pigmentvlekken

Hoe verzacht ik pigmentvlekken?

Ze kunnen opduiken vanaf je 40ste. Oorzaak? Pigmentcellen die zich ophopen als gevolg van de leeftijd en blootstelling aan de zon. We zetten de oplossingen van de schoonheidslaboratoria en de dermatoloog op een rijtje.

Leestijd: 2 minuten

Wat is het dat vrouwen zo stoort aan de vlekjes die opduiken op plekken die het meest zichtbaar zijn, namelijk hun gezicht, handen en décolleté? Het feit dat ze de egaliteit van hun huid doorbreken of het feit dat ze hun leeftijd verraden? Hoe dan ook, het is één van de schoonheidsfoutjes waar vijftigers het meeste wakker van liggen. Het lijkt wel alsof rimpels steeds meer aanvaard worden en pigmentvlekken steeds meer gestigmatiseerd worden…

Omdat pigmentvlekken vooral ontstaan door een overdosis aan UV, is het eerste wat je kan doen om ze te vermijden of beperken een sunblock te gebruiken. Zomer én winter.

Ook schoonheidslaboratoria presenteren een waaier aan depigmenterende, oplichtende en egaliserende verzorgingen:

  • Even Better Clinical Dark Spot Corrector & Optimizer de Clinique (101,35€). Clinique voegde een sublimerend en verzachtend concentraat toe aan haar klassieke dark spot corrector. Het voorkomt irritatie en de vorming van nieuwe pigmentvlekken. Beide producten komen in aparte compartimenten om de doeltreffendheid van de twee formules te behouden.
  • Sérum Éclat Anti-Taches de Caudalie (49,30€ bij de apotheek). Deze frisse textuur bevat een actief extract van druivenpitten, namelijk viniférine, dat de huid doet stralen en ouderdomsvlekken bestrijdt. Gebruik het serum onder je dagcrème of je zonnecrème in de zomer om een gelijkmatige  teint te krijgen.
  • Pigment-White de Filorga. Soin illuminateur (taches + éclat) (55,90€ bij de apotheek). Dit product bestrijdt de ophoping van pigmentcellen met een anti-oxiderend polyfenol, een anti-glycation peptide, vitamine C, mineralen, hexylresorcinol (een oplichtend bestanddeel), …
Sérum Éclat Anti-Taches de Caudalie
Even Better Clinical Dark Spot Corrector & Optimizer de Clinique
Pigment-White de Filorga

Als deze producten niet doen wat je verwacht, kan je altijd een afspraak maken met een dermatoloog. Die kan de hardnekkige vlekjes analyseren, elk geval van huidkanker uitsluiten en een behandeling starten. Een chemische peeling met fruitzuren die de hernieuwing van de cellen op het aangezicht en de meest getroffen zones activeert, een behandeling met gepulseerd licht of met laser. Die twee laatste technieken zijn efficiënter maar ook zwaarder en kunnen zorgen dat er een korstje op de geviseerde vlekjes komt.

De behandeling moet in de winter gebeuren, want ze maakt de huid lichtgevoelig.


© Fiftyandme 2023