Zomereenzaamheid : wanneer de zomervakantie pijn doet

Je ziet familie en vrienden op zomervakantie vertrekken, cultuurcentra gaan in zomerrust en het wereldje van cursussen en workshops draait plots op minder dan halve kracht.  Met je fiets rijd je langs overvolle terrasjes en beeld je je in dat je daar ook gezellig met een vriend(in) zou kunnen zitten genieten. Zomereenzaamheid is een vrij nieuw fenomeen doordat steeds meer mensen kiezen voor een single bestaan. Zomereenzaamheid: wat doe je eraan ?

Leestijd: 2 minuten

De cijfers van hulplijnen tijdens de zomer spreken boekdelen: je moet heus geen senior zijn om je tijdens de zomervakantie eenzaam te voelen. Steeds meer mensen zijn alleen of leven alleen en dat laat zich vooral tijdens de zomervakantie voelen. Iedereen die je kent is er tussenuit en het verenigingsleven alsook de activiteitenkalender van je stad liggen zo goed als stil. Prettig is anders. Toch moet je niet wanhopen. Er zijn wel degelijk manieren om zomereenzaamheid tegen te gaan en je terug lekker en tussen de mensen te voelen.  

Wees zacht voor jezelf

Geef jezelf niet de schuld van het feit dat je alleen bent tijdens de zomer. Dat is een belangrijk punt om je ondanks je (zomer)eenzaamheid toch lekker te voelen. Samen met jou zijn er heel wat andere mensen die ook wat extra contacten zouden willen tijdens de zomervakantie

Zomereenzaamheid zegt niets over hoe sociaal je bent

Feit is dat sommige mensen er een heel grote vriendenkring op nahouden en anderen bewust kiezen voor een beperkte groep van familie en vrienden. Het één gaat niet boven het ander. Ben je al wat ouder en heb je minder vrienden dan vroeger ? Ook dat is heel normaal. Zomereenzaamheid heeft dus niets te maken met hoe jij staat tegenover de mensen die jou omringen. 

Doe eens iets onverwacht

Wanneer je alleen bent tijdens de zomervakantie zal je minder snel geneigd zijn om iets doen wat je normaal in koppel of met familie of vrienden doet. Stap echter uit je comfort zone en ga een dagje (of twee) naar zee. Breng ééns een bezoekje aan een afgelegen dorpje in de Ardennen of boek een leuk tafeltje in de fonkelnieuw restaurant. Het single bestaan wordt meer en meer ingeburgerd in onze maatschappij en wordt steeds vaker sociaal geaccepteerd.


© Fiftyandme 2024