Volledig ontharen inclusief gewaxte schaamstreek: ben jij voor of tegen?

Het succes van de gewaxte schaamstreek, die door sommige vrouwen nog steeds als taboe wordt beschouwd, beïnvloed vijftigjarigen ook. Misschien ben je geneigd het voorbeeld van tieners te volgen, die bedreven zijn in de zero hair trend. Of je nu wel of niet moet toegeven aan de haarloze huidtrend is een punt van discussie.

Leestijd: 2 minuten

Schaamhaar, een onderwerp dat de grenzen van de badkamerprivacy heeft overschreden. Moet je het laten zoals het is of kies je voor een gewaxte schaamstreek? Moet je het voorbeeld volgen van jonge vrouwen die bedreven zijn in het volledig ontharen van het lichaam? Als we de vijftig naderen, is het verlangen om verleidelijk te zijn en trendy te blijven nog steeds sterk aanwezig. Wat moet je denken over het onderwerp voordat je de sprong waagt?

Niet waxen, een bewezen weerstand

Het zou verkeerd zijn te veronderstellen dat alle vrouwen genieten van volledige lichaamsverzorging. Volgens gegevens uit een recente Ifop-enquête (2021) verzet meer dan 28% van de vrouwen zich tegen dit karwei. Deze trend is met name gebaseerd op het verzet van feministische activisten en sterren die er niet voor terugdeinzen hun vrouwelijkheid te verdedigen door hun haar te behouden. Madonna, Julia Roberts maar ook Miley Cyrus of Cara Delevingne om uit verschillende generaties te putten. Mensen die zich ook verzetten tegen het dictaat van de jeugdcultus en de hygiënische invloed die door de cosmetica-industrie wordt voorgestaan.

De uitgesproken voordelen van een gewaxte schaamstreek

Voor onthaarde vrouwen beantwoordt een glad schaambeen aan de behoefte om zich te ontdoen van schaamhaar dat als onaantrekkelijk wordt beschouwd en dat soms de leeftijd verraadt. Een eerste argument dat verband houdt met de glamourkant wordt vaak in aanmerking genomen. In antwoord op opmerkingen van jongeren die schaamhaar vaak in verband brengen met oudere leeftijdsgroepen: “Als je haar hebt, zie je er oud uit.”

Maar het is waar dat volledige ontharing van het lichaam vaak wordt toegepast om de sensaties tijdens de seksuele daad te intensiveren. De blootgelegde organen en huid zijn veel gevoeliger voor de strelingen en kussen van de partner. Deze overgevoeligheid kan leiden tot een krachtiger orgasme.

Waxen, in de praktijk

Scheermes, wax, ontharingscrème… er zijn vele manieren om te zorgen voor de “ontbossing” van deze intieme zone. Scheren moet van meet af aan worden vermeden wegens de frequente risico’s op dermatitis en microscheurtjes die infecties in de hand kunnen werken. De oplossing die gewoonlijk wordt gebruikt en door specialisten wordt aanbevolen, is niets anders dan een hypoallergene wax. Anders dan die voor de benen, is zij zachter en meer aangepast aan de gevoeligheid van de intieme zone. De truc is om de huid goed te hydrateren, of zelfs een warme douche te nemen, om de poriën te verwijden. Naast de klassieke procedures doen sommige vrouwen ook een beroep op gepulseerd licht. Dit is effectief in het vertragen van haargroei en dus ontharingssessies. IPL valt de haarbollen aan tijdens de hergroeifase. Dit proces is niet zonder voorzorgsmaatregelen. Het mag bijvoorbeeld niet worden gebruikt op een huid met tatoeages, puistjes, moedervlekken, enz. Het advies van een dermatoloog of schoonheidsspecialist kan nuttig zijn alvorens met ontharingssessies te beginnen. Voor het welzijn van zo’n kwetsbaar intiem gebied.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2022