nooit verteld botox

De dingen die je nooit verteld zijn over botox

Om rimpels op te vullen en het gezicht te verjongen, zijn botox- en hyaluronzuurinjecties in de mode. Deze vorm van cosmetische behandeling is echter niet voor iedereen geschikt vanwege de mogelijke complicaties. Er bestaat ook bezorgdheid dat de praktijk niet voldoende gereguleerd is, hetgeen in de gezondheidssector de wenkbrauwen doet fronsen.

Leestijd: 2 minuten

Botox en fillers

Naarmate men ouder wordt, wordt de huid dunner en minder elastisch. De hypodermis verliest zijn vetweefsel, waardoor de wangen en mondhoeken gaan verzakken. De lippen worden minder vol. Er verschijnen rimpels. En deze tekenen van veroudering storen veel mensen. Anti-rimpel crèmes? Niet langer “goed genoeg”. Een facelift? Te indringend. Steeds meer vrouwen laten zich dus verleiden tot de onmiddellijke effecten van botulinumtoxine of hyaluronzuurinjecties. Hoewel “injectables” de rimpels tijdelijk kunnen verminderen en je gezicht kunnen verjongen, zijn het ook geen wondermiddelen. Je zult er nooit meer 20 uitzien. Maar je moet vooral rekening houden met de mogelijke complicaties (een spier verlammen is niet natuurlijk!). En de prijs?! De rekening kan snel hoog oplopen.

Wat dokters “vergeten” te zeggen

Cosmetische injecties zijn niet voor iedereen geschikt, medische complicaties zijn mogelijk. Veel artsen besteden hier echter niet veel aandacht aan, zo blijkt uit een enquête van Test Achats. Twee mystery shoppers (respectievelijk 45 en 50 jaar oud) gingen naar drie cosmetische praktijken in elke provincie (die op Google bovenaan de lijst stonden) om de voor- en nadelen van deze behandelingen en de kosten ervan te leren kennen. Het is belangrijk op te merken dat ze alleen een informatief gesprek hadden.

Hoewel alle geïnterviewde aanbieders transparant waren over de tijdelijke effecten van botox en fillers, hun prijzen en de merken van de producten die zij gebruiken, waren er toch enkele tekortkomingen:

  • Veertien van hen stelden niet genoeg vragen over de medische voorgeschiedenis van de “mystery clients”, hoewel er een aantal gevallen zijn waarin botox en fillers niet worden aanbevolen, of waarin uiterste voorzichtigheid moet worden betracht.
  • De meeste verstrekkers noemden enkele veel voorkomende complicaties tijdens het interview. Velen noemden echter niet die met de meest problematische of ernstige risico’s. Van de 31 centra die botoxbehandelingen aanboden, zeiden er 11 niet genoeg over het risico van tijdelijke verzakking van oogleden of wenkbrauwen. Van de 21 praktijken die fillerbehandelingen aanboden, maakte een derde geen melding van het risico van vasculaire occlusie. Deze kwesties moeten worden besproken tijdens een eerste consultatie.
  • Veel klinieken hanteren degressieve prijzen wanneer de behandeling betrekking heeft op meer dan één zone van het gelaat. Dit kan soms honderden euro’s schelen. Sommige artsen bieden een gratis consult aan als u direct een behandeling boekt. Of een bijzonder voordelig tarief als u met 3 personen komt. Dit is interessant omdat dergelijke overeenkomsten/kortingen niet zijn toegestaan in een dokterspraktijk. Dit kan leiden tot overbehandeling.
  • Acht klinieken hebben een zorgcertificaat voor het ziekenfonds ingediend, dat recht geeft op een vergoeding van tussen 10,08 en 27,53 euro. De dokters gebruikten de nomenclatuurcode van een gewone consultatie. Dit is wettelijk niet toegestaan wanneer het doel van een consultatie louter cosmetisch is, zoals in dit scenario het geval was.

En ook dit nog…

Artsen hoeven uiteraard geen gespecialiseerde opleiding te volgen om botox en fillers te mogen injecteren. Deze behandelingen beperken zich echter niet tot eenvoudige injecties. De meeste problemen zijn het gevolg van oneigenlijk gebruik.

Misschien denk je dat de bedrijven de veiligheid van cosmetische vullers moeten testen en dat het Geneesmiddelenbureau (FAGG) hierop toezicht moet houden. Helaas is dit op dit moment nog niet het geval. Gezien de toenemende populariteit van fillerbehandelingen moeten de FOD Volksgezondheid en het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) tussenkomen om de kwaliteit van cosmetische fillers in ons land beter te controleren.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2023