Magische Maldiven

Leestijd: 7 minuten

De Maldiven: alleen al de benaming klinkt als de definitie van het paradijs, van 100 % hemelsblauw dat tot eenieders verbeelding spreekt, vooral dan in volle winter wanneer het grijs tegen de lucht kleeft, op de huid, op ons moreel. De Maldiven staan voor eilanden op mensenmaat, wit poederzand dat een lagune streelt, een reusachtig aquarium van licht, niet te fris, niet te warm en altijd zon.

Door Manoëlle Sepulchre

De archipel van de Maldiven ligt ietwat verloren in de Indische Oceaan en is een echt paradijs voor duikers. Het water is er helder en warm en onder het oppervlak ontvouwen zich landschappen die tot de mooiste ter wereld behoren. Zij onthullen een veelkleurige en overweldigende fauna: schildpadden, haaien, verschillende soorten roggen, napoleonvissen, clownvissen, zeenaaktslakken en met een beetje geluk zelfs een walvishaai.
Dit totaalaanbod maakt de Maldiven tot een must voor de duikliefhebbers die één ding gemeen hebben: een passie voor de grote diepten.
Duiken is een inspiratiebron die fascineert omwille van de vissen, de fauna en de afwisseling in de bodem. Duikers verkennen voortdurend de oceanen en de verschillende facetten zonder evenwel ooit hun grootste schatten en geheimen te ontsluieren. Het is een voortdurende drang naar nieuwe sterke ervaringen, een permanente afspraak met de schoonheid en het uitzonderlijke, en – vooral – een heerlijk gevoel van intensiteit en vrijheid.

life-magazine1

Al naargelang uw niveau hebt u de keuze uit twee mogelijkheden. Voor de beginners is er ‘easy diving’ op lage diepten en op de uitlopers van het buitenrif. Zij ontdekken er een bonte, multiculturele fauna, met koraaljuffertjes, papagaai- en clownvissen, maar ook moeralen, schildpadden en roggen op een zanderige ondergrond. Voor de ervaren duikers worden in de doorgangen ‘sportievere’ sessies georganiseerd.
Het observeren van de pelagische vissen die er samentroepen op het ogenblik dat de stroming behoorlijk sterk is, behoort tot de topmomenten van deze diepzeeduik. Je kruist er ook geregeld haaien, scholen horsmakrelen en barracuda’s, adelaarsroggen en natuurlijk ook de mantarog. Maar geen paniek: de haaien van de Maldiven zijn minder agressief dan die uit andere contreien. Bij zoverre dat er nog nooit een ongeluk is gemeld.

Op en onder het water

De uitstappen gebeuren langs het strand of met de dhoni (typisch voor de maldiven). Deze kleine bootjes zijn ideaal om op excursie te gaan op de golven of voor een duik. Voor duikers met minder dan 40 gelogde duiken is de begeleiding van een instructeur verplicht. Ontdek doorheen uw duikersbril een fascinerende onderwaterwereld die u niet snel zult vergeten. En omdat een verblijf op de Maldiven een topmoment is in het leven van elke duiker zou het zonde zijn om daar niet optimaal gebruik van te maken.

life-magazine

Met een zichtbaarheid die tot 50 m diepte reikt en een temperatuur die zelden tot onder de 26°c zakt, blijven de turquoise wateren van de oceaan voor verrassingen zorgen. Voor uw ogen ontvouwt zich het vruchtbare leven van meer dan 1.000 soorten vissen, de ongewervelden niet meegerekend.

Schildpaddenbeschermingsprogramma in Resort Coco Palm

Dit programma wordt uitgevoerd op het Baa-atol. Dit werd in 2011 door Unesco tot biosfeerreservaat uitgeroepen: een erkenning die aangeeft dat er een echte harmonie bestaat tussen de natuur en de menselijke activiteiten.

life-magazine2
Want hoewel de schildpad een beschermde diersoort is, blijft hun voortbestaan wereldwijd met uitsterven bedreigd. Ook hun toekomst op de Maldiven is momenteel onzeker. Het marine beschermingscentrum van Coco Palm is het vertrekpunt voor excursies om dolfijnen te bekijken en de activiteiten rond de bescherming van de koraalriffen. Het omvat eveneens het beschermingsprogramma voor de zeeschildpadden van de Maldiven. Dit programma houdt in: observatie, beveiliging, rehabilitatie, sensibilisering voor de bescherming van de schildpadden op de Maldiven.

life-magazine
Het centrum vangt de schildpadden op van bij hun geboorte en beschermt ze tot ze voldoende groot en sterk zijn om zich tegen hun vijanden te beschermen. De gezondheid en de groei van de schildpadden worden van dichtbij opgevolgd. Zo worden zij één keer per maand gemeten en gewogen. Om hun identificatie te vergemakkelijken dragen zij op hun schild een code die pijnloos wordt aangebracht.


© Fiftyandme 2023