Droomreis: ecoluxe in Madagaskar

Leestijd: 5 minuten

Geef toe: de eerste ecolodges waren ietwat marginaal en bijwijlen rudimentair. Dat geldt in de verste verte niet voor de ecoresorts die niet alleen de natuur respecteren, maar ook bijzonder luxueus zijn. Omdat we onze aarde nu eenmaal een heel lang leven toewensen, zonder daarom te besparen op het comfort dat ons o zo dierbaar is…

Door Manoëlle Sepulchre 

In enkele jaren tijd is het ecotoerisme uit zijn kinderschoenen gegroeid en heeft het zijn frivool tienerimago afgezworen. Het maakte plaats voor een comfort dat we geneigd zijn om als burgerlijk te omschrijven. Na de eerste Spartaanse natuurresorts combineerden de eerste ecolodges hun groene overtuiging met een zeker comfort. Maar sinds enkele jaren is er een nieuwe categorie die het gamma van ‘ecologisch correcte etablissementen’ gezelschap komt houden: het ecoresort. Anders geformuleerd: een hotel dat waakt over zijn groen en sociaal karakter en tegelijk zijn klanten verwent met hoogstaande prestaties.

Dit is het geval voor de Tsara Komba Lodge in Madagaskar: een reusachtig, mysterieus eiland dat zich doorkruist weet met ontelbare stromen, moerassen en meren, en waar lemuren, kameleons en andere zeldzame soorten het naar hun zin hebben in het uitgestrekte groen.

In de kleine haven van Nosy Be, het grootste van de ‘kleine’ eilanden ten westen van de Malagassiërkust, scheep je in voor een halfuurtje aan boord van een snelle boot. Die zet koers naar Nosy Komba, het eiland van de lemuren, groot als een confettisnipper in een oneindige oceaan. Een stukje paradijs in het water van de Indische Oceaan met langs de kust heel wat verlaten stranden met kokospalmen. Op een van de mooiste hiervan vonden de bungalows van Tsara Komba Lodge een plekje.

ECOLODGE MET LUXE-ACCENT

ecolodges madagascar-life-magazineDe acht lodges troepen samen op een heuvelkant en in een tropische tuin tussen de zee en het bos; als in een uniek en ongerept privénatuurreservaat. Het lijken wel Zwitserse chalets, behalve dan dat er kokospalmen aan de voorgevel staan en er een gigantisch muggennet rond het bed hangt. Elke lodge heeft zijn eigen persoonlijkheid; zijn eigen unieke, warme en elegante inrichting met een uitgepuurde stijl die aansluit bij de typische sfeer van deze plek. De schilderijen die het interieur sieren, zijn gemaakt met natuurlijke pigmenten van Madagaskar. Samen met de vloeren in exotisch hout dragen zij hun steentje bij tot de kleurrijke, zachte en rustgevende sfeer.

Elke gast wordt persoonlijk verwelkomd door Xavier en Lucie en door een discreet team dat altijd aanwezig is om elke wens te vervullen. We worden rondgeleid en krijgen een basisuitleg over het domein en over elk individueel verblijf à la carte. Want, zoals Lucie meteen aangeeft, ‘is het belangrijk dat iedereen zich hier goed voelt in de sfeer die het midden houdt tussen een gastenverblijf en een luxehotel.’

Dit hotel neemt zijn eco-toeristische roeping heel ernstig. Het kiest voor ecologische materialen, recycleert plastic, verpakkingen en voedingsresten, monitort het waterverbruik van dichtbij en beperkt de CO2-uitstoot door het gebruik van zonnepanelen. De solidaire economie wordt gestimuleerd door een maximaal gebruik van lokale producten (vis, fruit en groenten) zodat de bevolking mee de economische vruchten kan plukken en er ook werkgelegenheid wordt gecreëerd, want de meeste bedienden komen uit het naburig dorp.

