ecologische begrafenis

Een ecologische begrafenis: voor als uw laatste wens “groen” is

Leestijd: < 1 minuut

Ook al is het niet het meest vrolijke onderwerp, het belangt ons allemaal aan! Nu het milieubewustzijn groeit, duikt het fenomeen van ecologische begrafenissen op bij ons (in de Angelsaksische wereld zijn ze al een paar jaar populair!).

Vandaag de dag hebben we een beter zicht op de ecologische voetafdruk die we gedurende ons bestaan achterlaten. Maar wat is die op het moment dat we deze wereld achter ons laten? De keuze van onze uitvaart heeft niet altijd dezelfde gevolgen. Daarom stelt de coöperatieve Alveus nu ecologische begrafenissen voor, die zowel ethisch als democratisch zijn.

Vertrekken zonder ‘slechte’ sporen na te laten

Terwijl het nog moeilijk is om bioafbreekbare doodskisten te vinden (gemaakt van natuurlijke vezels, van karton, van bamboe, van twijgen of van papier mâché), maakt Alveus er een erezaak van om duurzame oplossingen te kunnen aanbieden aan de nabestaanden. In België zijn hun begrafenisondernemers de eersten om zoveel mogelijk te kiezen voor een korte keten, ambacht en minder vervuilende materialen. Om hun filosofie te respecteren, zullen ze binnenkort een gamma van lijkwades, urnes en doodskisten uitbrengen die lokaal gemaakt worden met ecologische materialen. En omdat een verantwoorde aankoop vooral tevreden moet stellen, gidst Alveus iedereen om sereen en volgens zijn persoonlijke criteria en prioriteiten te kunnen kiezen, maar ook bewust. En dat terwijl ze op voorhand komaf maken met alle begrafenisproducten die nefast zijn voor het milieu.

Tenslotte is het interessant om weten dat een crematie milieuvriendelijker is. Maar u kan een begrafenis ook “ecologischer” maken door een kerkhof te kiezen met een 100% natuurlijke aanleg en/of waar men geen chemische producten gebruikt voor het onderhoud. U kan zelfs kiezen voor een begraafplaats dicht bij uw geliefden om zo het verbruik van fossiele brandstoffen te verminderen als ze het graf komen bezoeken…


© Fiftyandme 2021