Toerist in eigen land: Brugge die scone!

Leestijd: 3 minuten

Brugge is een pittoresk stadje dat je nooit helemaal kunt doorgronden. De Brugse binnenstad trekt aan door haar cultuur en geschiedenis en is sinds 2000 erkend als UNESCO-werelderfgoed. Slenterend door kronkelsteegjes, langs romantische reien of groene vesten word je misschien wel stilletjes verliefd op deze unieke plek.

Brugge staat dan ook niet voor niks bekend als de perfecte setting voor een romantisch weekendje met je geliefde. ‘Venetië van het Noorden’ wordt deze stad ook wel genoemd. Bovendien staan de reisgidsen van Amerikanen, Australiërs, Chinezen en vele andere toeristen van overal ter wereld bol van ‘Bruges’. Iedereen is nieuwsgierig en wil deze pittoreske plek gezien hebben. Hoog tijd dus, om ook als Belg, opnieuw een uitstap te ondernemen naar deze toeristische parel.

life-magazine

Middeleeuws mysterieus

In de 15de eeuw floreerde Brugge als nooit tevoren. Internationale handelslieden hadden deze stad tegen dan uitgebouwd tot een grote economische draaischijf. Door het geld dat er in omloop was, werden prachtige gebouwen en een knap historisch patrimonium opgebouwd. Het authentieke middeleeuwse karakter bleef zelfs tot vandaag mooi bewaard, waardoor UNESCO de volledige binnenstad als werelderfgoed erkende en menig toerist zich nog steeds aan deze pracht komt vergapen.

UNESCO-werelderfgoed

Het Begijnhof – opgericht in de 13e eeuw als klooster – is ondertussen een ware trekpleister. Het Begijnhof is bereikbaar via een brug en achter de poort wandel je binnen in een wereld van witgekalkte huizen, bomen en gazons bedekt met narcissen in het voorjaar. Het Begijnhof is nu de thuisbasis van Benedictijnse zusters en er is een klein museum. Een andere interessante plek is het museum over een van Vlaanderens bekendste dichters; Guido Gezelle. Het is ondergebracht in zijn geboortehuis. Ook landhuis de Brugse Vrije en het Belfort; de belangrijkste Brugse toren die een beiaard met 47 klokken herbergt zijn een bezoek waard. Sportievelingen kunnen de 366 trappen van het Belfort beklimmen en boven genieten van een prachtig panoramisch uitzicht over Brugge. Ook de vele andere kerken, kloosters en abdijen zijn een bezoek waard. Brugge kreeg ‘Venetië van het Noorden’ als bijnaam door de vele kanaaltjes en bruggetjes. De Peerdebrug is wellicht de bekendste. Vanaf daar heb je een prachtig zicht op de Groenerei, één van de meest romantische kanaaltje van de binnenstad dat omgeven wordt door bomen en elegante 17de eeuwse woningen.

Vlaamse primitieven & Groeningemuseum

Grote Vlaamse Primitieven zoals Jan van Eyck en Hans Memling vestigden zich tijdens de 15de eeuw in deze stad. Hun wereldbekende werken, kan je naast die van andere Vlaamse Meesters bewonderen in het Groeningemuseum, het Sint-Janshospitaal, de Sint-Salvatorskathedraal en de O.L.V. Kerk. Op deze laatste locatie vind je ook de beroemde ‘Madonna met Kind’ van Michelangelo. Het Groeningemuseum brengt het hele jaar door – naast Vlaamse Primitieven – een gevarieerd overzicht aan Belgische beeldende kunst. Daarnaast bewonder je er neoclassicistische werken uit de 18de en 19de eeuw, meesterwerken van het Vlaamse expressionisme en naoorlogse moderne kunst.

Life-magazine

Muziekstad, kant en hip design

Wist je dat Brugge naast schone kunsten ook een sterke reputatie opbouwde op het vlak van klassieke muziek? Het hele jaar door pakt het internationaal concertgebouw uit met festivals en concerten en biedt het bovendien een gevarieerd aanbod aan hedendaagse dans. En wist je dat je in een aantal winkels nog steeds kantwerksters in actie kan zien? Brugge en kant zijn al eeuwen onlosmakelijk met elkaar verbonden en de stad staat bekend voor haar wereldse topkwaliteit. Voor wie meer van hedendaags design houdt, biedt Brugge bovendien enkele mooi gecureerde design-, interieur- en modeboetieks die we op de volgende pagina’s graag met jou delen. En uiteraard kom je hier als Bourgondiër ook goed aan je trekken. Wij testten enkele restaurants uit zoals L.E.S.S., Tête Pressée en Sanseveria en kunnen deze zeer warm aanbevelen. Veel plezier!

Life-Magazine

Meer info:
Toerisme Brugge, ‘t Zand 34
050 44 46 46

www.brugge.be



© Fiftyandme 2024