Barbecuen staat zo goed als altijd synoniem voor vlees, véél vlees. Volgens EVA, de vzw die je wil verleiden tot vegetarisch eten, hoeft dat niet, en al helemaal niet vandaag op de 5e Nationale Veggie BBQ-dag! Wat denk je bijvoorbeeld van courgettelinten met gegrilde perzik en cashewcrème?!
Zaterdag 4 juli is het Nationale Veggie BBQ-dag. EVA gaat dan de uitdaging aan om een plantaardige barbecue zo lekker te maken dat alle vlees- en grillfanaten het die dag zonder vlees doen. Zo’n plantaardige barbecue zorgt niet alleen voor culinaire afwisseling, het is ook gezonder en dier- en milieuvriendelijker.
Wie wil meegenieten kan vandaag naar een van de veggie barbecues gaan die door lokale EVA-groepen georganiseerd worden in Waregem, Antwerpen, Gent, Brussel en Maasmechelen. Maar EVA roept ook iedereen op om gewoon zelf een veggie barbecue te organiseren in je tuin of in een park in de buurt. Nodig wat vrienden of familie uit, volg hun tips en recepten en het kan niet mislukken. Of check EVA’s kookfilmpje, zo zie je stap voor stap hoe je heerlijke veggie brochettes maakt.
Bovendien valt er ook iets te winnen. Deel je foto van je BBQ-festijn op Facebook met #veggiebbq en maak kans op een exclusieve veggie grill cursus of een etentje.
Loopt het water je alvast in de mond? Dat wordt er dan vast niet beter op met dit heerlijk recept van EVA… Smakelijk!
Courgettelinten met gegrilde perzik en cashewcrème
Ingrediënten voor 4 personen:
- 2 courgettes in de lengte in dunne plakken gesneden met een dunschiller of mandoline
- 3 stevige perzik in partjes gesneden
- 4 el olijfolie
- 1 handvol bladpeterselie fijngehakt
- 1 handvol verse munt fijngehakt
- peper en zout
- 60 g cashewnoten enkele uren geweekt in water
- 1/2 limoenen voor het sap
- 1 teentje knoflook
- 60 ml water of groentebouillon
- houten bamboestokjes in wat water geweekt
Steek de courgettelinten accordeongewijs op de bamboestokjes en wissel af met stukjes perzik.
Meng de olijfolie met de verse kruiden, peper en zout en strijk de brochettes hiermee in.
Gril ze tot de courgette gaar is. Serveer met de cashewcrème.
Mix voor de cashewcrème alles fijn tot je een romige dressing krijgt. Breng eventueel nog op smaak met extra limoen.
Meer info
Meer recepten op www.evavzw.be/collectie/bbq
Tips & tricks voor een veggie bbq, accessoires bij het grillen en methodes om groenten te grillen via www.evavzw.be/bbq