Photo cinéma

3 films die we gezien willen hebben

Leestijd: 2 minuten

Staat u open voor cultfilms? Dan zijn dit drie nieuwe producties die u recht in het hart zullen raken. Elk op hun manier.

Door Magali Duqué 

Uniek duo

Catherine Deneuve en Catherine Frot spelen voor het eerst samen en imponeren op het scherm in een dramakomedie die geen seconde verveelt. ‘Sage-femme’ vertelt het verhaal Claire, een toonbeeld van deugdelijkheid. Het leven van deze vroedvrouw staat helemaal in het teken van de anderen. Precies op het ogenblik dat de regelmaat in haar leven verstoord wordt door de nakende sluiting van de kraamkliniek, duikt Béatrice op. De voormalige maîtresse van Claires verdwenen vader is helemaal haar tegenpool: fantasierijk en egoïstisch. Deze film over geboorte en wedergeboorte, mindfulness en overdracht, poetst het blazoen van de Franse cinema helemaal op.

SAGE-FEMME van Martin Provost. In de zalen vanaf 22 maart.

Photo Sage Femme

Om nooit te vergeten

Boston, 15 april 2013. In volle marathon ontploffen twee bommen. Het vervolg is bekend. ‘Patriots Day’ neemt ons mee terug naar een realistisch drama en volgt de hulpdiensten die alles in het werk zetten om zoveel mogelijk levens te redden. Terwijl wij verbijsterd en sprakeloos voor onze televisie zaten, werd een klopjacht ingezet om de terroristen te vatten. De burgemeester, de politie en de informatiediensten bundelden de krachten om de criminelen op te pakken vooraleer die opnieuw zouden kunnen toeslaan. Politieman Tommy Saunders (Mark Wahlberg), commissaris Ed Davis (John Goodman), ‘special agent’ Deslauriers (Kevin Bacon) en sergeant Pugliese (J.K. Simmons) stortten zich met hart en ziel in deze strijd tegen de dodelijke klok… Een thriller die hulde brengt aan mannen en vrouwen die we nooit zullen vergeten.

PATRIOTS DAY van Peter Berg. In de zalen vanaf 22 maart.

Photo Patriot Day

Hartverscheurend

‘Sprakeloos’, het succesvolle boek van Tom Lanoye over de beroerte van zijn moeder, raakte bij veel mensen een gevoelige snaar. Hilde Van Mieghem maakte er een film van. Twee kleppers die de handen in elkaar slaan en daarvoor bovendien kunnen rekenen op de talenten van acteurs Stany Crets en Viviane De Muynck, dat kan alleen maar een prachtige film opleveren!

De plot? Het leven van de succesvolle schrijver Jan Meerman wordt ondersteboven gekeerd wanneer zijn moeder onverwachts een beroerte krijgt. Zijn flamboyante en levendige moeder verliest haar spraakvermogen. Haar spraak wordt herleid tot jammerlijke kreten en brabbeltaal. Jan worstelt in deze moeilijke periode met de deadline van zijn nieuwe roman. De confrontatie die Jan moet aangaan met zijn moeder dwingt hem om alles in vraag te stellen, ook zijn literaire prioriteiten.

SPRAKELOOS. In de zalen vanaf 15 maart

Sprakeloos

 


© Fiftyandme 2024