winnaars Eurovisiesongfestival

5 onvergetelijke winnaars van het Eurovisiesongfestival

Het Eurovisiesongfestival heeft meer dan één talent aan het licht gebracht.

Leestijd: 2 minuten

Vandaag heeft het Eurovisiesongfestival niet meer dezelfde impact als vroeger. Toch heeft het festijn nog altijd een trouw publiek maar het wordt beschouwd als te gepolitiseerd. Laten we even stilstaan bij de artiesten die het Eurovisiesongfestival hebben meegemaakt en ritme hebben gegeven enkele jaren terug.

Eurovisie, een steunpunt voor meer dan één ster

Voor de jongere generatie is het moeilijk voor te stellen wat voor aura het Eurovisie Songfestival heeft gehad voor sterren in de dop. Veel artiesten hebben geprobeerd de wedstrijd aan te gaan. Het evenement was een kans om in de spotlights te treden en internationaal bekend te worden. Hiertoe behoren Hooverphonic (19e in de editie van 2021), Serge Lama, France Gall, Gérard Lenormand, Toto Cotugno, Lara Fabian en Plastic Bertrand. Dit is een onvolledig panorama. Onder de meer recente zangeressen, herinneren we ons het optreden van Natasha St-Pier in 2001, Anggun (2012), Jonathan Cerrada (2004) of Amandine Bourgeois in 2013.

Onze top 5 onvergetelijke winnaars

Waterloo – ABBA Victoire de la Suède en 1974

L’oiseau et l’enfant – Marie Myriam Victoire 1977 voor Frankrijk

Hold Me Now – Johnny Logan. 1987 Overwinning voor Ierland

Ne partez pas sans moi – Céline Dion Swiss Victory in 1988

 

Nocturne – Secret Garden Noorwegen’s overwinning in 1995

 

België is nog lang niet verslagen

België, dat samen met zes andere Europese landen aan de wieg van Eurovisie stond, heeft het concours slechts één keer gewonnen: in 1986. Dat jaar zong de 13-jarige Sandra Kim J’aime la vie. Haar grootste succes tot nu toe. Naast haar overwinning kan Sandra Kim er trots op zijn de jongste artieste te zijn die ooit de wedstrijd heeft gewonnen.

Jean Vallée alias Paul Goeders eindigde tweede in 1978 met L’amour ça fait chanter la vie. Een artiest die in 2014 overleed.

Onlangs nog werd Loïc Nottet vierde op het Eurovisiesongfestival van 2015 met zijn hit Rythm Inside.

Tot slot, ken je Fud (Fernand Urbain Dominic) Leclerc? Nee? Dat is niet verwonderlijk. Als pianist van Juliette Gréco liet hij geen grote hits na, maar hij maakt toch deel uit van de Belgische Eurovisiegeschiedenis. Hij is nog steeds houder van het hoogste aantal deelnames aan de wedstrijd door een mannelijke artiest: 4 (1956, 1958, 1960 en 1962). En zonder te winnen.
Voor de editie 2022, de 66e van de wedstrijd, kan België een mooie kaart uitspelen met de deelname van Jérémie Makiese, winnaar van The Voice Belgium 2021. Zijn liedje Miss You kan ons punten opleveren. Met een melodie die lijkt op de themaliedjes van recente James Bond films.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

 


© Fiftyandme 2022