Zero waste, minimalisme en de digitale detox: waar staan deze nieuwe levensconcepten voor?

Leestijd: 3 minuten

We leven al tijden in een consumptiemaatschappij, maar steeds meer mensen komen daar tegen in opstand. Door al die producten, verleidingen en digitale informatie raken onze levens propvol, waardoor we steeds minder bezig zijn met wie we nou eigenlijk zijn. Dit jaar, op 2 augustus, was het “Earth Overshoot Day”, wat betekent dat we met zijn allen meer hebben geconsumeerd dan dat de aarde ons kan bieden. Met het oog op deze ernstige milieukwestie ontstaan er steeds meer levensconcepten die ons dwingen terug te gaan naar de basis. Het idee? Een minimalistische, serene en daarmee milieubewuste levensstijl.

De zero waste trend

Prullenbakken vol met bedorven voedsel, ongebruikte voorwerpen en nooit-gedragen kleding: we verspillen met zijn alleen elke dag veel te veel. Het verzamelen en verbranden van afval is ontzettend slecht voor het milieu, maar deze mate van consumptie zorgt ook voor een hoop onnodige kosten. Er zijn al heel wat initiatieven genomen om dit probleem tegen te gaan (denk aan afvalscheiding, statiegeld of herbruikbare materialen), maar volgens wetenschappers is dit bij lange na niet genoeg en zitten de slechte gewoontes diep in onze samenleving geworteld.

De zero waste trend is ontstaan doordat een aantal mensen een nieuwe levensstijl zijn gaan volgen, waarin kritisch wordt gekeken naar ons consumptiegedrag. Zo is Béa Johnson begonnen met de “Zero Waste Home” beweging, welke zich in razend tempo over de hele wereld heeft verspreid. Huisgemaakte schoonmaakproducten, verpakkingen recyclen, aankopen doen in grote aantallen, wegwerpproducten bannen: allemaal gewoontes waarmee je een huishouden creëert dat minder afval verspilt en daarmee een stuk beter is voor het milieu.

Minimalisme: tevreden zijn met minder

photo pièce dégagée

Minimalisten hebben zich sterk laten inspireren door het stoïcisme en buddhisme, en geloven dat we een stuk gelukkiger zijn wanneer we al het onnodige uit ons leven bannen. Deze filosofie slaat op elk aspect van het dagelijks leven, van werk tot aan reizen, voeding en het huishouden. Het gaat er dan om dat je bij het koken bijvoorbeeld kiest voor simpele gerechten, waardoor je minder ingrediënten hoeft te kopen, minder afval creëert en ook meteen een gezonder voedingspatroon volgt. Het volgen van een gezond voedingspatroon heeft weer positieve gevolgen op je lichaam, of het nu gaat om betere HDL cholesterol waarden, minder geraffineerde suikers of een gezonder gewicht. Hetzelfde geld voor je huis en wanneer je op reis bent: hoe minder spullen je in huis haalt of meeneemt op vakantie, hoe minder energie het je kost.

De digitale detox: een vorm van therapie?

Doordat we tegenwoordig overal en altijd verbonden en online zijn, ervaren we constant een informatie-overload. Uit recente onderzoeken blijkt dat we met zijn allen meer dan de helft van onze tijd naar een scherm aan het staren zijn, waardoor we uiteindelijk verwijderd raken van de realiteit en constant bang zijn om iets te missen. Het is een verslaving die steeds erger wordt onder jongere generaties, en dat is waarom steeds meer mensen ervoor kiezen om een aantal dagen offline te gaan. Of je nu je internetgebruik tot 1 uur per dag beperkt, van al je sociale media afstapt of je telefoon uitschakelt voordat je gaat slapen: het zijn allemaal dingen die je kunnen helpen om meer “cyber-rationeel” te worden.

Het zijn alle drie concepten die een reactie vormen op onze almaar groeiende consumptiemaatschappij en daarmee een betere toekomst bieden voor de nieuwe generaties. Welke spreekt jou het meeste aan?

 


© Fiftyandme 2024