Île Sainte-Marie aan de oostkust van Madagaskar

Er zijn van die plekken waarvan de naam alleen al je doet dromen. Madagaskar is er een van. Je beleeft er een paradijselijke vakantie op een eiland dat geurt naar vanille, kruidnagel, ylang-ylang, peper en kaneel.

Leestijd: 4 minuten

Île Sainte-Marie (Nosy Boraha in de taal van Madagaskar) is een strook land van 63 km aan de noordoostkust van Madagaskar, op 1 uur vliegen van Antanarivo. Je vindt er een tuin van Eden in duizenden kleuren, een klein paradijs van biodiversiteit dat erin geslaagd is zijn intieme sfeer te behouden en zijn geheimen te bewaren. Bougainvillea en Delonix regia zetten er de dorpshuizen in een gloed van dieproze en paars, en in de boomhaarden bloeien broodbomen, bananenbomen, papajabomen en mangobomen.

Het île Sainte-Marie was oorspronkelijk een schuilplaats voor piraten, maar nu is het een bestemming geworden voor gelukszoekers.

En in het prachtige vijfsterrenhotel Princesse Bora Lodge & Spa zitten die op het goede spoor.Ecohotel Princesse Bora Lodge & Spa is pure verwennerij: al tien jaar lang worden toeristen uit alle windstreken hier ontvangen in een warme, hartelijke, simpele omgeving, of ze nu komen om te luieren of om te genieten van de schitterende natuur.

Hier val je van het ene magische moment in het andere, en tijdens je verblijf voel je je heel dicht bij het paradijs. De luxe hier is natuurlijk, authentiek en smaakvol, zonder pretentie.

In de eerste plaats is er het prachtige natuurlijke kader.

Verspreid over dit goed bewaarde paradijs liggen 20 elegante villa’s van palissanderhout met een palmendak. Het strand hier is van het fijnste zand en het uitzicht over de zee is adembenemend.

Alles helpt hier mee om je verblijf onvergetelijk te maken: de vriendelijkheid en hoffelijkheid van het personeel, de keuken, waar een virtuoze chef uit Madagaskar de zaligste gerechten bereidt met plaatselijke ingrediënten… En dan het toppunt van chic: de schitterend ingerichte spa van 300 m². Een uniek en sensueel oord van hout, steen en water, waar de behandelingen gebaseerd zijn op eeuwenoude Afrikaanse tradities.

Alle producten die hier gebruikt worden, op basis van honing, rijst en kokos komen uit de natuur op het eiland en worden ter plaatse gemaakt.

Het complex heeft een biologische moestuin en een plantage die hogerop ligt, en draagt daarmee zorg voor de fauna en flora van het eiland.

Zo vind je er de oudste lycheeboom van Madagaskar (1820 jaar), met een stam van 6,70 meter omtrek. Er is ook een boomgaard met 2.000 bomen en 25 fruitvariëteiten (mango, stervrucht, avocado…).

Hier geniet je van een keuken met Creoolse accenten, Franse elementen en de smaken van Madagaskar. De vis en zeevruchten (langoest, garnaal, zwaardvis, tonijn, horsmakreel, papegaaivis, kapiteinsvis, tandbaars en inktvis) komen hier recht uit zee.

Je smaakpapillen worden verwend met een feest van smaken: specerijen en tropische vruchten, bijzondere zeevruchten… en dan is er natuurlijk het voornaamste: het strand, de natuur, de vissen, de ondergaande zon en het sterrenballet.

Als je zin heb, kun je kiezen uit de talloze activiteiten die je hier kunt bedrijven. Er is een prachtige inifnity pool, maar je kunt ook duiken, een bootje huren, kitesurfen, vissen… en dan zijn er nog allerlei boeiende excursies waarop je naburige paradijzen kunt ontdekken.

Heel bijzonder is het île aux Nattes, de verborgen schat van de Sainte-Marie. Maak er een wandeling naar het dorp Agniribe waar de boten aanleggen. Neem dan de weg omhoog en wandel door de natuur naar de oude vuurtoren. Van daaruit kan je het hele eiland en de kust van de Grande-Terre zien. Schitterend.

De hoofdstad van Sainte-Marie is Ambodifotatra, een haventje aan de ingang van een baai aan de zuidwestkust.

Coco Bay en Clipper Bay, twee privéstranden van het hotel, liggen in een woud van kokospalmen. Een klassieke manier om het landschap te bewonderen is een tocht rond het eiland op de fiets, in een quad of op de motor. Zo ontdek je het piratenkerkhof, de natuurlijke zwembaden in het noorden, de zandbanken in het zuidoosten, de watervallen in het noordwesten…  

Beleef een unieke ervaring

Een van de fascinerende, verrijkende ervaringen die je hier kunt meemaken is het observeren van walvissen, en met name de bultrug-walvissen.

Van juni tot september houden honderden bultruggen uit Antarctica halt voor het eiland, na een tocht van meer dan 5.000 km. Ze paren er of werpen jongen in het warme, ondiepe water ten zuidwesten van de Indische Oceaan. Voor de vrouwtjes begint dan een uitputtende periode waarin ze hun kleintje voeden en het alles leren wat het nodig heeft voor het zelf de reis naar de hogere breedtegraden onderneemt.

Bultruggen leven ongeveer dertig jaar en kunnen meer dan vijftien jongen krijgen in hun leven. Tijdens hun verblijf bij het île Sainte Marie kun je ze observeren: ze maken zware, sierlijke sprongen, de waaiervormige staarten naar de hemel geheven, de borstvinnen slaand tegen de golven.

Het is een schitterend spektakel dat je niet mag missen als je er bent in die periode van het jaar. Heel wat toeristen stromen toe om het mee te maken, en het wordt nog magischer dankzij François Mayer, bijgenaamd Fifou, de sympathieke Zwitserse eigenaar met roots in Madagaskar sinds zeven generaties. Hij richtte in 2009 de Cétamada association op, die de gasten wil inlichten en sensibiliseren door een verantwoorde observatie van de walvissen, met respect voor de soort die met uitsterving bedreigd is.

 

 

www.princesse-bora.com


© Fiftyandme 2021