criteria vervuld

5 criteria waaraan je kunt merken of je écht vervuld bent

Nog ruimer dan geluk of welzijn, leidt vervulling tot een bloeiend leven… Van privéleven tot werk, het betreft alle sferen van ons dagelijks leven. En het is zelfs van ons gezicht af te lezen! En jij, ben jij vervuld?

Leestijd: < 1 minuut

De 5 sleutels tot vervulling

Voor psycholoog Tyler J. VanderWeele, “kan vervulling worden beschreven als een toestand waarin alle belangrijke gebieden van iemands leven goed gaan.” Volgens hem vereist vervulling op zijn minst een goed gevoel op de volgende 5 gebieden:

  1. gezondheid (lichamelijk en geestelijk)
  2. geluk en tevredenheid
  3. betekenis en doel
  4. karaktersterktes
  5. sociale verhoudingen

Deze 5 punten zijn universeel gewenst. In feite kunnen ze worden gezien als doelen op zich.

Financiële middelen

Voor de Amerikaanse onderzoeker moeten, als we vervulling als een staat beschouwen, de financiële middelen echter voldoende stabiel zijn, zodat wat goed gaat (op de vijf hierboven genoemde gebieden) in de loop van de tijd kan worden volgehouden. Er moet dus een zesde domein worden opgenomen, namelijk dat van de financiële en materiële stabiliteit. Dit zou “zekere vervulling” kunnen worden genoemd.

Maar natuurlijk is vervulling voor iedereen anders. Vervulling is specifiek voor elk individu, afhankelijk van veel verschillende dingen. Het belangrijkste is dat je je goed voelt in je hoofd en in je lichaam – bovenstaande is enkel de wetenschap die spreekt.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024