We laten je zien hoe luxueus een safari door Tanzania kan zijn

Als reizigers denken aan hun eerste safari, staat Zuid-Afrika meestal bovenaan. Maar het is tijd om Tanzania te overwegen, het Afrikaanse land dat bekendstaat om zijn ongerepte natuurreservaten vol wilde dieren.

Leestijd: 7 minuten

We laten je zien hoe een reis naar het beeldschone land kan zijn, overnachtend in out-of-this-world luxe lodges (met weelderige spa’s, gastronomische restaurants, natuurzwembaden en bekroonde Afrikaanse wijnen die bij zonsondergang bij de Ngorogoro Crater worden geserveerd) en waar de omgang met olifanten, leeuwen, giraffen, zebra’s en buffels de normaalste zaak van de dag zal zijn.

Altijd in goede handen

Een safarivakantie naar Tanzania is waarschijnlijk een van de meest georganiseerde vakanties die je ooit zal ondernemen. Hoewel het best mogelijk is om gewoon naar Kilimanjaro International Airport vliegen, een auto te huren en over het platteland te trekken, zijn er maar weinig mensen die het risico willen lopen om alleen over zandwegen te rijden waar hyena’s en leeuwen patrouilleren. Nee, je gebruikt professionals om je te helpen een route te kiezen, vervoer te regelen en de beste plekken voor je te selecteren. Voor onze reis nam Green Inspirations ons onder hun hoede. Zij organiseren op maat gemaakte safari’s en culturele reizen in Oost-Afrika en hebben vele jaren reiservaring met tours naar de beroemde Oost-Afrikaanse nationale parken, strandvakanties en bergtochten. En volgens ons ook niet geheel onbelangrijk: alle tours en excursies van Green Inspirations-DMC zijn milieuvriendelijk en houden de dieren en hun habitat in stand. Een reisorganisatie zal een chauffeur op je laten wachten, en vanaf het moment dat je landt, ben je in handen van de meest vriendelijke mensen die alle vragen kunnen beantwoorden, het woord voor je doen, enkel maar de beste gastronomische ervaringen en meest luxueuze hotels voor je geregeld hebben en je tijdens safari’s verbazingwekkend dicht bij angstaanjagende dieren brengen.

Nu zouden we kunnen schrijven dat Green Inspirations ons met open armen ontving na een uitputtende reis, maar niets is minder waar. Na een vliegtuigreis met Ethiopian Airlines van in totaal 11 uur stapten we zo fris als een hoentje het vliegtuig uit. Ethiopian Airlines, de grootste luchtvaartmaatschappij op het Afrikaanse continent, vliegt elke nacht vanuit Brussels Airport naar de hoofdstad van Ethiopië, Addis Abeba, om de overstap te maken naar Kilimanjaro International Airport. Iedereen krijgt altijd een volledige service van het ultravriendelijke personeel, met maaltijden en drankjes altijd inbegrepen in de ticketprijs, maar het grootse comfort had zonder meer ook te maken met onze upgrade naar Business Class. Hoewel je hier wat extra geld voor moet neerleggen, is het glaasje champagne bij het instappen om de vakantie in te luiden en de mogelijkheid om de nachtvlucht door te brengen in een opgemaakt bed met een film naar keuze het meer dan waard volgens ons. En geloof het of niet: dit was enkel nog maar het begin van de luxe die ons de rest van de reis te wachten stond.

Jambo Bwana

Uitgerust voor de reis én vrolijk zetten we voet aan land in Afrika, want met de zon op ons gezicht en (opnieuw) een glaasje champagne in de hand klapten en zongen onze twee breedlachende chauffeurs voor de week het ‘Jambo Bwana’ lied voor ons. ‘Jambo, Jambo bwana, habari gani, mzuri sana. Wageni, wakaribishwa, Kenya yetu Hakuna Matata….’ Een lied waarvan we ons toen nog niet bewust waren dat we het aan het einde van de week onafgebroken met de chauffeurs meezongen tijdens de safari’s. Na het eerste uur rijden met de 4×4’s over de stoffige wegen van Arusha realiseren we ons: de komende vijf dagen gaat comfort boven looks. Toch wordt het zanderige landschap langzamerhand verwisseld voor een meer stadse omgeving en stappen we daar uit voor ons eerste verblijf. Gran Melia Hotel in Arusha is een hotel met moderne kamers, een groot zwembad en – hoera – een geweldig restaurant. Met de groepsgenoten wisselen we onder het eten onze Afrika-ervaringen uit, met als centrale vraag: heb jij HET al gezien?

