Op vakantie in de Europese Unie met uw hond of kat

Leestijd: 4 minuten

Als de zomer in aantocht is, begint het te kriebelen en hebt u zin om er op uit te trekken. Dus profiteer ervan, pak uw koffers en die van uw gezelschapsdier. En besteed zeker voldoende aandacht aan bepaalde voorschriften vooraleer u naar warmere oorden trekt. 

toutou-life-magazine

FORMALITEITEN

Om in de Europese Unie te mogen reizen, dient uw hond of kat aan de volgende 4 voorwaarden te voldoen:

  • Elk gezelschapsdier dient geïdentificeerd: door een elektronische chip (transponder) of een tatoeage die dateert van voor 3 juli 2011. Deze tatoeage dient duidelijk leesbaar te zijn;
  • Het dier dient te zijn ingeënt tegen hondsdolheid en die vaccinatie mag niet vervallen zijn;
  • Het dier dient vergezeld van een Europees paspoort met volledig vaccinatieschema. Dit Europees paspoort bevestigt de identiteit en de inenting tegen hondsdolheid (eerste vaccinatie en de eventuele hernieuwingen). Dit is een veterinair document dat bedoeld is om het dier zijn ganse leven te vergezellen. Dankzij dit document mag u uw gezelschapsdier overal meenemen in de landen van de Europese Unie, alsook in de volgende buurlanden: Andorra, IJsland, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, San-Marino, Vaticaanstad en Zwitserland;
  • Het dier dient minimaal 3 maanden oud te zijn.

Het is ook altijd handig om het nummer van de dierenarts bij de hand te hebben alsook dat van een dierenarts op uw plaats van bestemming. Sommige landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, leggen extra eisen op. Indien u uw dier daar naartoe wil nemen, dient u zich vooraf goed te informeren. Alle info in dit verband kan worden bekomen bij de ambassades van het land van bestemming, bij uw dierenarts of op www.abiec-bvirh.be.

ALERT VOOR PARASIETEN

Elk dier dat meegaat op vakantie dient op de juiste manier te zijn beschermd tegen wormen, teken en vlooien. Wij raden daarom een ontwormmiddel aan voor het “grote vertrek”. Maar er kan natuurlijk altijd een ongenode gast op de afspraak zijn…

Spoelwormen: deze rondwormen uit de Ascarididae-familie behoren tot de zoönosen (infectieziekten die kunnen worden overgedragen van dieren op mensen en omgekeerd). De besmetting gebeurt door contact met besmette dieren of bij het uitlaten. Preventietip: ontwormen.

Lintwormen: deze wormen worden niet rechtstreeks overgedragen van het ene dier op het andere want zij hebben een gastheer nodig: vlooien bijvoorbeeld. Preventietip: ontwormen. In geval van besmetting (er hangen kleine wormpjes, zoals “rijstkorrels” aan de anus) vraagt u naar een behandeling tegen lintwormen.

Mijnwormen: deze wormen komen vooral voor in zuidelijke gebieden en kunnen gevaarlijk zijn voor gezelschapsdieren. Deze wormen hebben “haaktanden” waarmee ze zich vasthechten aan het darmslijmvlies. Belangrijkste symptoom bij de hond is diarree met bloedverlies die kan leiden tot de dood van het dier. Preventietip: ontwormen.

Hartwormen: komen voor in een aantal (vooral Zuid-)Europese landen. De besmetting geschiedt door een steek van een geïnfecteerde steekmug, waarna de larven opduiken in de bloedbaan van het dier. Ontwormen helpt om deze hartwormen te doden, maar let op: dit is niet zonder risico voor het dier. De dierenarts kan een product voorschrijven dat via een pipet in de hals wordt toegediend. Dit doodt de larven van de hartwormen. Deze producten werken tegelijk ook tegen spoelwormen, vlooien en schurft.

Phlebotomus paptasi: deze kleine zandvliegjes (lijken meer op harige muggen) kunnen leishmaniasis overbrengen. Dit is een eencellige parasiet die zich voornamelijk op honden focust en, via deze tussenpersoon, ook de mens kan besmetten. Er kunnen heel wat maanden voorbijgaan tussen de infectie en de eerste ziektesymptomen. Cutane leishmaniasis uit zich door kale plekken en langdurige korsten en kloven. Bij viscerale leishmaniasis zijn de parasieten binnengedrongen in de interne organen zoals de lever, de milt en de nieren. Hoewel men nooit helemaal geneest van deze ziekte kan men ze gedurende lange periodes onder controle houden. Er bestaat spijtig genoeg geen vaccin. De enige preventie bestaat er dus in ervoor te zorgen dat honden niet gestoken worden door deze zandvliegen.

Schurft: wordt veroorzaakt door mijten. Deze microscopisch kleine diertjes, die zich met het blote oog niet laten onderscheiden, kunnen ontzettend hinderlijk zijn voor uw dier (jeuk). Bij honden is sarcoptes de vaakst voorkomende vorm. Hij wordt veroorzaakt door schurftmijt die zich in de huid ingraaft en grote jeuk veroorzaakt. Honden en katten kunnen ook door andere mijten geïnfecteerd worden. Deze ontwikkelen zich in de oren en veroorzaken oormijt. De dierenarts kan een behandeling met “spot-on” pipetten voorschrijven die werken tegen oormijt en sarcoptes.

Hoe dan ook: raadpleeg uw dierenarts voor het vertrek met uw reisgezel.

ELK DIER DAT MEEGAAT OP VAKANTIE DIENT OP DE JUISTE MANIER TE ZIJN BESCHERMD TEGEN WORMEN, TEKEN EN VLOOIEN.chien-life-magazine

EN REISZIEKTE?

 Een hond op zes lijdt aan reisziekte. De meest typische symptomen zijn:

  • braken
  • nervositeit
  • misselijkheid
  • kwijlen

Er zijn evenwel producten op de markt waarmee men reisziekte bij de hond en de kat kan voorkomen.

REISAPOTHEEK

Het is altijd zinvol om een kleine “reisapotheek” mee te nemen die specifiek is ingericht voor uw hond of kat. Als uw dier geregeld medicatie moet nemen, voorzie dan altijd een extra doosje geneesmiddelen.

ZEKER MEENEMEN
Tekenpincet
Indien u lange tijd in het buitenland verblijft: anti-parasitaire producten
Schaartje met afgeronde punten
Steriel verband en kompressen
Ontsmettingsmiddel
Thermometer
Stevige kleeftape
Antibraakmiddel
Anti-diarreemiddel
Eventueel geneesmiddelen voorgeschreven door uw dierenarts

 


© Fiftyandme 2024