Hop met de benen

Leestijd: 3 minuten

‘Zomer’ rijmt niet noodzakelijk met ‘vakantie’. Voor ‘lichte benen’ moet u wel degelijk bewegen!

Door Patricia Massange 

Het blijft moeilijk om tijdens de vakantie uit de zon te blijven. Nochtans tonen heel wat onderzoeken aan dat de zon bijzonder agressief inwerkt op onze benen. De aders verwijden en het bloed gaat trager stromen, waardoor de benen en de enkels opzwellen. Hoe geniet u optimaal van het mooie weer zonder dat dit uw gezondheid schaadt?

Bewegen 

Op het strand is sporten beter dan nietsdoen. Zwemmen, joggen of vliegeren: al deze sporten zorgen ervoor dat uw benen in beweging blijven. Hierdoor worden de kuitspieren aan het werk gezet en zij helpen om het bloed vanaf uw voeten terug te sturen naar uw hart. Om een lichte spieropbouw te verzekeren en de bloedsomloop te stimuleren, gaat er niets boven een stevige wandeling. Ook fietsen is aanbevolen, want peddelen is een prikkel voor het samentrekken van de beenspieren.

Het is ook zeer belangrijk om de benen zo lang mogelijk fris te houden. Laat dus de hammams en de sauna’s voor wat ze zijn, maar loop door water wanneer u gaat wandelen of duik in het zwembad. En bijt even door tijdens de jetmassage met koud water, want die is bijzonder heilzaam voor uw bloedsomloop.

Schoonheid 

Om uw benen te beschermen, kiest u voor een epileermethode die zachter is dan hete was. Koop een zelfbruiner die u helpt om er zowel in de zomer als in de winter perfect gebruind uit te zien en maak er een gewoonte van om uw douchebeurten af te ronden met een stevige straal koud water op de benen.

Draag uw kleding niet te strak. Dit geldt vooral voor laarzen, jarretellengordels, slim jeans en capri-broeken die op de kuit drukken. Dit kledingcomfort strekt zich uit tot en met de schoenen. Die mogen niet te plat noch te hoog (3/4 cm) zijn. Als u staand werk verricht, zijn steunkousen een goed idee. Die ogen vandaag trouwens veel aantrekkelijker dan degene van onze mama’s. En omdat ze tegenwoordig ook als zelfophoudende kousen bestaan, kunnen we ze er niet langer van beschuldigen niet sexy te zijn!

Gezonde voeding 

In de zomer zijn heel wat voedingsstoffen bijzonder interessant en nuttig voor de stevigheid van onze aderen. Geef dus de voorkeur aan voedingsmiddelen met veel antioxidanten (pepers, aardbeien, tomaten, citrusvruchten, …). Zij beschermen de bloedvaten op een efficiënte manier en helpen zo om letsels te voorkomen. Profiteer eveneens van de zomerwarmte om lekkere slaatjes te maken met olijfolie of noten. Om uw spiermassa op peil te houden en de terugstroom van het bloed te vergemakkelijken, kiest u voor vlees en voor eieren, want zij bevatten veel proteïnen. Vanzelfsprekend vermijdt u zo veel mogelijk vet, want dat is een echte nachtmerrie voor uw ganse bloedsomloop! Vergeet ook niet om elke dag minimaal 1,5 liter water te drinken, want dat stimuleert de drainage van de weefsels.

Indien al deze maatregelen onvoldoende mochten blijken, laat dan geen pijn uw leven vergallen, maar raadpleeg een arts. Huisarts of angioloog: hij/zij schrijft een passende behandeling voor. Veneuze insufficiëntie is een ernstige aandoening waar men niet licht overheen mag gaan!

exercices-jambes-lourdes-fiftyandme-magazine

Oefening voor thuis

  • In ruglig heft u de benen en voert u peddelbewegingen uit (zoals bij fietsen). Start met vier reeksen van 15 bewegingen, met telkens 20 seconden ertussen om te recupereren. Drijf het aantal reeksen progressief op.

  • In ruglig strekt u de benen en heft u ze op. Teken cirkels met de punt van de voet. Start met vier reeksen van 15 bewegingen, met telkens 20 seconden ertussen om te recupereren. Drijf het aantal reeksen progressief op
  • Sta rechtop met de voeten parallel naast elkaar en ga 10 tot 15 keer na elkaar op de tippen van uw tenen staan. 10 seconden rusten en herbeginnen. In totaal vijf reeksen
  • Sta rechtop met de benen lichtjes uit elkaar en een rechte rug. Breng de punt van de rechtervoet naar boven terwijl de hiel op de grond blijft. Hou deze houding 10 seconden vast. Loslaten en dezelfde oefeningen uitvoeren met de linkervoet. Herbegin deze oefening een 10-tal keer.
  • Rond af met een beenmassage. Wrijf zachtjes naar boven vanaf de enkel naar de dij en volg op die manier de terugkeer van de bloedstroom. Voor deze massages kunt u gebruik maken van een crème of een gel met een verfrissend effect.

 


© Fiftyandme 2024