurlanden – is het helaas gebruikelijk te denken dat de diensten van een private bank enkel aan de happy few zijn voorbehouden. Het is een vaststelling die niks kost, maar ook niks oplevert. Want tot wie richt een private bank zich echt? En wat doet zo’n private bank eigenlijk met uw geld?

Door Jean Blavier 

Evolutief concept

Zoals wel meer dingen in het leven is alles een kwestie van nuancering. In dit geval zelfs in het meervoud. Ten eerste: het is ‘bon ton’ om te zeggen dat men als ‘arme’ (?) burger met minder dan 500.000 euro aan vastgoedpatrimonium niets te zoeken heeft in een private bank. Welnu, dat is fout. Private bankers hebben immers al lang begrepen dat patrimonium een evolutief concept is dat in waarde kan stijgen – en helaas ook dalen – en vooral: dat het altijd ergens moet starten. Om als klant tot een private bank te worden toegelaten, dient men aan een aantal criteria te beantwoorden. Een van de belangrijkste hiervan is niet het patrimonium waarover men beschikt, maar datgene waarover men gaat beschikken. Dankzij zijn dynamiek, bijvoorbeeld. Een jonge bedrijfsleider die slechts 250.000 euro ‘weegt’, maar rooskleurige vooruitzichten heeft, zal met open armen worden ontvangen.

Ten tweede: de voorbije jaren is de aard van de dienstverlening voor private banken bijzonder sterk veranderd. De services hebben zich geïndustrialiseerd, lees ‘gedigitaliseerd’. Wie met 500.000 euro naar een private bank stapt en denkt daar op een ‘tailor made’-service (de beste Londense kleermaker waardig) te kunnen rekenen, droomt met de ogen open. De private banken beheren tegenwoordig een groot deel van de bezittingen van hun klanten via fondsen en sicavs, dat wil zeggen beleggingsfondsen die in heel wat gevallen producten van het huis zijn.

Hoewel we bij sommigen op zere tenen zullen trappen, kunnen we niet anders dan toegeven dat de kwaliteit hiermee niet altijd verzekerd is. Wat daarom niet wil zeggen dat een aantal van die fondsen geen topkwaliteit zouden zijn. Sterker: sommige behoren tot de beste van het land. Ook hier komt het er dus op aan om de juiste keuzes te maken. Te kiezen voor de beste private bank en het beste fonds. Wat geen ‘mission impossible’ is, want de stroom aan informatie en selectiecriteria is groot. Zo zijn er de vele ‘awards’ die elk jaar aan de fonds- en sicavbeheerders worden uitgereikt. En gespecialiseerde bladen zoals MoneyTalk en Test-Aankoop invest magazine (TAIM). Zonder de blog MoneyStore.be te vergeten.

 

My Name is James

Vermits de ondergrens om van een persoonlijke bankservice te genieten flinterdun is geworden, bekijken we het probleem ook van de andere kant. Vanaf wanneer, dat wil zeggen vanaf wel bedrag, kan men op een gepersonaliseerde dienstverlening rekenen? Er is geen cijfermatig antwoord op die vraag, maar wel een antwoord op z’n Engels. Personal banking, alias private banking low cost, is voor iedereen toegankelijk. Dus ook voor de doorsneeklant van de grote wereldbanken die voor het merendeel een service van dit type hebben uitgewerkt. De keuze is groot en soms niet altijd even kwaliteitsvol. Zo hoor je soms van een bepaalde instelling dat de personal banking er eigenlijk alleen maar gelijkstaat met de toegang via een aparte deur dan die voor de ‘vulgum pecus’ (Latijn voor ‘gewone man’), maar dat de service er verder vrijwel standaard is.

Maar het kan ook anders, want een van de grootste banken van dit land biedt zijn klanten – blijkbaar met succes – de diensten van James aan, een voornaam met een Brits aura, want zoals iedereen weet heten alle butlers James. James staat op elk uur van de dag en de nacht ter beschikking van zijn klanten in zijn digitale versie, maar als u zijn dubbelganger in vlees en bloed wil ontmoeten of aan de telefoon wil spreken, moet u een afspraak maken.

Welke zijn de diensten waarop een klant van private banking low cost (laten we een kat een kat noemen) kan rekenen? We hoeven niet rond de pot te draaien: die services zijn helemaal geïndustrialiseerd. Maar daarom niet standaard, want zij kunnen volgens de persoonlijke verlangens worden bijgestuurd. Dat laatste dan wel met de nodige beperkingen, zoals het aantal mogelijke varianten voor de fondsen en de sicavs. Het zijn grootschalige geïndustrialiseerde producten van de financiële industrie die zoveel mogelijk de desiderata van elkeen respecteren. Een beetje zoals in de auto-industrie. Niets lijkt harder op een VW Golf dan een andere VW Golf, maar toch zijn ze allemaal verschillend. 


© Fiftyandme 2024