Essentiële olie van immortelle : puur natuur voor een mooie huid

Immortelle, zo wordt de strobloem ook genoemd, en terecht, want dit gele bloempje verwelkt nooit. De olie die eraan onttrokken wordt, heeft uitzonderlijke anti-ageing eigenschappen. Isabelle Pacchioni, specialiste in essentiële oliën, vindt dat immortelle-olie dan ook op je dagelijkse beautymenu moet staan.

Leestijd: 3 minuten

De immortelle groeit op rotsachtige grond die in de blakende zon ligt, en heeft maar heel weinig nodig om te gedijen. Er bestaan bijna vijfhonderd variëteiten, maar de Helichrysum italicum uit Corsica is de grootste mooimaker, want die bevat de hoogste concentratie aan actieve moleculen. De bloemen worden nog met de hand geplukt, en dan onmiddellijk in grote doeken gewikkeld en naar de distilleerderij vervoerd. De kwaliteit van de essentiële olie die ervan gemaakt wordt, hangt namelijk af van de versheid van de plant en de juiste plukwijze. Als je weet dat er een ton bloempjes nodig zijn om zo’n 2 kilo essentiële olie te maken, begrijp je meteen dat het om een heel kostbaar product gaat… Isabelle Pacchioni is specialiste in essentiële oliën en zette samen met haar man het merk Puressentiel op. Volgens haar is deze olie het lievelingetje van de slow cosmetica.

immortelle_1

Wat maakt essentiële olie van immortelle zo interessant?

“Het is echt een heel bijzondere olie, die moleculen bevat die je in geen enkele andere essentiële olie vindt: italidionen. Die vind je alleen in de immortelle die in Corsica gekweekt wordt, en bijvoorbeeld niet in de immortelle uit de Balkan. Wat ook bijzonder is, is dat deze bloem heel rijk is aan nerylacetaat. Deze twee moleculen zijn heel interessant voor de celregeneratie, zowel aan het huidoppervlak als in de diepere huidlagen. Essentiële olie van immortelle is trouwens het krachtigste antihematoom dat we kennen. Het regelt bloedsomloopstoornissen als flebitis en spataderen en verzorgt de huid. Je kunt het zelfs gebruiken om littekens na een operatie te verbeteren, en bij huidkloven of couperose. En bovendien is het een uitstekend anti-ageing product, vanwege de regenererende eigenschappen.”

Hoe gebruik je de olie in je schoonheidsritueel?

“Je kunt twee of drie druppeltjes pure essentiële olie op de huid aanbrengen, of ze oplossen in 10 druppels plantaardige muskusroos-olie. Je kunt er ook gewoon wat van toevoegen aan je favoriete crème. Maar tenzij je wat van aromatherapie kent, moet je toch voorzichtig zijn, want het gaat om een enkelvoudige essentiële olie. Het is beter een samengesteld, gebruiksklaar product te kiezen, dat allerlei toxicologische proeven heeft ondergaan en dat uitgetest is door vrijwilligers, zodat je zeker bent dat er geen sprake is van intolerantie en er geen risico is dat de huid er verkeerd op reageert. Mensen die geen kennis van essentiële oliën hebben en die toch van de voordelen van essentiële olie van immortelle willen genieten, raad ik bijvoorbeeld aan om onze Huile de Beauté te gebruiken. De formule bevat verschillende essentiële oliën, van immortelle, maar ook van ylang-ylang, geranium, lavendel en plantaardige olie van muskusroos, harig wilgenroosje en komkommerkruid, die allemaal een specifieke werking hebben en die de microcirculatie activeren, waardoor de celregeneratie en de aanmaak van collageen en elastine gestimuleerd worden.”

immortelle_2

Wat voor resultaat mag je verwachten als je de olie regelmatig gebruikt?

“In de eerste plaats gaat je huid ervan stralen. En bij langdurig gebruik merk je dat het verouderingsproces wordt afgeremd, en dat de huid en de dieper liggende cellen gestimuleerd worden. Als je essentiële olie van immortelle combineert met plantaardige oliën van muskusroos, harig wilgenroosje en komkommerkruid, is het resultaat nog beter: de plantaardige oliën zijn op het moment dat ze samengesteld worden, rijk aan vetzuren die ervoor zorgen dat de essentiële olie beter in de huid dringt, zodat ze door de opperhuid gaat en op de diepere huidlagen inwerkt. Ik heb een speciaal massage-cupje ontworpen dat het resultaat nog beter maakt. Je doet enkele druppeltjes olie op je hand en strijkt die uit op de huid, zet dan de cup erop, en knijpt erin, zodat je een licht zuigeffect krijgt. Door de cup over de huid te bewegen, stimuleer je de bloedsomloop. Het is meteen gymnastiek voor je huid, die wakker geschud wordt, en dat stimuleert de aanmaak van elastine en collageen. Met het kogeltje dat aan de andere kant van de cup zit, kun je de huid rond de ogen en de lippen behandelen, de meest fragile zones. Daarbij werk je altijd van het midden naar de buitenkant en van beneden naar boven. Dat heeft een liftend effect op het gelaatsovaal. Ik gebruik het ’s avonds; het duurt vijf minuutjes. Daarna breng ik niets meer op mijn huid aan. Maar je kunt het natuurlijk ook ’s morgens doen, na het douchen, als de poriën goed open staan. Daarna kan je dan een hydraterende of beschermende crème aanbrengen, met zonnefilter, want het product bevat geen UV-bescherming.”

Je hebt een prachtige huid. Wat is het geheim: essentiële olie van immortelle?

“Ik heb altijd veel essentiële en plantaardige oliën gebruikt, en mijn huid veel gemasseerd. Ik houd ervan mijn gezicht stevig te masseren. Daar wordt je huid wakker van, frisser en steviger.”

 


© Fiftyandme 2022