‘What you see is what you get. No bullshit!’ De uitdrukking past Sofie Dumont als een handschoen, want ze is gul, pittig en veeleisend, zonder pretentie of toegevingen. Deze lady chef speelt nooit vals. Haar persoonlijkheid is een logische uitloper van haar kindertijd. Toen keek ze samen met andere gasten geboeid toe hoe haar vader urenlang in de weer was met het perfect marineren, drogen en roosteren van pekingeend. Ze deelt haar enthousiasme en passie via haar boeken, haar social media en haar culinair platform – de grootste foodwebsite in België. Ze vindt haar gerechten voortdurend opnieuw uit, met duizend-en-één smaken die elke gezinsmaaltijd feestelijk en origineel maken. Interview.
‘Mijn roots liggen in Roeselare, ook al ben ik geboren in Brussel. Bij ons thuis was de kwaliteit van de voeding altijd heel belangrijk. Als ik tijdens het weekend bij mijn papa verbleef, was het altijd feest, want er viel wel altijd iets te beleven in zijn lange, smalle keuken. Hij had toen al Chinese kookboeken met ingrediënten die je hier nog niet kon vinden en voerde als het ware zijn eigen revolutie tegen de stoemp met worst – waar ik trouwens dol op ben, voor zover hij goed gemaakt is. Maar hij wilde méér. Telkens hij met zijn gerechten de eetkamer binnenstapte en de gasten euforisch reageerden – ‘André, dit is schitterend!’ – maakte dat ook bij mij iets los. Toen besefte ik: dit is wat ik wil doen! Niet alleen koken, maar ook de gastvrijheid invullen, zoals we zeggen in de horeca. Zorgen dat mensen zich welkom voelen. En natuurlijk wil je dan ook een eigen handelsmerk, een eigen DNA.’
En dus koos je meteen voor de hotelschool!
‘Klopt. Ik koos voor Ceria, ging naar de beste scholen in België en liep veel stages in top-etablissementen. Banketbakker zijn bij Wittamer heeft mijn leven veranderd. Zo reisde ik met Monsieur Paul naar Japan, waar de filialen hun deuren openden en wij de chefs toonden hoe wij werkten. Daarna werkte ik als patissier in het hotel-restaurant van mijn ex-partner. Vervolgens maakte ik de overstap naar de keuken. In 2009 werd ik dan uitgeroepen tot beste Lady Chef of the Year. Daarna ging ik aan de slag bij radio en tv. Ik schreef boeken. En vandaag hebben we het grootste digitale foodplatform in België, in het Nederlands en in het Frans.’
Wat was de doorslaggevende factor in je carrière?
‘Je omringen met de juiste mensen. Mensen met een visie. Mijn echtgenoot Wim is mijn manager. Ik ben de creatieveling, hij zorgt voor de structuur en voert die uit. We proberen op alles te anticiperen. Zo werkte ik nog voor televisie toen we het digitale platform lanceerden. Alle signalen gaven aan dat we op die trein moesten springen. Je mag niet bang zijn om iets nieuws uit te proberen.’
Hoe zou je ‘de stijl van Sofie Dumont’ omschrijven?
‘We koken lokaal en vertrekken van de ingrediënten van het seizoen. Het is helemaal niet moeilijk om ingrediënten uit alle hoeken van de wereld te laten aanrukken en daar diverse maaltijden mee te bereiden, maar wat mij motiveert, is om te starten met een lokaal product, zoals een aardappel, een groente of een stuk vlees, en dat naar een hoger niveau te brengen. We willen de mensen elke dag opnieuw inspireren. We willen hen helpen om op een eenvoudige manier gezonder te eten, zonder dat ze daarom moeten diëten. Wat ik tijdens diners en events serveer, komt natuurlijk uit een ander register. Wat voor mij belangrijk is, is positief zijn, echt, authentiek. Daarom ook worden al mijn video’s gemaakt in mijn eigen wereld, in de tuin of de keuken, met mijn man, mijn dochter, mijn hond…’
Je bent net 50 geworden. Hoe plaats je dat?
‘Op dit moment is dat nog altijd niet echt doorgedrongen. Maar ik lig er zeker niet wakker van. Gewoonlijk post ik op mijn verjaardag een bericht op mijn sociale media. Maar op 7 maart, de dag toen ik 50 werd, was het volop crisis in Gaza. Ik vond het bijzonder moeilijk om over mijn verjaardag te praten terwijl enkele duizenden kilometers verderop kinderen de dood werden in gejaagd. Ik heb mijn volgers ’s morgens en in kamerjas gevraagd om een daad van vriendschap te verrichten, hoe klein ook. Zoals even binnenlopen bij iemand die alleen is. Die actie was een groot succes en het mooiste cadeau waar ik van had kunnen dromen! Wat je leeftijd ook is, elk extra jaar is een jaar om te vieren.’
Wat doe je om in conditie te blijven?
‘Mirakels bestaan niet. Je moet bewegen en je hoofd leegmaken. Ik doe Pilates, ik maak keramiek… Ik verzorg mezelf in de badkamer: voor het slapengaan ga ik mijn huid goed demaquilleren, want voor de video’s moet ik make-up dragen. Een goede hydratatie van mijn gezicht en mijn lichaam. Een dry brushing. Peelings…’
Is het niet heel stressvol om de ganse tijd in beeld te zijn?
‘Nee. Ik moet daar geen moeite voor doen en ik voel me goed in mijn vel. Ik voel ook geen behoefte om mijn look te veranderen, maar misschien denk ik daar over 10 jaar anders over. Maar ik ben meer “pro-aging” dan “anti-aging”. Ik ben gelukkig met alles wat ik weet en met mijn leeftijd. Waarom zou ik proberen er steeds jonger uit te zien? Ik ben gelukkig zoals ik ben. Je wordt er ook nooit jonger op. Je moet gewoon vooral goed voor jezelf zorgen en goed en uitgebalanceerd eten. Wat mijn kleding betreft: ik heel eclectisch, ik hou van alle stijlen. Ik verander ook graag van haarkleur en van outfit.’
Meer informatie op: sofiedumont.nl.
De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.