Chicago American Beauty

Leestijd: 4 minuten

Chicago is de echte It-girl. Hoewel het minder bekend is dan New York is het wel de op twee na dichtstbevolkte stad van de VS. Chicago is nooit saai, want het amuseert zich, dolt met alles en iedereen, schudt het stof van de schouders en opent continu nieuwe adressen en hotels. Hoewel de wind altijd op de afspraak is, blijft deze stad een must voor de architectuurliefhebber. Met dank aan de ligging naast Lake Michigan en de sympathieke wijken die je te voet kan ontdekken.

Door Manoëlle Sepulchre 

Chicago blijft een droombestemming voor al wie van architectuur houdt. Dat het de wereldhoofdstad is van de moderne architectuur komt door de Chicago School of Architecture: een beweging die zijn hoogtepunt had tussen 1875 en 1905 en zich onderscheidde door de zichtbaarheid van het raamwerk en de kaalheid van de blokvorm van een gebouw. Voor het startschot van deze beweging zorgde de Grote Brand van Chicago op 8 oktober 1871. Een groot deel van de stad werd vernield en bij de wederopbouw van de gebouwen drong een nieuwe aanpak zich op. De Chicago School of Architecture speelde daar een pioniersrol in. Het bouwde op het einde van de 19e eeuw de eerste wolkenkrabber ter wereld – de Home Insurance Building – en de beroemde Water Tower in een neogotische stijl. Deze architectuurbeweging bleef zichzelf vernieuwen en heruitvinden. Zo was de Sears Tower, die vandaag tot Willis Tower is herdoopt, zo’n 25 jaar lang de hoogste toren ter wereld. Hij blijft de op een na hoogste toren op het Amerikaanse vasteland, want in 2013 werd hij onttroond door het One World Trade Center in New York.

De lente en de herfst zijn de ideale seizoenen om de beroemde architectuur van Chicago te ontdekken door in te schepen op een cruise op de Chicago River. Van daar heb je een fenomenaal uitzicht op de wolkenkrabbers en de architecturale schatten van de stad. De cruisecompagnie Chicago’s First Lady begint aan zijn 24e jaargang met de architectuur als thema. Het doet dat in samenwerking met de Chicago Architecture Foundation. www.cruisechicago.com

De Chicago Architecture Foundation

maakt het mogelijk om deze ‘City of Skyscrapers’ te ontdekken via thematische rondleidingen en tentoonstellingen waar de onderwerpen elkaar geregeld afwisselen. Deze projecten worden geleid door de inwoners van Chicago die gepassioneerd zijn door de architectuur van hun stad.

Deze geleide bezoeken nemen u mee naar de grondvesten van de markantste bouwwerken van de Chicago School of Architecture: de beroemdste wolkenkrabbers, de parken, de oevers van het meer, de historische huizen, de openluchtkunstwerken zoals de Flamingo, het stalen beeldhouwwerk van Alexander Calder op Federal Plaza, en de Chicago Picasso op Daley Plaza. www.architecture.org

photo millenium park chicago

Het Millennium Park, dat centraal in Chicago is gelegen en in 2004 werd geopend, is uitgegroeid tot de grootste toeristische attractie van de Midwest. Alleen al in de tweede helft van 2016 lokte dit park zo’n 13 miljoen bezoekers. Volgens TripAdvisor is het dan ook een van de drukst bezochte sites in de VS. Het park is wereldberoemd dankzij het beeldhouwwerk Cloud Gate (ook wel The Bean genoemd vanwege zijn vorm – een gigantische boon) van de Britse kunstenaar Anish Kapoor en het Jay Pritzker Pavillion dat door Frank Gehry werd ontworpen. Het park ligt aan de Michigan Avenue en opent alle dagen van 6 tot 23 uur. www.millenniumpark.org.


© Fiftyandme 2021