En daarmee bedoelen we natuurlijk de Big Five. De luipaard, leeuw, olifant, neushoorn en buffel. Als je op zoek bent naar de Big Five maakt de dichtheid van de dieren in Tanzania het bijna onmogelijk om ze niet te spotten. De Game Drive op de tweede dag door het dichtbijgelegen Tarangire National Park zorgt ervoor dat we alvast de leeuw, olifant en buffel kunnen wegstrepen. Maar op dag vier, wanneer we ’s ochtends om 06.00 de Crater van Ngorongoro intrekken, wordt het pas echt. De krater, die ontstond toen een grote vulkaan twee tot drie miljoen jaar geleden explodeerde en op zichzelf instortte, is 610 meter diep en de bodem beslaat 260 vierkante kilometer. In de krater leven ongeveer 25.000 grote dieren waarvan voornamelijk hoefdieren. Tot de grote dieren in de krater behoren de neushoorn, de buffel en de nijlpaard. Er zijn ook veel andere hoefdieren: gnoes, zebra’s en gazellen, maar we spotten er ook meerdere zonnebadende leeuwen op slechts enkele meters afstand. Onder de Big Five werd door ons de neushoorn die dag niet gespot, maar de buffel wel. Vier!

Once in a lifetime overnachtingen

We checken uit bij de & Beyond Ngorongoro Crater Lodge waar we die nacht hebben geslapen om onze reis verder te zetten. Hoewel we zin hebben om nog meer te ontdekken, is het jammer om de plek te verlaten. De lodge op de kraterrand wordt niet voor niets aan de top van de wereld genoemd. Nergens anders ter wereld kun je wakker worden tussen alle attributen van een elegante barokke Epoque die je meeneemt naar een van de beroemdste Afrikaanse landschappen. Verdeeld over drie kampen zorgen 30 suites met bananenbladplafonds en grasdaken voor een intieme en exclusieve ervaring. Elk kamp heeft zijn eigen zit- en eetgedeelte, met privé-butlers die warme, persoonlijke service bieden. De locatie van de lodge is werkelijk adembenemend, met steeds wisselende uitzichten waarbij je niet moet schrikken als er een wild dier in je zicht loopt wanneer je in bad zit. De Ngorongoro Crater Lodge wordt regelmatig benoemd tot beste lodge van Oost-Afrika, dus als je op zoek bent naar ware luxe en exclusiviteit, vergeet je deze lodge zeker niet mee te geven aan je organisatie. Dit is pas écht het ultieme Out of Africa-gevoel.

Onderweg naar ons laatste verblijf om twee nachten in totale luxe door te brengen, de Four Seasons Safari Lodge Serengeti, passeerden we een van de bekendste wildreservaten ter wereld: de Serengeti. Het beslaat een gebied van ongeveer 14763 vierkante kilometer, met verschillende vegetatie, grasvlakten, savanne acacia land, heuvels en bergen die het decor vormen voor een buitengewone concentratie van dieren. In het park leven naar schatting drie miljoen grote dieren, waarvan de meeste deelnemen aan de seizoensgebonden migratie, waardoor het een van de natuurwonderen is. De meest dynamische tijd voor een bezoek is ‘de Grote Trek’. Miljoenen gnoes, zebra’s, gazellen en vele andere dieren trekken dan van en naar Tanzania op zoek naar een nieuw stuk land voor water en voedsel, met in hun kielzog roofdieren als leeuwen, luipaarden en hyena’s en in de rivieren hongerige krokodillen.

