foto film rodin

100 jaar na zijn dood is Auguste Rodin levendiger dan ooit!

Leestijd: 2 minuten

100 jaar na zijn overlijden komt Auguste Rodin weer tot leven in de huid van de getalenteerde Vincent Lindon. Ontdek de teaser van deze biopic die je niet onbewogen laat!

Zijn leven, zijn werk

Als een beeldhouwer doet Jacques Doillon ons een film-evenement cadeau voor de honderdste verjaardag van de dood van een grote artiest. “Rodin” werd geselecteerd voor het Festival van Cannes en schetst met emotie het leven van de vader van de moderne beeldhouwkunst. Op de rode loper wordt reikhalzend uitgekeken naar de langspeelfilm, die tegelijkertijd uitkomt in de cinemazalen.

Het verhaal begint in Parijs in 1880, wanneer Rodin, op zijn 40ste, eindelijk zijn eerste opdracht krijgt van de Staat. Dat wordt La Porte de L’Enfer, samengesteld uit figuren waarvan er een paar, zoals Le Baiser en Le Penseur, zijn glorie zullen betekenen. De kunstenaar deelt sinds jaar en dag zijn leven met Rose zijn levensgezellin, als hij de jonge Camille Claudel ontmoet. Zij is zijn meest getalenteerde leerling die later zijn assistente én zijn maitresse wordt. Tien jaar passie, maar ook wederzijdse bewondering en verstandhouding volgen. Na hun breuk zet Rodin zijn werk met verbetenheid voort. Hij wordt geconfronteerd met de afwijzing en het enthousiasme dat de sensualiteit van zijn beeldhouwwerk oproept en zal met zijn beeldhouwwerk van Balzac – verworpen door de schrijver zelf – het onbetwiste begin van de moderne beeldhouwkunst inluiden.

Volgens Vincent Maraval, de internationale verdeler van films, schildert deze biopic met brio het portret van de beeldhouwer “doorheen zijn werken maar ook doorheen zijn relaties met Camille Claudel, zijn vrouw en zijn verschillende modellen.” Kunst met een hoofdletter… die vrije tijd en cultuur samenbrengt!

De film werd begeleid door het Musée Rodin en sommige scènes werden gedraaid in het huis van Rodin in Meudon. Ter nagedachtenis van zijn dood heeft het museum een speciaal programma uitgewerkt. Alle info op rodin100.org.

Rodin van Jacques Doillon, in de cinemazalen vanaf 24 mei

 


© Fiftyandme 2024