Hamsterhuren : wat is dat ? Goed Of niet ? Woningen en projecten hamsterhuren.

Hamsterhuren : eerst huren, dan kopen (met je huurgeld)

Hamsterhuren : het klinkt vreemd maar dat is het niet. Hamsterhuren laat je toe om een woonst te huren waarbij de huur dient als aanbetaling wanneer je later de woonst zou willen aankopen. Fantastisch, toch ?

Gepubliceerd op:

Leestijd: 3 minuten

Hamsterhuren in de lift

Ook in België zit hamsterhuren de laatste jaren in de lift. Dat komt vooral omdat steeds meer Belgen het moeilijker hebben om een woonst te bekostigen volgens de klassieke financieringsformules. De prijzen van immobiliën swingen de pan uit en het moet niet gezegd dat de disproportionele gretigheid van verkopers en immokantoren daar zeker voor iets tussenzit. Maar goed, dankzij een nieuw investeringsfonds zullen er tegen juni 2020 zowat tweehonderd nieuwe hamsterhuurhuizen en -appartementen in heel België worden aangebodenop de immobiliënmarkt. Een druppel op een hete plaat, zo lijkt het. Maar goed, een mens moet ergens beginnen. Heel wat Belgen zijn alvast vragende partij in dit nieuwe systeem om op termijn een leuke eigendom te bemachtigen met vermindering van het betaalde huurgeld.

Nu huren, later aankopen

Hamsterhuren werd in België zowat twee jaar geleden gelanceerd door de Limburgse projectontwikkelaar Gilen Woonprojecten. Huurders van nieuwbouwwoningen krijgen hierbij de optie om het huis of appartement dat ze gaan huren, later aan te kopen aan een op voorhand afgesproken prijs. Het betaalde huurgeld (tot vijf jaar huur) wordt daarbij afgetrokken, de aankoopoptie geldt tien jaar. Aanvankelijk was het concept alleen beschikbaar in Limburg. Daarna volgden hamsterwoningen in Deurne, Willebroek, Sint-Pieters-Leeuw en Engis. Een gelijkaardig concept werd ontwikkeld door de West-Vlaamse Dewaele Vastgoedgroep volgens een rent to buy principe.

Ingebouwde beperkingen

Ok, hamsterhuren : hoe doe je dat ? Bij hamsterhuren sluit je én een huurcontract én een aankoopoptie af. Zolang je huurt, word je ook als huurder bekeken. Gaat de verwarmingsketel stuk, dan draait de eigenaar op voor de kosten. Ondanks het feit dat je een aankoopoptie hebt getekend, blijf je op dat moment immers huurder. Eigenaar word je pas wanneer je een notariële akte hebt laten verlijden die je officieel eigenaar maakt van het pand dat je op dat ogenblik huurt. Om het systeem leefbaar te houden voor alle partijen zit er wel een aantal beperkinge ingebouwd. Enkel de huur van de eerste vijf jaar wordt meegenomen in de aankoopsom en je moet binnen de tien jaar een beslissing nemen of je al dan niet overgaat tot de aankoop van het pand in kwestie.

Hamsterhuren : goede keuze of niet ?

Ondertussen heeft de Commissie Wonen van het Vlaams Parlement zich over het systeem gebogen en groen licht gegeven. Ondanks dat het systeem heel wat voordelen heeft, zijn er toch ook een aantal angeltjes.  Je tekent immers een aankooptie maar bent nog geen eigenaar van de woning. Dat word je pas binnen een aantal jaren. Het is ook op dat moment dat je echt een woonkrediet zal aangaan om het resterende bedrag van de woning te financieren. Wat echter wanneer de rentevoeten voor hypothecaire leningen in die tijd plots de lucht in schieten ? De realiteit toont aan dat ze dat in principe maar zelden doen. Maar toch, het blijft een zeker risico. Het kan ook zijn dat je in al die tijd dat je het pand hamsterhuurt, een stevigere huur neertelt voor het pand dan voor andere gelijkaardige panden die gewoon in de huurmarkt staan.

Meerkost huur

Voorts is het zo dat de makelaar of projectontwikkelaar van wie je de woning huurt, ook zelf voor bepaalde kosten heeft moeten/moet instaan. De kans is groot dat hij die zal doorrekenen in een hogere huursom. Voor wat betreft die registratierechten wanneer je de woning uiteindelijk aankoopt : op het moment van aankoop zal je registratierechten dienen te betalen op de volledige aankoopsom van de woning. De huurgelden die je al betaalde, kan je dus niet in mindering brengen van de aankoopprijs. Voorts heb je ook het feit dat in de jaren dat je huurt, je dat huurgeld niet in je fiscale korf kan steken.

Spanning op de immobiliënmarkt

Hoeveel spanning er op de immobiliënmarkt wel zit, blijkt alvast uit de cijfers. Bij Gilen Woonprojecten staat ondertussen een paar honderd kandidaten op de wachtlijst voor hamsterhuren. Bij Dewaele Vastgoedgroep van het hetzelfde laken een pak. Ook daar overtreft de vraag ruimschoots het aanbod.