The sky is the limit voor al uw nieuwe hobby’s

De meeste onderzoeksbureaus zijn ervan overtuigd: terwijl de jonge 2.0 generatie steeds ‘zittender’ door het leven gaat, worden de meeste 50-plussers almaar actiever. Het lijkt wel alsof zij de voortschrijdende tijd willen counteren met een lichaam dat in topconditie wordt gehouden en zij zin hebben om nieuwe dingen uit te proberen. Nu de zomer er aan komt, is er keuze genoeg.

Leestijd: 5 minuten

Nadat de winter vooral uitnodigt om te cocoonen en tot rustiger activiteiten, wordt het stilaan tijd om zijn vrije tijd buiten in te vullen. Neen: dit artikel wordt geen opsomming van kaart- en petanqueclubs. De senior van de 21e eeuw staat immers niet afkerig tegen bewegen, sporten en hobby’s die tot voor enkele decennia nog vrijwel onbekend waren. Hij wil zich graag amuseren nu de kinderen het huis uit zijn en zijn koopkracht laat hem/haar toe om nieuwe dingen te ontdekken, want ontspanning is van alle leeftijden geworden. We stellen u enkele vrijetijdsbelevingen voor die voor heerlijke herinneringen zullen zorgen. En soms ook wat spierpijn. Maar zoals men zegt in het land van Uncle Sam: ‘No pain, no fun’.

De grote actuele trend laat zich ook door de verkoopcijfers bevestigen: de elektrische fiets is een hit. Laten we dus even stilstaan bij dit product dat een blijver lijkt te gaan worden omdat de senior steeds langer conditioneel fit blijft.

Een elektrische fiets ondersteunt de inspanning van de fietser. U moet dus wel op de pedalen trappen om de motor aan het werk te zetten: anders zou u trouwens niet op een (elektrische) fiets zitten, maar op een brommer. De elektrische fiets laat de senior met een ietwat beperkte mobiliteit toe om te blijven genieten van het fietsen en mooie nieuwe wegen te ontdekken. Een dergelijke fiets dient niet noodzakelijk meteen aangekocht: hij kan ook worden afgehuurd. Als kopen een optie is: hij kost gemiddeld zo’n 2500 euro. Er zijn natuurlijk meer luxueuze modellen, die duurder zijn en waarvan de prijzen nog meer lijken te gaan klimmen. Zoals de heuvels in de Ardennen die u uitdagen. Als u deze activiteit 100% wil delen met uw partner, kunt u een elektrische tandem overwegen, maar die kost al snel 6000 euro. Best duur, maar liefde en kwaliteit hebben nu eenmaal hun prijs…

Deze fietsen hebben een autonomie van 40 tot 80 km. Daar kunt u al een mooie route mee afpeddelen, zoals degene die u kunt vinden op de website www.visitflanders.com. Vooraleer de kuiten op de mooie Ardense heuvels aan het werk te zetten, kunt u ook de mooie landschappen in het noorden van ons land verkennen. Er is genoeg keuze en de fietsroutes zijn bijzonder helder uitgetekend en worden ook goed onderhouden. Op www.visitflanders.com vindt u themaroutes met kilometeraanduiding en de favoriete adressen om bij een lekker biertje en een hapje terug op adem te komen. Deze tweetalige site is bijzonder goed gemaakt. Voor wie (nog) geen fiets heeft, vermeldt de site de huurmogelijkheden in de regio. U hebt dus geen enkel uitvlucht meer om de Vlaamse landschappen niet te verkennen, met naast historische plekken ook heel wat typische dorpjes en al even leuke grote steden.

Langs Franstalige kant zijn we bijzonder enthousiast over de Ravelroutes: netjes uitgezette en rustige fietspaden. Meer dan 1380 km voor de nieuwe elektrische fiets. Voor de praktische details surft u naar http://ravel.wallonie.be/home.html. Lees zeker ook het hoofdstuk over de gedragscode, want er maken nu eenmaal nog andere fietsers gebruik van deze routes. Wie meer wil weten over de elektrische fiets met het oog op een aankoop kan op deze site terecht voor complete en praktische tips: https://www.provelo.org/ Naast de info die aansluit bij de fiets vindt u op deze site ook de adressen van herstellers en verhuurders, en de paden die naar de mooiste hoekjes in Namen, Luik en Bergen voeren. Het is een site die u aanraadt om uw fiets bij een specialist te kopen en hem uit te testen voor u de deal afsluit. Zoals u dat ook zou doen bij een motorfiets voor stedelijk gebruik. De dienst naverkoop is dan ook bijzonder belangrijk. Daarna mag u echt in het zadel, met een hit van Ed Sheeran in de oortjes.


© Fiftyandme 2022