hannelore caspers

Hannelore Caspers (58) verruilde het Vlaamse Gooik voor een verblijf op het Marokkaanse platteland

Hannelore Caspers (58) verruilde vorig jaar haar zelfontworpen hoeve in het Vlaamse Gooik, waar ze woonde met haar echtgenoot en hun twee volwassen zonen, voor een ‘kasbah’ op het platteland op een halfuurtje rijden van Marrakech.

Leestijd: 5 minuten

In de maanden die volgden renoveerde de succesvol interieurstyliste Hannelore Caspers het pand tot het kleurrijke Tifawine, een prachtig verblijf waar je op een ethische manier logeert en met de Berbercultuur connecteert. Dat deed ze niet alleen: ze kreeg de hulp van 38 Berbermannen die op het terrein verbleven en zeven dagen per week met haar samenwerkten en daarbij eeuwenoude technieken gebruikten. Voor het interieur kreeg ze hulp van lokale artisans. Op 5 september 2022 opende ze de Tifawine kasbah.

De warme kleuren van Marokko

Het kalme Gooik inruilen voor de chaos van Marokko stond niet direct op de planning van Hannelore. Toch verloor ze 15 jaar geleden haar hart aan de warme kleuren, cultuur en mensen van het land. Hannelore en haar man Kris kregen terug de bewustwording dat alles draait om ‘geven’ door de gastvrije mensen die haar omringden. “De mensen hebben hier niks en toch zijn ze ontzettend vrijgevig. Ze hebben net genoeg eten om hun hele familie tezamen eten te geven, en zelfs dit delen ze.” Zo vond ze haar inspiratie om haar huidige sociale project op poten te zetten: met de verbouwing voorzag ze niet alleen de mannen van werk en toekomstperspectief, ook biedt ze met het resultaat een platform aan de Berbervrouwen, die kleding, tapijten en andere decoratie maken en die de bezoekers van de Tifawine kunnen kopen. Van dat geld kan ze weer nieuwe dingen bij hen aankopen. “Vaak zitten ze thuis om het huishouden te doen. Door het maken van de decoratie waarmee de kasbah is ingericht, kunnen ze alsnog werk verrichten vanuit huis of een atelier en zo wat extra geld verdienen.” En het geld dat ze verdient aan de overnachtingen en activiteiten die er te doen zijn? Daarvan keert ze haarzelf niks uit. Alle winst gaat naar lokale initiatieven van de Berbers, zoals naar de plaatselijke dorpsschool, het aanleren van agrarische technieken of steun aan coöperaties van Berbervrouwen. “Het is niet de bedoeling dat we hier grof geld verdienen. We willen gewoon uit de kosten komen, een goede bezetting hebben en zorgen dat de mensen het goed hebben. Neem Mohammed, de tuinier. Hij heeft een kind die geneeskunde studeert in Marrakech, maar dat kost veel geld. Door hier te werken kan hij dat betalen. Of de andere tuinier, Abdel. Zijn vader is gestorven toen hij 15 jaar was waardoor hij moest stoppen met zijn studie om zijn familie te onderhouden. Hij moet hen nu rechthouden en met zijn loon overleeft de hele familie.”

hannelore caspers

Het was een grote zoektocht om deze kasbah te vinden. “Ik heb vanaf mijn 50ste gezegd dat ik naar een land wilde verhuizen waar er mooi licht is, veel kleur en lieve mensen. Dat vond ik in Marrakech. De kasbah ligt op zo’n 19 kilometer van de medina, het oudste gedeelte van Noord-Afrikaanse steden. Ondanks dat het een klein halfuur rijden is van de drukte, heb je hier het gevoel dat je aan het einde van de wereld bent. Het is een oase van rust met een fenomenaal uitzicht over het Atlasgebergte. Het heeft drie jaar geduurd om een plek te vinden die authentiek was en aan de eisen voldeed. Mijn man heeft nog zijn job in België maar het is de bedoeling dat ik hier alles manage en hij op een dag ook hiernaartoe zal verhuizen. Momenteel komt hij af en toe naar hier. De renovatie heb ik alleen gedaan. In België deed ik dat met mijn job als interieurstyliste ook wel, maar om dat in Noord-Afrika of in België te doen, is wel heel anders. Hier gebeurt alles met de hand: zelfs het zwembad is met de hand uitgegraven. Alles gebeurt hier op een ander ritme en niemand klaagt.”

