Nieuw badpak? Laat je leiden door je figuur!

Leestijd: 3 minuten

Met de zomer voor de deur liggen er weer heel wat heerlijke dagen op het strand in het verschiet. Maar welke badmode staat het mooist op 50, 60 of 70 jaar? Goed nieuws: de trends werken in ons voordeel dit seizoen.

Door Magali Duqué 

Het badpak is populairder dan ooit en flatteert ons silhouet door kleine onzekerheden te verhullen. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat een bikini uit den boze is! Het beste model voor u? Laat u gidsen door de vorm van uw lichaam.

 

Welke model voor mijn figuur?

Shortje, brazilian, een diep decolleté, push-up, triangel, gestreept, effen of met ruffles? Elke lichaamsvorm vraagt om een eigen model, want niet alle modellen, motiefjes en versiering staan iedereen. Een goede keuze maken, begint dus met zelfkennis en met het correct inschatten van uw figuur: A, V, H, X of O – letters die alles samenvatten, voor een uitstekend advies op maat.

Bij vrouwen met een A-vorm zijn de heupen en de dijen breder dan de borst en de schouders. Exact het omgekeerde is het geval voor een V. Bij vrouwen met een H-figuur zijn de schouders en de heupen ongeveer even breed, wat ook het geval is voor een vrouwen met een X-silhouet, die ook nog eens een smalle taille hebben. O-vormen zijn ronder dan de andere. Elk silhouet heeft dus zijn voordelen, zeker op het strand, waar de juiste modellen en prints uw vormen nog beter laten uitkomen.

  • Tegenovergestelde styling voor A en V

Voor A-silhouetten is het beste om het bovenste gedeelte van het lichaam te benadrukken en niet te veel aandacht te vestigen op het onderste. Een balconettemodel en een broekje met hoge taille dat niet te veel markeert, zijn ideaal. Qua motief zijn horizontale streepjes op het broekje te vermijden aangezien die de indruk kunnen wekken van meer volume.

Het complete tegengestelde is waar voor een V-vorm. Het idee hier is immers om de nadruk te leggen op de heupen en de dijen en net niet op de schouders en borst. Dat doet u gemakkelijk met een V-decolleté en een shortje of broekje met ruffles dat wat reliëf creëert. Hoewel alle kleuren en motieven in aanmerking kunnen komen, is het aangeraden om beneden een opvallender kleurtje te kiezen dan boven.

  • Het belang van de taille voor H en X

Vrouwen met een lichaamsvorm die lijkt op een H zijn erg gebaat bij een strandoutfit die hun taille verfijnt en hun vormen benadrukt. Een triangel- of push-upbikini en een retro broekje met een hoge taille, eventueel met een ceintuurtje erop bevestigd, zijn sowieso een uitstekende keuze voor het strand deze zomer. Het komt er vooral op aan om boven en onder gescheiden te houden en zo het silhouet te breken voor een optisch effect dat de lichaamsvorm nog harmonieuzer doet lijken. Voor vrouwen met een X-silhouet, die zowel voorzien zijn van schouders en heupen met dezelfde breedte als een smalle taille, kan elk model. Alle vormen en alle kleuren zullen hen staan, op voorwaarde dat ze hun taille niet verbergen met een badpak of een retro broekje.

  • Boezem belangrijkste troef van de O

De boezem accentueren en de ronde heupen camoufleren: dat moeten de belangrijkste eisen zijn bij het kiezen van een badpak voor vrouwen met een O-figuur. Het beste is om te gaan voor een badpak met een V-decolleté. Bleke prints en kleuren zijn overigens af te raden. Niets zal eleganter staan dan een mooi zwart (of misschien bordeaux of kaki?) badpak dat de ronde vormen verfijnt.

Zelfverzekerd in bikini: de basics 

Een strandoutfit dat uw troeven in de verf zet en kleine onzekerheden verbergt, is een wondermiddel voor meer zelfvertrouwen op het strand. Zo maakt een goede badoutfit zelfs een pareo overbodig. Toch zijn er op onze leeftijd enkele zaken om in overweging te nemen als we onze keuze maken. Ten eerste is het aangewezen om te fijne bandjes te vermijden die weinig steun bieden aan de boezem. Die zwaartekracht toch! Zo is het ook beter om voor een voorgevormd model te kiezen. Ten tweede, om een buikje te camoufleren, is een broekje met hoge taille zoals in de sixties of een badpak dat het silhouet optisch versmalt ideaal. Ook een tankini kan een goede optie zijn. Ten slotte blijft u ook beter weg van ‘jonge’ modelletjes zoals bandeaubikini’s of broekjes met strikjes aan de zijkanten. Zijn deze tips toch nog niet voldoende om u op uw gemak te laten voelen op het strand? Werk uw outfit dan af met een mooie tuniek, kimono of pareo … en een aperitiefje in de hand, misschien?


© Fiftyandme 2024