HEERLIJKE GASTRONOMIE

gastronomie-life-magazineHet restaurant alsook de bar en de salons en terrassen zijn ondergebracht in de grootste lodge: The Divine House. Het geheel kijkt uit op de baai, met in de verte de bergen van het Tsaratanana-massief. De Malagassiër chef Tina Harry serveert er een lekkere, juiste en pure slow food kitchen die behalve de seizoenen ook de duurzame handel respecteert. Dit is een van de lekkerste tafels van Madagaskar en de subtiele desserts op basis van vanille en cacao uit Madagaskar verheerlijken onze smaakpapillen. De groenten, het fruit, de kruiden en aromaten komen rechtstreeks uit de tuin en de moestuin, terwijl de vis (zwaardvis, goudmakreel, tonijn) en de schaaldieren (langoesten, krabben en garnalen) elke dag vers worden aangeleverd door de vissers aan boord van hun prauwen.

DE BELOFTE VAN EEN UNIEK VERBLIJF

De dag is ideaal om het eiland te verkennen met een traditionele prauw met motor. Bij de excursie van een halve dag ligt de enige halte in het grootste dorp van het eiland. U ontdekt er de sfeer van een typisch vissersdorp met een ambachtelijke markt en met een kleine zoo waar lemuren en reptielen in vrijheid leven (ja ja!) Vervolgens stapt u opnieuw in de prauw om bij laagtij uit te rusten op een zandbank en af en toe een duik te nemen in het turkooisblauwe water.

Een andere excursie duurt een volle dag. De boot brengt u in anderhalf uur naar Nosy Iranja, twee sublieme eilanden die door een ongerepte zandbank met elkaar verbonden worden. Zeeschildpadden vinden dit de ideale plek om ’s nachts hun eieren te leggen op het strand. Vandaar ook hun bijnaam: ‘schildpaddeneiland’. Het eiland heeft twee delen. Iranja Kely, in het oosten, wordt ingepalmd door een weelderige vegetatie bestaande uit heel wat varens en inheemse soorten. Het is ongeveer 13 ha groot. Iranja Be, dat in het westen ligt, meet ongeveer 200 ha en bevat een vissersdorp met traditionele paalwoningen in de schaduw van de filao-bomen. Zij zijn opgebouwd met natuurlijke materialen: mangrove voor de palen en ravinala – reizigerpalm, embleem van Madagaskar – voor de muren en het dak. Doorgaans staan ze op palen. De dunne zandstreep die de beide eilanden verbindt is zo’n 2 km lang en fungeert als strand. Een immens strand dat langs weerszijden wordt afgeboord met helder water met ontelbare blauwtinten.

madagascar-life-magazineVanuit het dorp voert een aarden weg naar de heuvels van Iranja Be en naar de blikvanger van deze omgeving: de oude vuurtoren die door Gustave Eiffel werd gebouwd. In het zuiden, op de ‘Grande Terre’, zie je de baai van Baramahamay. Daar liggen de dorpjes waar de prauwen en de dhows gebouwd worden die gebruik maken van zeilen om bouwmaterialen en levensmiddelen te vervoeren. De lemuren voelen zich helemaal thuis tussen de seculaire mangobomen. Ze sluipen dichterbij en monsteren de bezoekers met hun grote nieuwsgierige ogen.

Een andere niet te missen uitstap vanaf Tsara Komba Lodge – drie kwartier varen – is Nosy Mamoko. We zijn sprakeloos bij het uitzicht van dit authentiek vissersdorp dat door een uitbundige vegetatie van primaire bossen wordt omringd. De maki’s ravotten er in de mangobomen terwijl de grote en vreedzame schildpadden zich nergens wat van aantrekken. Hier staat alles los van de tijd. Vissers komen en gaan met hun prauwen, vrouwen zijn druk pratend in de schaduw van de hutten.

HOTEL MET EEN CHIQUE EN EXCLUSIEVE SFEER

Wat nog het meest verleidt, is het gevoel dat men hier in perfecte harmonie leeft met een ongerepte natuur. Geen tv, geen airco. Dit paradijs laat zich wiegen door de wind, het gezang van de vogels, het ruisen van de golven. In Tsara Komba reis je te voet, met de prauw of de boot en verlies je elk gevoel van tijd. Zeg maar een andere invalshoek van luxe.

Hier bestaan enkel de hemel en het water. In de Tsara Komba Lodge laat je alles los en krijgt luilekker zijn volle betekenis. Dit is het paradijs op aarde. Je moet het alleen nog komen zoeken.


www.tsarakomba.com


© Fiftyandme 2024