elke dag douchen

Elke dag douchen: is dat nu goed of niet?

Een lekker warme douche blijft geassocieerd met een moment van geluk. Maar te veel is nooit goed. En als het om douchen gaat, zal het je huid niet goed doen… en je portemonnee!

Leestijd: 2 minuten

Het is voor velen een gewoonte om elke dag te douchen. Maar is het echt nodig? Voor professionals blijkt het antwoord negatief te zijn als we de balans van onze huid willen behouden. Weegt het tegen elkaar op?

Een paar keer per week

Beïnvloed door reclame en bezorgd om lichaamsgeuren te vermijden, nemen we vaak slechte gewoonten aan. Met één of zelfs twee douches per dag”, legt Sonia Dickers, hygiënistisch verpleegkundige, uit. “Maar in werkelijkheid is dit niet nodig, behalve voor mensen met vuil makende of fysieke taken. Voor de meesten van ons zijn 2 tot 3 douches per week ruim voldoende.” De rest van de tijd zal een wasbeurt bij de wastafel zorgen voor goede hygiëne met wat extra aandacht voor geurende lichaamsdelen.

De duur van de douche

Maar het verminderen van het aantal douches is niet genoeg om de huid in goede conditie te houden. Enkele regels moeten ook worden gevolgd. Zoals douchen gedurende een beperkte tijd met water op een vrij warme temperatuur. “Hoewel ik het genot begrijp om onder een warme waterstraal te staan na een lange dag, zijn de gevolgen van te lange en frequente douches negatief. Met een droge en geïrriteerde huid, maar ook haar dat wordt aangetast en vetter wordt door een teveel aan talg geproduceerd door de combinatie van warm water en douchegel. Ongeveer vijf minuten onder de douche zijn voldoende om jezelf in te zepen en af te spoelen“, benadrukt Sonia Dickers. Deze matiging is ook gerechtvaardigd op economisch vlak, vooral met de hoge prijzen van water en energie. Een douche van 5 minuten verbruikt gemiddeld ongeveer 50 liter water. Voor 100 tot 150 liter bij een uitgebreide douche. En het installeren van een waterbesparende douchekop kan de waterconsumptie met ongeveer 50% verminderen.

Je hygiëneproducten

Je zorgen maken om je huid gaat niet alleen over het verminderen van het aantal keren dat je onder de douche stapt. Maar ook, en vooral, door de juiste producten te kiezen. Zoals Isabelle Nijmans, een verkoopster in een biowinkel, uitlegt: “Ik raad het gebruik van douchegels af die veel schuimen en lekker ruiken. Die zijn vaak echt niet goed voor de huid door de aanwezigheid van vaak allergene ingrediënten, zoals limoneen, citral of eugenol. Minstens twintig van deze stoffen kunnen worden aangetroffen in de populaire douchegels van de grote merken.” Wat zijn dan de beste alternatieven om te gebruiken onder de douche? Isabelle Nijmans antwoordt: “Ik raad aan om te kiezen voor biologische zeep, met een zachtere pH voor de huid. Een dermatologische zeep met amandelolie of sheaboter zal de symptomen van een uitgedroogde huid door industriële producten voorkomen. Je kunt ook verschillende wasgels zonder zeep kiezen die voor kinderen worden gebruikt. Op basis van glycerine, zorgen ze goed voor de huid en sommige ervan kunnen ook voor het haar worden gebruikt.”

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024