pilotenbril

Een ode aan de pilotenbril, ook deze lente hét zonnebrilmontuur

Eindelijk lente! Het jaargetijde dat ook garant voor de terugkomst van de zonnebril, die tijdens winterse dagen toch maar héél mondjesmaat gebruikt worden. Geen idee welke zonnebril je het best kiest? Met de klassieke pilotenbril zit je sowieso goed.

Leestijd: 2 minuten

De pilotenbril 2.0

Afhankelijk van je gezichtsvorm staat het ene montuur beter dan het andere, maar voor een pilotenbril gaat dat eigenlijk voor iedereen op. Toch zijn het vooral hoekige gezichten die pilotenbrillen wat zachter laten werken en brengen ze ovale gezichten wat meer naar voren. En dat is goed nieuws, want ook deze lente gaat de aviator nergens heen. Al komt-ie ook in andere vormen zoals meer vierkantige glazen of juist een met een fel kleurtje. De typische gouden rand is wel een blijvertje.

Lesje geschiedenis

Veel kun je niet misdoen met deze zonnebril, want het is toch wel de klassieker onder de klassiekers. De oorsprong van de pilotenbril gaat ver terug en begon als praktische oplossing: piloten in het begin van de 20e eeuw stegen steeds grotere hoogten en dat bracht hoofdpijn en slecht zicht met zich mee. De Amerikaanse firma Bausch & Lomb kwam daarom met een lichtere bril met groene glazen die verblinding tegenging en het zicht maximaliseerde. De druppelvormige glazen zorgden ervoor dat piloten in alle kijkrichtingen iets konden zien. Die brillen waren zó’n succes, dat ze aan het eind van de jaren dertig op de markt kwamen. Bausch & Lomb noemde ze ‘Ray-Ban‘ en kwam met verschillende nieuwe glazen en ontwerpen voor activiteiten zoals golf en vissen.

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, bleef het gebruik ervan in het leger wijdverbreid: geavanceerde versies van de pilotenbril werden zowel boven de wolken als op de grond gebruikt. Toen generaal Douglas MacArthur in 1944 op het strand van de Filippijnen landde, droeg hij zelfs het montuurtje. Het was een moment dat hij door hordes fotojournalisten werd vastgelegd en wordt daarom vaak gecrediteerd als een bijdrage tot de popularisering van het ontwerp.

Na de oorlog werden ze langzaam geprezen om hun modepotentieel en vonden hun weg naar beroemde gezichten. Denk maar aan de kitscherige gouden monturen van Elvis Presley, David Bowie met een sigaret nonchalant bungelend uit zijn mond, Paul en Linda McCartney met bij elkaar passende monturen voor een familieportret, of Freddie Mercury in een wit vest, starend over één schouder, met glazen die het licht weerkaatsen.

2021

Tegenwoordig is het montuur nog altijd volop te zien. Er zijn tal van stijlen om uit te kiezen, variërend van helder en klassiek tot hoekig en futuristisch. Terecht zijn sommige monturen omgedoopt tot de pilotenbril 2.0, want in de loop van de tijd is-ie bijna onherkenbaar veranderd, al zit je met zo’n klassieker ook altijd goed.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Grece Ghanem (@greceghanem)

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024