Een dag in de kasbah

“Nadat je bent ontwaakt in de kasbah, kan de sportieveling een wandeling of ochtendrun in de woestijn doen. Ik ga dan graag mee met mijn gasten. Daarna wordt er ontbijt geserveerd op het domein van twee hectare waar de mensen maar willen: op het terras, de rooftop, het overdekt terras, het zonneterras, bij het zwembad of bij de olijfgaard. Of als je liever onder de palmboom ontbijt, dan kan dat natuurlijk ook. Alles wordt vers gemaakt: raib (plaatselijke yoghurt) met granola en seizoensfruit, Marokkaanse pannenkoekjes, zelfgemaakt brood uit de aarde oven en meer.” Na het ontbijt kunnen de gasten doen wat ze willen: relaxen aan het zwembad of in de hammam, genieten van de natuur, het Yves Saint Laurent Museum bezoeken, golfen, shoppen of vertoeven op een van de trendy bars en terrassen in Marrakesh. Al hoopt ze ook dat mensen openstaan voor nieuwe ervaringen en voor contact met de authentieke Berbercultuur. Meer op de sportieve tour? Hannelore geeft haar gasten ook graag tips voor de beste fiets-, loop- en hiking routes in het Atlasgebergte, waarheen ze ook uitstappen met lokale gidsen organiseren. “We werken bijvoorbeeld samen met een berggids die mooie hikes doet. Dan ben je wel een hele dag op pad. Er zijn ook mensen die de medina willen bezoeken met een gids die hen erdoorheen leidt. We doen dit ook in onze eigen gemeente Tamesloht. Daar is op vrijdag een grote markt met oneindig veel kruiden en groenten. Een echte bezienswaardigheid.” De dag wordt afgesloten met een sunset apéro. “Dan gaan we naar een unieke locatie in the middle of nowhere om samen iets te drinken en te genieten van het onvergetelijke uitzicht. Daarna keren we terug naar de kasbah om een gezellige sfeer te creëren met bijvoorbeeld een Berbermuzikant en dekken we de tafel met honderden kaarsjes. We koken elke avond vers en eten typische gerechten van hier. Of mensen gaan met een georganiseerde transfer naar de medina om ander lokaal eten te proberen. De avonden zijn hier heel rustig, je hoort enkel het geluid van de natuur. Er fonkelen kaarsjes op en rond het zwembad, bij de kamers, op de terrassen. Een deel van de tuin heeft geen elektriciteit maar authentieke smeedijzeren lampionnen waar we elke dag de kaarsjes in zetten.” De naam Tifawine is niet voor niets Berbers voor ‘plek met vele kleine lichtjes’, verwijzend naar de lichtjes die ’s avonds de kasbah verlichten. “Dat is typisch aan Marrakech: er is hier echt een duizend-en-één-nacht sfeer. Het is heel feeëriek.”

hannelore caspers

Praktisch

Kamer Garden View: € 155/nacht, inclusief ontbijt

Kamer Atlas View: € 175/nacht, inclusief ontbijt

Suite met privézwembad: € 250/nacht, inclusief ontbijt

*De prijzen zijn gebaseerd op een verblijf voor twee personen. Per persoon extra in een kamer komt er €30 per nacht bij. Per persoon extra in de suite komt er €40 per nacht bij.

Tifawine is een traditioneel gerestaureerde kasbah met zes kamers en een suite, op een halfuurtje rijden van Marrakesh, zowel van het centrum als van de luchthaven. Hij werd door interieurstyliste Hannelore Caspers opgericht met traditionele technieken en ingericht met lokale materialen. Naast een heerlijke verblijfplek is Tifawine ook een sociaal geëngageerd project. Alle winst vloeit terug naar de Berbergemeenschap.

Meer info: tifawine.ma

hannelore caspers

Dit interview met Hannelore Caspers verscheen de wintereditie van Fifty & Me Magazine, dat nu in de winkel ligt. Meer tips als deze of mooie verhalen? Haal ‘m nu of abonneer.


© Fiftyandme 2024