isabelle bergman

Ontmoet Isabelle Bergman, de juweelontwerpster achter de eclectische eyecatchers van Bergman Jewels

Edelstenen zijn op zichzelf al bijzonder, maar Isabelle Bergman (54) weet vanuit haar inspirerende werkplek in Antwerpen hoe ze er ware kunstwerken van kan maken.

Leestijd: 4 minuten

Iedereen die de juwelen van de Belgische ontwerpster Isabelle Bergman al eens gezien heeft gaat deze niet snel kunnen vergeten. Het is de originele compositie en vaak schitterend gekleurde edelstenen die de collectie een uniek en herkenbaar karakter geeft. Als de ondernemende vrouw achter het juwelenmerk Bergman Jewels heeft Isabelle een oog voor het maken van stukken die tegelijk gedurfd, luxueus, hedendaags en esthetisch zijn.

Het gevoel voor esthetiek, mode en kunst vormt dan ook niet enkel de leidraad voor Isabelle’s juwelencollectie, maar is terug te vinden in alle aspecten van haar dagelijkse leven. Ook haar huis waar ze Fifty & Me Magazine ontving voor een gesprek ademt haar gevoel voor schoonheid uit.

“Ik ben gepassioneerd door alles wat met ontwerp, creatie en vormgeving te maken heeft en dit kan ik zowel terugvinden in klassieke, vroegmoderne als hedendaagse stromingen”, vertelt ze ons. “Mijn vader is altijd kunstverzamelaar geweest. Als jong meisje ging ik dan ook vaak met hem mee naar kunst- en antiekveilingen waar mijn passie voor creativiteit aangewakkerd werd. Tijdens mijn vaders zoektocht naar een zo compleet mogelijke Art Nouveau en Art Deco collectie kreeg ook ik de microbe over om steeds naar unieke en verassende stukken te zoeken. Zo begon ik al op heel jonge leeftijd met een collectie gekleurde glaasjes met gouden voetjes en vandaag de dag is die collectie flink uitgebreid. Ondanks mijn drang naar perfectionisme in mijn werk houd ik van verrassende combinaties. Het geeft mij enorme voldoening om objecten bij elkaar brengen die op het eerste zicht niet bij elkaar passen, maar eigenlijk een perfecte match blijken te zijn.”

Isabelle Bergman
Isabelle’s werkplek

Van makelaar naar juweelontwerpster

De liefde voor juwelen was er altijd al, maar toch heeft Isabelle pas op haar 48e haar gelijknamige label gestart. “Hiervoor was ik actief als vastgoedmakelaar in het kantoor dat ik samen met mijn echtgenoot heb opgericht. Toch wilde ik altijd wel iets doen waar ik helemaal m’n creativiteit in kwijt kon.” Als makelaar miste ze creativiteit in haar job. Haar juwelen maakte ze op dat moment echter altijd al zelf omdat ze nooit iets kon vinden in de winkels dat ze mooi vond. “Ik heb altijd m’n ringen laten maken, nooit iets nieuw in een winkel gekocht, behalve Art Deco of Art Nouveau stukken op veilingen. Voor mij zijn juwelen belangrijk omdat ze herinneringen in leven houden. Zo heb ik ringen van mijn grootmoeder die ik op mijn beurt aan mijn dochter kan doorgeven. Toen een vriendin van mij een nieuwe winkel opende, vroeg ze me om een collectie speciaal voor haar winkel te ontwerpen. Dit was het duwtje in de rug dat ik nodig had om mij volledig op het ontwerpen van juwelen te storten. Op dit moment werd mijn passie mijn beroep. Hieruit heb ik wel geleerd dat als iets echt je droom is, wat het ook is en op welke leeftijd je ook bent, je er gewoon voor moet gaan.”

Signature

“Alles in het dagelijkse leven kan mij inspireren. Zowel een Art Deco meubel, een lamp uit de jaren 60 een boeket bloemen tot een wandeling in de natuur zijn allemaal inspiratiebronnen voor mij”, zegt Isabelle terwijl ze rondkijkt in haar prachtige bureau in een oud herenhuis. “Wanneer iets me inspireert maak ik snel een schets en teken het dan verder uit hier op kantoor, om vervolgens naar het atelier te gaan en het eerste prototype in gang te zetten. Alles wordt gemaakt in mijn atelier in Antwerpen waar het proces van goudsmid naar diamantzetter gaat. Mijn ontwerpen gaan van klassiek hedendaags naar eclectische eyecatchers. Een diamant is een prachtige edelsteen, maar heeft meestal een klassieke look. Vandaar dat het DNA van mijn collectie vaak gericht is op grotere kleurrijke edelstenen, die een trendy en gesofisticeerde vibe hebben. Uit de vele ontwerpen zijn de ‘Manhattan’ ring en de ‘Double Velvet’ mijn signature ringen.”

Isabelle BergmanIsabelle Bergman

Een veelbelovende toekomst

“Hoe het voelde om de knoop door te hakken en mijn nieuwe carrière als juweelontwerpster te starten? Het was een geweldig moment toen ik mijn eerste collectie een paar jaar geleden zag liggen in de winkel van mijn vriendin. En ook toen ik voor de eerste keer iemand opmerkte die een van mijn juwelen droeg. Alles is eigenlijk zeer organisch verlopen en dat heb ik ook deels te danken aan mijn echtgenoot en kinderen, 23 en 25 jaar, die mij altijd gesteund en aangemoedigd hebben. Iedereen stond achter mij en ik ben gewoon gesprongen en ik heb nooit achterom gekeken. Spijt heb ik dus nooit gehad, misschien enkel dat ik het bewust niet te hard laat groeien omdat ik het graag allemaal onder controle heb. Maar alles kan nog gebeuren. Ik heb altijd in Bergman Jewels geloofd en zo zijn de juiste mensen op m’n pad gekomen, om op die manier weer andere, nieuwe mensen te leren kennen. Ik kijk uit naar wat de toekomst nog gaat brengen.”

Een selectie Bergman Jewels:

Prijzen op aanvraag: bergmanjewels.com

Dit interview met Isabelle Bergman verscheen de wintereditie van Fifty & Me Magazine, dat nu in de winkel ligt. Meer tips als deze of mooie verhalen? Haal ‘m nu of abonneer.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2023