vitamine c zonnebrand

Met dit trucje werkt je zonnebrand (weer) beter (en het helpt hyperpigmentatie te voorkomen)

Wil je je huid éxtra goed beschermen, bijvoorbeeld wanneer je op vakantie bent naar een plek waar de zon wel erg hard schijnt? Dan is er een manier waarop je je zonnebrand extra krachtig kunt maken.

Leestijd: 2 minuten

Een extra boost aan zonnebrand

We hebben het in dit geval over… Vitamine C! En dan bedoelen we niet de substantie die je kunt drinken na het uitpersen van appelsienen (al zal dat vast ook nog niet zo’n slecht plan zijn), maar een vitamine C-serum dat je op je huid kunt smeren. Het blijkt namelijk dat vitamine C in combinatie met een goede zonnebrand de huid nog beter beschermt tegen zonschade en vrije radicalen.

Een product met vitamine C kan je zonnebrandcrème niet kan vervangen, maar het kan eerder de huid extra bescherming bieden tegen ultraviolette schade wanneer het aan je routine wordt toegevoegd.

Hyperpigmentatie

Om welke factor zonnebrand het gaat, maakt niet uit. “Vitamine C is een krachtige antioxidant, die oxidatieve schade voorkomt door zich te binden aan de vrije radicalen die worden veroorzaakt door uv-straling en vervuiling”, legt cosmetisch arts Lauren Hamilton uit aan Metro UK. Dat blijkt ook nogmaals uit een onderzoek dat stelt dat vitamine C de bescherming van SPF versterkt als je ze met elkaar combineert. Over hoeveel we het dan hebben? Uit een andere studie blijkt dat het 40 tot 60% zonschade kan verminderen.

Het helpt overigens bij het voorkomen van hyperpigmentatie. “Vitamine C is een depigmenterend middel, ook wel bekend als een tyrosinaseremmer. Dit houdt in dat het de werking van tyrosine (een bouwstof voor het pigment melanine, red.) kan remmen.”

Lees ook
Hyperpigmentatie: hoe voorkom je die donkere vlekjes? >

Hoe breng je het aan?

Het is belangrijk om huidverzorgingsproducten op de juiste manier in laagjes aan te brengen: eerst het vitamine C-serum als moisturizer, dan de zonnebrand (anders kan het niet worden geabsorbeerd). Geef het ook steeds ongeveer een minuut de tijd om in te werken voordat je een nieuw product aanbrengt.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024