passie burn-out

Hoe ook een passie op een burn-out kan uitdraaien

Een brandende ambitie lijkt tegenwoordig wel het hoogste dat je kunt bereiken. Mensen zien opgaan in iets. Opofferen. Één worden met die passie, bijvoorbeeld diens job. En natuurlijk wel vrijwillig en voor dat ene hogere doel: alles uit zichzelf halen dat erin zit. Maar wat als dat ook een burn-out kan opleveren?

Leestijd: 2 minuten

Purpose-driven burn-out

We kennen een burn-out vaak als een opgebrand gevoel dat constant op de achtergrond aanwezig is en het gevoel alsof alles als een eindeloze to do-lijst voelt, in plaats van een gewoon het léven. Komt daar stress van werk bij, dan belandt iemand al snel in een burn-out. Maar ook mensen die zich zó identificeren met hun job en het met volledige motivatie uitvoeren, kunnen gestrest worden. De wetenschap noemt dit gevolg van een passie ook wel een purpose-driven burn-out.

Een onderzoeksteam in Canada bekeek de werkvloer bij twaalf organisaties met zo’n 4000 werknemers. Werknemers die veel voldoening haalden uit hun job omdat het dicht bij hun eigen waarden en doelen stond (purpose-driven), hadden juist meer last van stress, minder wellbeing en minder weerbaarheid. Deed iemand zijn job graag vanwege externe factoren, zoals het salaris? Dan lag het stresslevel een stuk lager.

De zorg

Vooral mensen in de zorg hebben last van de purpose-driven burn-out. Is het ook niet zo dat het hart van mensen in de zorg vaak bij hun job ligt? En wordt er – vooral in tijden als deze – vaak niet veel van hen verwacht? Volgens onderzoek ligt dat bij vouween zelfs nog hoger: volgens Canadese en Nederlandse studies ligt de kans op een purpose-driven burn-out bij vrouwen die werkzaam zijn in de zorg groter is dan bij mannen, omdat vrouwen zich gemiddeld nog meer inleven in de patiënten.

Wees bewust

Juist omdat je zo weg bent van je job en geniet van het resultaat, is het moeilijk om de burn-out snel genoeg te ontdekken. En dat is nodig, want chronische stress kan veel gebreken met zich meebrengen. Probeer zo nu en dan eens over jezelf te reflecteren en je te realiseren dat je ook weleens nee mag zeggen – of dit nu om je job of om een leuke hobby gaat. Merk je dat je nachten wakker ligt en enkel aan je passie kan denken? Dat je niet meer zo geniet van een rustige zondag zoals eerder? Dan is het misschien tijd om aan de bel te trekken.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024