zwarte stranden

Zon, zee, zand… De mooiste zwarte stranden van Europa

Witte zandstranden zijn spectaculair, maar gitzwarte stranden zijn eigenlijk ook zo gek nog niet. Denk aan fijn zand, krachtige schuimende golven en de magische rotsen… Voordat je reisplannen maakt, laten we je vast wegdromen bij onze cherrypick.

Leestijd: 2 minuten

Zwart zand..?

Zwarte stranden ontstaan door zwarte vulkanische rotsen die in de loop van tijd door rivieren en beken zijn gecorrodeerd in kleine deeltjes. Wanneer die deeltjes de oceaan bereiken, worden ze door de sterke stroming tot nog kleinere deeltjes gemalen en aangespoeld waardoor er een zandstrand wordt gecreëerd. Daarnaast komt het door roodgloeiende lava diein de oceaan terecht komt en onmiddellijk in scherven barsten door de plotselinge verandering in temperatuur. Zodra de lava is afgekoeld, wordt het door de oceaan weer vermaalt in kleine deeltjes die het zwarte zand vormen.

Waar je deze buitenaardse zwarte stranden vindt?

1. Ajuy Beach, Fuerteventura, Spanje

Ajuy is een natuurmonument aan de ruigere westkust van het eiland Fuerteventure. Je vindt er serieuze golven die neerbotsen op het gesteente en de het zwarte zandstrand. De wind en het water is een prachtig samenspel die het een nog mooier uiterlijk maken. Duizenden jaren van erosie hebben een rotsenkust gevormd waarbij er natuurlijke uitslijpingen plaatsgevonden hebben die geleid hebben tot een gave verzameling van ruwe en gladde vormen. Er zijn daardoor ook grotten ontstaan en de Zwarte Baai (Caleta Negra).

2. Vík, IJsland

Misschien ken je deze plek van je tv-scherm als je Game of Thrones hebt gezien. Het is een van de populairste toeristische attracties van het land dankzij het buitengewoon mooie zwarte zandstrand en de ongelooflijke rotsformaties. De golven zijn heel krachtig en dat zorgt samen met de rotspartijen en het zwarte zand voor een mysterieus geheel. Zwemmen is alleen niet zo’n goed plan, je zal bevriezen!

3. Lago Verde, Lanzarote, Spanje

Zoals de naam je misschien al doet vermoeden, is het meer vlak naast dit zwarte zandstrand gifgroen. Het is onderdeel van de krater van een half ondergelopen vulkaan in de vorm van een halve maan. Het meer is zo groen gekleurd vanwege algen die in het zoute water leven. De felle groene kleur contrasteert helemaal fraai met het zwarte zand en steengruis tussen het meer en de zee. Wil je hiernaartoe reizen, wacht dan niet te lang, want de lagune lijkt te verdampen.

 

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Instagram


© Fiftyandme 2024