bretonse streep

De Bretonse streep is terug van weggeweest!

De klassieker, de Bretonse streep, lijkt nooit uit het modebeeld verdwijnen. Vroeger bracht je de blauw-witte streep misschien meteen in verband met een marinier, nu is er een grote kans dat-‘ie z’n weg naar je garderobe heeft gevonden. Ziehier hoe je de opnieuw populaire Bretonse streep het beste combineert.

Leestijd: 2 minuten

Het zonnetje schijnt, de vogeltjes fluiten en een heerlijk zacht briesje trekt door de straten. Ideaal weer om het Bretonse streepje opnieuw uit de kast te halen. Deze tijdloze, basic shirt is voortaan niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Maar hoe komt dat deze klassieker zo populair blijft? En hoe komt hij in een outfit het beste tot zijn recht?

Ken je klassiekers

Het Bretonse streepje kent haar oorsprong bij de Franse matrozen. Omdat het een aangenaam shirt was om in te werken en het opviel wanneer een man overboord viel, werd de blauw-witte streep in 1858 officieel geïntroduceerd als onderdeel van het Franse zeemansuniform. Naast de driekwartsmouwen en boothals, kon het gebreide bovenstuk gekenmerkt worden door de 21 blauwe en 21 witte strepen. Het aantal strepen stond symbool voor elke overwinning van Lodewijk Napoleon Bonaparte.

Favoriet in het modebeeld

In 1917 werd de Bretonse streep voor het eerst in het modebeeld opgemerkt. De Franse modeontwerpster Gabrielle Chanel zag in deze simpele gestreepte shirt een vernieuwende all-time favourite. Doordat Chanel hem ook nog eens als vrouw droeg, werd de Bretonse streep aan het unisex gamma toegevoegd. Ook andere beroemde acteurs en actrices zagen in deze shirt de schoonheid. Zoals Picasso, Brigitte Bardot, Jean Selberg, Jean Paul Gaultier, Charlotte Gainsbourg, Kate Moss, Leonardo di Caprio, …

Zo draag je de Bretonse streep anno 2022

Klassiek. Luxueus. Tijdloos. Fantastisch in zijn eenvoud. Streepjes kan je op eindeloos veel manieren combineren. Oorspronkelijk werd hij gedragen in de kleurencombinatie natural-navy. Ondertussen zien we hem ook in andere varianten opduiken. Houd je het bij de blauw-witte kleurcode of ga je all the way met de Bretonse streep? Zie hier hoe onze toppers dit fashion item dragen:

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht dat is gedeeld door @lindafargo

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Mette (@msorrig)

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Getty Images


© Fiftyandme 2022