make-upborstels schoonmaken

Oei: deze foto bewijst waarom je regelmatig je make-upborstels moet schoonmaken

Wanneer je veel energie steekt in het schoonmaken van je gezicht en verzorgen ervan, is het eigenlijk zonde als je geen aandacht besteedt aan het wassen van je make-upborstels. Nalatig zijn in beide situaties kan immers voor dezelfde huidproblemen zorgen.

Leestijd: 2 minuten

Regelmatig make-upborstels schoonmaken

Zeg eens eerlijk, hoe vaak reinig jij je make-upborstels (als je ze al gebruikt, het kan ook dat je liever met je hand poedert, smeert en dept en daar oordelen we zeker niet over)? En als je ze dan al wast, dan is dat vast niet zo vaak als eigenlijk moet. Althans, dat schatten we in. Want om te voorkomen dat je tools een broeinest van bacteriën, vetten en stof worden, moet je ze minstens één keer per week schoonmaken.

Doe je dit niet, dan blijft er make-up, olie en vuil op de borstelharen achter. Dit levert een onzuivere huid op, en heb je die al van nature, dan kan het voor serieuze huidproblemen en infecties zorgen – wil je niet. Daarnaast zorgen vieze make-upborstels ervoor dat maquillage een stuk lastiger mooi aan te brengen is.

Confronterend experiment

Nog niet overtuigd? Microbioloog Amy-May Pointer onderzocht voor PrettyLittleThing wat er gebeurt als we make-uptools niet onderhouden. Ze analyseerde de bacteriën op vuile haartjes op een petrischaaltje en concludeerde dat regelmatig schoongemaakte borstels meestal maar één organisme hebben. Dat is een lichaamseigen schimmel. De niet-onderhouden borstels hebben volgens het experiment een hogere dichtheid van bacteriële en schimmelorganismen, waaronder Escherichia coli (E. coli). Ieks.

Bewaar borstels niet in een donkere, vochtige omgeving zoals een make-up tasje of klamme kast in de badkamer. Op die plekken kunnen schimmels zich razendsnel ophopen en vermenigvuldigen.

Tot zover de kwasten. De vuile make-upsponsjes (je weet wel, die voor foundation) bevatten in het onderzoek verschillende variaties van de Stafylokokken-familie. Die benaming geeft ons alleen al de kriebels, en hoewel deze niet schadelijk zijn, kunnen ze wel bijdragen aan het aanwakkeren van acne. Op de schone sponsjes is de dichtheid van de bacteriën veel lager.

Druppeltje Dreft

Er zijn ontzettend veel middeltjes op de markt om kwasten schoon te maken, maar een paar druppels babyshampoo of afwasmiddel met lauw water volstaat ook. Dep zachtjes af met een handdoek of tissue en laat aan de lucht drogen. Zie? Een kind kan de was doen.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Bronnen:
PrettyLittleThing, Daily Mail

Beeld:
Shutterstock


© Fiftyandme 2021