pensioen buitenland

Genieten van je pensioen in het buitenland: de 5 beste Europese landen

Je hebt een leven lang hard gewerkt en nu is het tijd voor ontspanning; je gaat met pensioen. Maar hoe ga je die tijd invullen? Je droomt van een leven zonder zorgen, een andere cultuur en een mooie omgeving. Één van de opties is dan duidelijk om naar het buitenland verhuizen.

Leestijd: 2 minuten

Pensioen in het buitenland

Het aantal gepensioneerden die naar het buitenland vertrekken blijft jaar na jaar stijgen. Maar welk land is nu eigenlijk het ‘beste’? De jaarlijkse Annual Global Retirement Index van International Living houdt daarvoor rekening met een aantal cruciale zaken, zoals:

  • Huisvesting
  • Zorg
  • Prijzen
  • Overheid
  • Innovaties
  • Je thuisvoelen
  • Kansen
  • Kortingen

Voor de 2021-editie staan er in de index 25 beste landen wereldwijd. Maar om het haalbaar te maken vanuit België, lijstten we de eerste vijf Europese landen op. Zo is het niet te ver van het thuisland, bereikbaar voor de hele familie en toch aangename temperaturen. Kleine kanttekening: de meeste landen had je waarschijnlijk al zien aankomen – maar dat maakt het des te meer duidelijk dat dit dé landen zijn om van je pensioen te genieten.

1. Portugal

Portugal is een westers land, met veel faciliteiten zoals we die in België kennen, maar dan tegen een goedkopere prijs. Zoek je niet te warme temperaturen en zachte winters? Dan is het noorden een goede plek om je pensioen te vieren. Toch liefhebber van warme temperaturen? Dan is de Algarve een goede optie.

2. Frankrijk

Het eten, de wijn, de kunst, het winkelen, de geschiedenis… In Frankrijk kun je van een romantisch pensioen genieten. Bovendien heeft Frankrijk goede gezondheidszorg, infrastructuur en in sommige regio’s haast geen criminaliteit.

3. Malta

Malta, een klein eiland in de Middellandse Zee, heeft als voordeel dat er voornamelijk Engels wordt gesproken. De ruige kustlijn bestaat uit kliffen en kleine baaien, bezaaid met oude forten en schilderachtige vissershaventjes. In het binnenland vind je vooral velden met olijven, tarwe en aardappelen. Ook de wijnbouw is populair, en overal op het eiland hangen de wijnstokken vol met druiven.

4. Spanje

Ah, Spanje. Zeker niet onbekend bij veel Belgen. Je kan er ondertussen verschillende Belgische gemeenschappen terugvinden zonder in te boeten op de plaatselijke cultuur en gewoonten. De vele zonuren en zachte winters is de ideale combinatie voor een rustig pensioen in het buitenland.

5. Hongarije

Houd je van geschiedenis en architectuur? Dan is Hongarije de – misschien wat onverwachte – keuze voor een pensioen in het buitenland. Door de jaren heen is Hongarije bezet geweest door verschillende groepen: de Mongolen, Turken, Duitsers, Sovjets… En dat wordt nogmaals duidelijk gemaakt door de architectuur en de cultuur. Er is genoeg om je in Hongarije te vermaken: van live opera tot weelderige parken en van unieke musea tot kastelen.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023