Waarom er in sommige dagcrèmes bewust geen SPF zit

Intussen weten we: je huid beschermen tegen de zon is super belangrijk. Het is de enige manier om je teint te beschermen tegen schade van buitenaf en gezondheidsproblemen voorkomen. Door een dagcrème met SPF kun je twee vliegen in een klap slaan, maar toch moet je je dan wel bewust zijn van iets.

Leestijd: 2 minuten

Niet de hele dag werkzaam

Een zonnecrème dient eerst en vooral doeltreffend te zijn: jouw huid beschermen tegen de impact van de zon. Het is belangrijk te weten dat een zonnefilter in eender welk product maar werkt voor een bepaalde tijd. Afhankelijk van de kracht van de zon en de aard van de zonnefilter, is de SPF na enkele uren uitgewerkt. Breng je de ganse dag door onder de volle zon? Dan zou je eigenlijk meerdere keren per dag een dikke laag moeten opsmeren om ervoor te zorgen dat je huid beschermt blijft.

Maar een dagcrème wordt echter vaak enkel in de ochtend gebruikt. Daardoor gaan velen ervan uit dat een dagcrème met SPF een ganse dag bescherming biedt, aldus Belgische cosmeticamerk Ray uit. Oftewel: er kan een vals gevoel van veiligheid ontstaan.

Chemische ingrediënten

Bepaalde ingrediënten van chemische zonnefilters kunnen onze hormonen verstoren, onze huid irriteren of allergische reacties opwekken, zoals de website van EWG beschrijft. Toch is het natuurlijk wel belangrijk om vooralsnog een zonnefilter te gebruiken. De oplossing? Natuurlijke minerale filters. Hier bestaat de keuze tussen zinkoxide en titaniumdioxide. Hoewel ze allebei goed beschermen tegen de zon, is deze laatste toch wat minder effectief tegen UVA stralen. Zinkoxide is daarom de enige zonnefilter die in aanmerking komt. Máár die heeft dan wel weer de neiging om een witte laag op de huid na te laten.

Enfin. Wil je het effectief en goed aanpakken, kies dan voor een natuurlijke dagcrème met daarnaast een zonproduct dat goed is voor jou en het milieu.

ray dag- & nachtcreme - droge huid
Paula's Choice Skin Balancing Nachtcrème
Vichy Capital Soleil Fluweelachtige Crème SPF50+
The Ritual Of Namasté SPF 50 Daily sun protection

Pigmentvlekken door de zon

Wist je dat de zon de hoofdoorzaak is van pigmentvlekken? Een ontspannend momentje in het zonnetje met de bijkomende vitamine D is helemaal niet erg – sterker nog, noodzakelijk – maar probeer je tijd in de zon te beperken. En, we komen er weer op terug: draag altijd zonnecrème wanneer je in de zon komt. Tot slot: vermijd ook producten met ingrediënten als essentiële oliën, citronellol, limoneen of linalool (je vindt ze meestal op het einde van de ingrediëntenlijst), die pigmentvlekken kunnen veroorzaken in de zon.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Ray


© Fiftyandme 2021