Hyperpigmentatie: hoe voorkom je die donkere vlekjes?

Na een zekere leeftijd kunnen donkere vlekken op het gezicht ontstaan maar ook op de handen en op andere lichaamsdelen die aan de zon worden blootgesteld en moeilijk te verbergen zijn. Maar hoe kunnen we dit het best voorkomen?

Leestijd: 2 minuten

Wat is hyperpigmentatie?

Hyperpigmentatie is wanneer bepaalde zones op je gezicht donkerder zijn dan de rest. Het komt bij veel mensen voor en kan op heel het lichaam, in kleine of grote zones voorkomen. Melanine is het pigment dat ervoor zorgt dat je huid een mooie kleur krijgt. Als je huid meer melanine dan normaal aanmaakt kan hyperpigmentatie optreden. Het overbodige pigment wordt in de huid diep afgezet waardoor er donkerdere zones op de huid ontstaan.

Wat kan hyperpigmentatie veroorzaken?

  • De zon

UV-stralen zijn schadelijk voor de huid, ze zijn ook verantwoordelijk voor tekenen van veroudering op de huid. Hyperpigmentatie is er daar een van. Dit komt in de vorm van leeftijdvlekjes.

  • Chloasme

Na hormonale veranderingen kunnen vlekken met donkere pigmentatie op de huid verschijnen. Vaak is dit in associatie met zwangerschapshormonen.

  • Medische aandoeningen

In sommige gevallen kan hyperpigmentatie een symptoom zijn van een medische aandoening.

  • Na harde acne of eczema

Als je huid een inflammatiefase doormaakt zoals acne of eczeem, kan de huid na genezing donkere vlekken produceren.

Hyperpigmentatie voorkomen

Een goede behandeling om de huid goed te beschermen is belangrijk bij hyperpigmentatie. Onze tip? De verzorgingslijn van Celestic, gemaakt in een Belgisch laboratorium die crèmes, producten en protocollen ontwikkelt om problemen zoals hyperpigmentatie te behandelen. De routine tegen hyperpigmentatie bestaat uit drie producten: de  Whitening repair crème, de Ultimate Protect en het Global Perfectserum.

Whitening repair

Whitening repair is een anti-aging dagcrème, die rimpels en pigmentatie behandelt. Een echte 3 in- 1 crème voor mensen die huidveroudering willen voorkomen en behandelen. Na de behandeling zijn pigmentvlekken verminderd en zijn fijne lijntjes ook minder zichtbaar.

Whitening repair, 64€

Ultimate Protect

Ultimate protect is een dagcrème die de huid beschermt tegen de zon en dagdagelijkse aggressies zoals stress en vervuiling. De crème bevat een zonnefilter SPF 30 en helpt bij algemeen herstellen en herstructureren van de huid. Dit is zeker nodig bij hyperpigmentatie. De Ultimate Protect crème vermindert rimpels door de natuurlijke aanmaak van collageen en elastine te stimuleren, versnelt de celvernieuwing en camoufleert bruine vlekken.

Ultimate Protect, 54€

Global Perfect Serum

Als derde routine product wordt deze anti-veroudering en anti-imperfectie serum gebruikt met een globale werking. De serum vermindert rimpels, maakt onzuiverheden op de huid lichter en corrigeert huidimperfecties, waardoor de huid stralender wordt. De Global Perfect Serum beschermt de huid tegen de zon en dagdagelijkse agressies. Het helpt bij hydratatie en voorkomt het ontstaan van bruine vlekken en rimpels.

Global Perfect, 72,80€

 

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023