rome

Eeuwige Rome

Leestijd: 3 minuten

‘Italy has changed. But Rome is Rome’ (Robert De Niro). Rome en romantisch: het is maar een paar letters verschil. De eeuwige stad is en blijft een must voor verliefde koppels die graag de charmante en populaire wijken verkennen, waar men nog van eenvoudige dingen kan genieten. Ver weg van het massatoerisme en dichter bij de Romein.

Rome bezoek je voor zijn gouden licht, de gezellige drukte op de pleinen, de prachtige paleizen, de zonnige keuken. Of gewoonweg voor de dolce vita die deze Italiaanse hoofdstad aanvuurt: een unieke mix van elegantie en nonchalance die je op elke straathoek kan proeven. En toch is het historische Rome geen buitenmaats gegeven. Vandaar dat het zich – ook al door het drukke verkeer – bij voorkeur te voet laat verkennen. Wie Rome wil ontdekken zonder al te snel van A naar B te stormen, kan zich rustig tevreden stellen met het ‘centro storico’, want dat groepeert alle Romeinse ingrediënten in een wandelgebied op mensenmaat. Zoals de wijken Regola, Ponte, Parioni en Sant’Eustachio die in een kronkel van de Tiber zijn gelegen, met daarachter het Vaticaan en de Engelenburcht. Deze wijken, die tot de oudste van Rome behoren, liggen aan weerszijden van de corso Vittorio Emanuele II. In deze wirwar van oude straatjes, geheimzinnig, elegant en toch redelijk goed beschermd tegen de horden van toeristen, klopt nog het echte hart van het antieke Rome.

Naast de klassieke trekpleisters is er ook het levendige en moderne Rome met zijn vier grote centra. Er is de omgeving van de piazza di Spagna met zijn vele boetieks. Er is het historisch centrum tussen het Pantheon, de piazza di Spagna en campo dei Fiori, waar je nog ouderwets kan dineren en kan smullen van artisjokken op Romeinse wijze en een saltimbocca. Er is de zeer hippe Trastevere aan de overkant van de Tiber en, recenter, de charmante wijk Monti op een steenworp van het Colosseum. De kunstgalerijen schieten hier uit de grond als paddenstoelen. Meer naar het zuiden is er de snel groeiende en bruisende wijk Testaccio. Vlakbij de Via Ostiense zijn er de vele oude fabrieken en garages die tot tentoonstellingszalen en wijnbars worden omgetoverd.

rome

Een dergelijke onderneming vraagt natuurlijk om een onderkomen van waaruit je de situatie beheerst. Dat vind je in het hotel Sofitel Villa Borghese*****. Het Sofitel van Rome geniet van een schitterende ligging vlakbij de tuinen van de Villa Borghese. De locatie bespaart de bezoeker het gevoel dat hij slechts een voetnoot is in het onveranderlijke decor van dit prachtig historisch centrum en biedt hem de kans op een welgekomen modernistische repliek. Wat niet wil zeggen dat hij hier met de internationale sfeer van de grote zakenhotels geconfronteerd wordt, want die wordt netjes vermeden. Hier trekt men de kaart van het chique en elegante comfort: een sfeer tussen heden en verleden, resoluut hedendaags en zeer Italiaans. Ook de geuren worden verzorgd, met prachtige bloemdecoraties van bij de ingang die de gedempte stemming een delicaat accent geven. Heel erg geslaagd zijn ook de zwart-witfoto’s van de iconen uit de Franse film. Geenszins geforceerd, want dit is nu eenmaal het officiële hotel van het ‘Festival du Film Français’ in Rome. Het hotel is het centrum van heel wat artistieke initiatieven. Het verwelkomt geregeld fototentoonstellingen die gewijd zijn aan de filmwereld en aan de grote diva’s uit de jaren 60 en 70.

Het gebouw zelf is ronduit schitterend. De prachtige okerkleurige voorgevel uit de 19e eeuw vormt als het ware de spits van een driehoek met de mythische Via Veneto en de Piazza di Spagna. U wordt er gastvrij door het personeel ontvangen dat zich meteen bekommert over de invulling van uw programma. Zo wordt u bijvoorbeeld aangeraden om uw museumbezoeken via het hotel te regelen. Zij boeken voor u de tickets, zodat u niet hoeft aan te schuiven om de Sixtijnse Kapel te bezoeken.

De klassieke, rustige en tedere kamers zijn een droom, maar het hotel heeft nog een andere troef en dat is het uitzicht op Rome vanaf het dakterras. Dit is een van de meest adembenemende uitzichten over de stad, met een panorama dat reikt tot aan de tuinen van de Villa Medici en de koepel van de Sint-Pietersbasiliek. In de restaurant-bar lounge op de 7e verdieping, die door de introductie van nieuwe schuiframen nu het ganse jaar open is, kunt u kiezen van de Italiaanse kaart met Frans-mediterrane invloeden. Specialiteiten? De bio-risotto, de burrata met gekonfijte tomaten en de overheerlijke macarons.

Wij houden van dit tijdloze etablissement dat op een briljante manier het verleden, het heden en de kunsten verenigt. Zoals Rome. Het eeuwige Rome.


© Fiftyandme 2024