De meest onvergetelijke Eurovisie-hits

Na de overwinning van Zwitserland op het Eurovisie Songfestival in Malmö (Zweden) met het prachtige nummer ‘The Code’, is het een perfect moment om terug te blikken op enkele onvergetelijke overwinningen uit het verleden.

Leestijd: 2 minuten

ABBA, France Gall, Céline Dion, Marie Myriam, Jean Vallée, Sandra Kim, Loïc Nottet en Måneskin. Dit zijn slechts enkele van de artiesten en bands die erin geslaagd zijn zich te onderscheiden van de doorsnee producties van het Eurovisie Songfestival, die vaak na beluistering in vergetelheid sukkelen. Allemaal hebben ze hits voortgebracht die ons zijn bijgebleven sinds onze kinder- of tienerjaren, waar we steeds weer met plezier naar luisteren. 

België en Eurovisie, een lange geschiedenis

Als stichtend lid van het Eurovisie Songfestival, samen met Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Nederland, Italië en Luxemburg, neemt België al sinds 1956 deel aan de wedstrijd. België pakte slechts één keer de winst in 1986 met het lied ‘J’aime la vie’. Die overwinning ging naar de zeer jonge Sandra Kim, toen slechts 13 jaar oud en niet 15 zoals op het moment werd aangekondigd. Ze zal de geschiedenis ingaan als de jongste deelneemster ooit aan het Songfestival, aangezien de regels nu vereisen dat kandidaten minstens 16 jaar oud zijn. Sandra Kim was niet de enigste onvergetelijke inzending. Het zou jammer zijn om deze andere Belgische artiesten over het hoofd te zien, zoals Tonia, 4e in 1966, Pierre Rapsat, 8e in 1976 of de late Jean Vallée, 2e in 1978 met ‘L’amour ça fait chanter la vie’. Ook niet te vergeten zijn Tom Dice, 6e in 2010, Loïc Nottet, 4e in 2015, Blanche, ook 4e in 2017, en Mélanie Cohl, 6e in 1998 en daarnaast ook te horen op de soundtrack van de Mulan-film. Tenslotte werd Jérémie Makiese 8e met ‘Miss You’ in 2022.

Met zijn nummer ‘Before the party’s over’ kan de Belgische kandidaat, Thomas Mustin, beter bekend als Mustii, zijn naam nog aan de erelijst toevoegen. Vorig jaar eindigde de Antwerpse zanger Gustaph 7e met ‘Because of you’.

Zweden, ervaren winnaars

Zweden, het gastland van de editie 2024, heeft samen met Ierland al 7 keer het Eurovisie Songfestival gewonnen. Met ABBA in 1974 en hun iconische nummer Waterloo, maar ook Herreys in 1984, Carola in 1991, Charlotte Nilsson in 1999, Loreen in 2012, Mans Zelmerlöw in 2015 en opnieuw Loreen in 2023 met het nummer ‘Tattoo’. Dit indrukwekkende record is geen toeval. In Zweden wordt de zoektocht naar de overwinning op bijna militaire wijze georganiseerd. Er is geen ruimte voor amateurisme, mede dankzij de organisatie van Melodifestivalen, een jaarlijkse wedstrijd om de meest geschikte kandidaat te kiezen die naar Eurovisie wordt gestuurd met de winst als ultieme einddoel. Voor de editie van 2024 stuurde het land niet één maar twee zangers, de tweeling Marcus & Martinus met hun nummer ‘Unforgettable’. Geen onbekenden in Zweden, aangezien ze al een tijdje sterrenstatus genieten in Scandinavië. 

Wat volgt zijn 5 memorabele Eurovisie-hits uit het verleden, die je niet snel uit je hoofd zult krijgen. 

Poupée de cire, poupée de son. France Gall (1965)

Waterloo. ABBA (1974)

L’oiseau et l’enfant. Marie Myriam (1977)

J’aime la vie. Sandra Kim (1986)

Ne partez pas sans moi. Céline Dion (1988)

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Foto’s van Eurovisie Songfestival in Malmö (Zweden) in 2024. (c) Alma Bengtsson en Sarah Louise Bennett


© Fiftyandme 2024