Geen winterslaap in de kunstwereld

Leestijd: 4 minuten

De winter staat voor de deur en dus verlopen de meeste uitstappen nu indoor. Hieronder vindt u een reeks tentoonstellingen die de zalen zullen doen vollopen. Met tijdens de pauze een lekkere kop hete chocolade met melkschuim, want daar krijgen we nooit genoeg van (en van kunst ook niet!).

Door Sybille Wallemacq

MODERNITEIT A LA BELGE

Deze expo schetst meer dan een eeuw Belgische kunst aan de hand van schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken uit de collectie Moderne Kunst van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Is dit misschien een antwoord op de recente verklaringen van het kabinet van Rudi Vervoort in verband met de afgesloten akkoorden met het Centre Pompidou voor het toekomstig Citroënmuseum waarvoor de Koninklijke Musea buitenspel werden gezet? Hoe dan ook: Moderniteit à la belge stelt vooral de rol van de kunst in vraag in het brede debat over het modernistisch ideaal, waarbij kunstenaars de technologische vooruitgang en intellectuele evolutie benutten om de maatschappij te beïnvloeden.

Op de vraagstelling die door de werken van Wiertz, Rops, Ensor, Khnopff, Wouters (die ook in het museum Schepenhuis in Mechelen een prachtige tentoonstelling heeft lopen), Vantongerloo, Servranckx, Magritte, Delvaux, Permeke, Van den Bergh, Alechinsky, Dotremont, Broodthaers en Tuymans wordt opgeroepen, zijn verschillende antwoorden mogelijk.

Tot 22 januari
Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Regentschapsstraat 3 – 1000 Brussel
www.fine-arts-museum.be

NIEUW MUSEUM

Het zou fout zijn om dit zomaar een nieuw museum te noemen, want het Musée L kiest wel degelijk voor een nieuwe dimensie. En niet de eerste de beste, want het wordt gehuisvest in de vroegere Bibliothèque des Sciences et Technologies, een project van het architecten/designerduo André Jacqmain en Jules Wabbes. De gigantische restauratie en verbouwing begon vorig jaar en zal in de lente van 2017 zijn afgerond. Bij het neerpennen van deze regels staat de officiële inhuldigingsdatum nog niet vast, maar het is zeker dat de bezoekers binnenkort de imposante betonnen structuur en de collecties van het Musée zullen kunnen (her)ontdekken. Deze bestaan uitsluitend uit giften – ‘Wat toch wel zeer bijzonder is’, merkt de huidige directrice Anne Querinjean terecht op – en bestrijken een zeer ruim palet. Zowel de grote Europese als Belgische kunststromingen komen aan bod, maar er is ook primaire kunst uit Oceanië en Afrika en aandacht voor de grondleggers van een academisch en wetenschappelijk patrimonium.

Musée L
1, place Blaise Pascal – 1348 Louvain-la-Neuve
www.museel.be

PICASSO. SCULPTURES

Na het MoMA is het nu de beurt aan Bozar om deze ‘grootse, ambitieuze en duizelingwekkende’ expo te verwelkomen. Adjectieven die we – met uw goedvinden – bij The New York Times zijn gaan lenen! De commissarissen Cécile Godefroy en Virginie Perdrisot tonen een 80-tal beeldhouwwerken die de bezoeker de kans bieden om een minder bekend aspect van het werk van de unieke Pablo Picasso te ontdekken, de man met een ondoorgrondelijke scheppingskracht. De werken gaan in dialoog met schilderijen, keramiek, foto’s en kunstvoorwerpen uit zijn privéverzameling.

U werkt in de omgeving? Weet dan dat Bozar – dit is gloednieuw! – elke vrijdagmiddag een lunchtoer organiseert. Voor Picasso is dat op 18 november, 9 en 30 december, 20 en 27 januari, 3, 10 en 17 februari en 3 maart. Reken op een klokvaste 45 minuten.

Tot 5 maart
BOZAR
Ravensteinstraat 23 – 1000 Brussel
www.bozar.be

culture-life-magazine


© Fiftyandme 2024