ligue braille

De Brailleliga is 100 en heeft een mooie toekomst voor zich

Op 3 maart fêteerde een persconferentie in Bozar een beroemde honderdjarige, namelijk de Brailleliga. Zij staat degenen bij die niet meer het geluk hebben om de schoonheid van de wereld te kunnen aanschouwen. Fifty and me was erbij.

Leestijd: 2 minuten

Waarom zou deze vereniging de kans laten voorbijgaan om samen met haar partners 100 jaar hulp aan blinden en slechtzienden te vieren? Een bijzondere verjaardag waarvoor de Brailleliga de pers uitnodigde om haar projecten voor degenen die het nodig hebben weer even in de schijnwerpers te zetten. Beeld je je voor een seconde de moeilijkheden van een blinde in om zich te verplaatsen, om dagdagelijkse taken uit te voeren, om een job te vinden én te houden, of om de confrontatie aan te gaan met het feit dat blindheid zo vaak genegeerd wordt. 15 500 mensen in België genieten van de bijstand – gratis – van de Brailleliga.

Een beetje geschiedenis?

De oorsprong van deze vzw gaat terug naar februari 1920, wanneer twee blinde vrouwen beslissen om een bibliotheek voor blinden op te richten. Het was de eerste steen van een gebouw dat jaar na jaar groter werd, met initiatieven die nog steeds actueel zijn, zoals een sociale dienst, aangepaste culturele en ludieke activiteiten, lokale antennes (11 op dit moment), enzovoort. Een vzw die de evolutie van de technologie volgde ook: met digitale braille, maar ook met vormingen voor smartphones en tablets. En dan hebben we het nog niet gehad over de aanwezigheid op de sociale media en de campagnes in de media. Daarvan getuigt de nieuwe spot die binnenkort in het Nederlands en het Frans verdeeld wordt.

Een blik op de toekomst

100 jaar en een mooi uitgetekende toekomst: de vzw heeft immers nog werk voor de boeg om slechtzienden te begeleiden naar een zekere onafhankelijkheid en te vergezellen in de rouw om hun zicht. Het feit dat we steeds langer leven, wil zeggen dat steeds meer mensen op een dag problemen zullen ondervinden met hun zicht. In een presentatie toonde Michel Magis, directeur van de vzw, alle doelen en projecten voor de toekomst om het aanbod van diensten nog te verbeteren. Een rijke totaalvisie.

Feestelijkheden voor de rest van het jaar

De Brailleliga wil deze verjaardag vieren door ze een stem te geven. Dat is de rode draad doorheen de activiteiten van het komende jaar. Zo is er bijvoorbeeld het optreden van de vrouwelijke groep Scala. De titel van het concert, “Meisjesnamen”, verwijst naar de twee vrouwen die aan de wieg van de Brailleliga staan, Elisa Michiels en Lambertine Bonjean. Het concert vindt plaats in drie steden: in Brussel op 1 april, in Charleroi op 25 april en in Gent op 7 mei. Andere markante nieuwigheid is de BrailleMobiel die drie maanden lang op tournee gaat door het land. Daarin kan je aangepast materiaal testen en kopen en kan je in de VoxBox (een videocabine) een verjaardagsliedje zingen voor de jarige Brailleliga en delen op sociale media. Alle nuttige info is terug te vinden op de website 100jaarbrailleliga.be

Voor meer info: Vzw Brailleliga, Engelandstraat 57, 1060 Brussel. Tel 02/533 32 11. www.braille.be Contact : info@braille.be BE11 0000 0000 48 48