Reismomenten de Grote Trek

Rond eind oktober en begin november start in de Masai Mara in Kenia het regenseizoen en beginnen de kuddes aan de Grote Trek. Een goed moment om in Tanzania dit schouwspel te bewonderen is december, het moment dat wij er ook waren, om de honderdduizenden wilde dieren aan zien komen in het zuidoosten van de Serengeti, de omgeving rond de Ngorongoro Krater. Ze verblijven in het gebied rondom de Ngorongoro Krater en blijven hier enkele maanden min of meer op dezelfde plek, mede omdat er dan nieuwe kalveren geboren worden die rust wordt gegund voor ze mee zullen doen aan de migratie. Een ander goed reismoment hiervoor is mei, dan kun je op het zuidelijkste punt van de Serengeti de start van de Grote Trek naar het noorden zien vanuit de Moru Kopjes en ten westen van Seronera, in het centrum van de Serengeti.

Door de Serengeti rijden is sowieso al geen straf, maar een verblijf in het Four Seasons Safari Lodge Serengeti zal je waarschijnlijk je levenlang bijblijven. Ook deze lodges bevinden zich diep in het wildreservaat. En alsof de dieren die we die middag gespot hebben nog niet genoeg was, drinkt er een familie olifanten van de drinkplaats die aan het zwembad grenst wanneer we aankomen. En de 77 kamers, suites en villa’s overtreffen alle plekken waar je ooit hebt geslapen. De moderne Afrikaanse inrichting bestaat uit een hemelbedden met klamboe, lokale stoffen en kunstwerken, aangevuld met modern comfort zoals airconditioning en internet. Dineren kan in drie restaurants, met intieme privélocaties, steeds in contact met de Serengeti, waar je ook bent. Onze tip: als je op zoek bent naar een authentiek Afrikaans feestmaal, ga dan naar de Boma Grill, waar je rond een open vuurplaats zit en wordt ondergedompeld in de cultuur van de Maasai. Voor een ochtendlijke gamedrive kun je bijtanken aan het ontbijtbuffet in Kula’s Restaurant. Of neem, zoals wij de volgende dag deden, een licht ontbijt met verse ingrediënten om in alle vroegte de vlaktes te verkennen vanuit een luchtballon.

Gelukzalige ontspanning

Bij het krieken van de dag stonden we de volgende dag op om een van de kalmste, wonderschoonste ervaringen van ons leven te beleven. Na ongeveer een uur rijden, vol endorfines, arriveren we op de open plek in het hart van de Seregenti van waar we zullen vertrekken met Serengeti Balloon Safaris. Terwijl de ballonvaarders en zijn assistenten de warme lucht in de ballon blazen, genieten wij nog eens van een kop koffie en krijgen we instructies. We stijgen op, richting de oranje ochtendgloed van de zon, en kijken neer op een kleurrijk tafereel met dieren en landschappen. We weten werkelijk niet waar we kijken moeten. Hoewel we uiteindelijk geen neushoorn hebben gespot kunnen we op deze laatste volledige dag vier van de Big Five afstrepen. En dat op slechts vijf dagen. Het hoogtepunt van de ballonvaart was het het op twee meter hoogte vliegen over een thuisbasis van een groep nijlpaarden. Ze wentelen zich in de modder en creëren een ware show. Over de geur hebben we alleen niks gezegd….

De volgende dag gaan we opnieuw de lucht in, nu met een Regional Air Tanzania van Seronera naar Kilimanjaro om uiteindelijk terug naar België te keren. Als we op de terugweg het beeldmateriaal bekijken, zien we hoe intens gelukkig we op elk moment kijken. Hoe we genieten van de luxueuze hotels, cultuurbezoeken en safari’s. En hoe bij dat laatste zingend in de 4×4’s een groep zebra’s het zandpad laten oversteken alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Haast was er niet. Niet bij de zebra’s, en niet bij ons. We namen de tijd om momenten als deze te observeren en echt getuige te zijn van alles wat er om ons heen gebeurde. Want als je in een land bent met ecosystemen die miljoenen jaren geleden zijn ontstaan en daarmee behoren tot de oudste op aarde, waarom zou je dan ook gehaast zijn?

Meer informatie

Transport

Internationale vluchten: Ethiopian Airlines

Regionale vluchten: Regional Air Tanzania

Ballon safari: Serengeti Balloon Safaris

Touroperator

Green Inspirations DMC

Hotels

Gran Melia Arusha hotel

Well Worth Lake Manyara Kilimanjaro Lodge

& Beyond Ngorongoro Crater Lodge

Four Seasons Safari Lodge Serengeti

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Four Seasons Serengeti


© Fiftyandme 2024